fbpx

Bojišče nečakov in stricev iz ozadja: Po izolskem občinskem proračunu svoje lepljive prste steguje Zemljarič, Jamnik pa tam kopiči nepremičnine!

Foto: STA

Kot vse kaže, se je bojevanje med nečaki iz ozadja oziroma mlajšo generacijo pripadnikov globoke države preselilo iz Telekoma v Izolo. Z vrha nadzornega sveta Telekoma so sredi leta 2017 odstranili Boruta Jamnika, znanega nečaka iz ozadja, vanj pa namestili nekatere privržence stricev iz ozadja. Kot vse kaže, se zdaj Jamnik skuša maščevati starim stricem iz ozadja, na portalu siol.net lahko v teh dneh namreč zasledimo članek, ki so ga spisali zloglasni novinarji Cirman, Vukovićeva in Modic in v katerem opisujejo, kako Zemljarič, človek blizu samega vrha slovenske globoke države, steguje svoje lepljive prste po proračunu občine Izola. Po drugi strani tam nepremičnine kopiči tudi Jamnik, in to kar prek državne Modre zavarovalnice, ki jo vodi. Izolo sicer vodi župan Markočič iz vrst DeSUS, kjer je tudi nekdanja dolgoletna županja Pečanova. Ta očitno želi še vedno vse nadzirati iz ozadja, prav tako pa v oči zbodejo njene sorodstvene povezave z Jamnikom!

Mehanizem globoke države v teh zasneženih dneh očitno ne teče kot namazan, pozornost bralcev je namreč vzbudil članek, objavljen na Telekomovem portalu siol.net, v katerem novinarji Primož Cirman, Tomaž Modic in Vesna Vuković udrihajo po enem najbolj znanih stricev iz ozadja, Janezu Zemljariču, ki je blizu samega vrha globoke države. Pozornost vzbuja dejstvo, da so bili avtorji članka Cirman, Modic in Vukovićeva, znani kot skrajni levičarji, pred tem zaposleni v režimskem trobilu Dnevnik v lasti tajkuna Bojana Petana. Pomenljivo, vsi so na portal prišli v času t. i. nečaka iz ozadja, kot imenujemo pripadnike mlajše generacije globoke države, Boruta Jamnika na mestu predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ki ima v lasti TSMedia, ki upravlja s portalom siol.net. Apetiti nekdanjega vodje Udbe Zemljariča očitno tako niso zadovoljeni le z denarjem, ki ga dobiva iz slovenskega zdravstvenega sistema. “Iz UKC-ja se je v podjetje Mark Medical, ki ga povezujejo z njim, izteklo že 190 milijonov evrov,” je že pred leti opozoril poslanec Jože Tanko.

Skrajni levičarji se ne branijo mastnih zaslužkov – poglejte, koliko jim je omogočil Jamnik!
Sicer skrajno levičarskim novinarjem, ki so na siol.net prišli skupaj z nekdanjo odgovorno urednico Dnevnika Suzano Rankov, pa je prav verjetno kar Borut Jamnik omogočil bajne zaslužke na račun pisanja propagandnih besedil. Kot smo že pisali na Nova24TV, so štirje režimski novinarji ustanovili podjetje Providentia d.o.o., ki se ukvarja z medijskimi storitvami, za eno leto pa so podpisali pogodbo, v skladu s katero morajo mesečno spisati vsaj 30 člankov, kar kaže na dejstvo, da le niso tako produktivni, kot bi morda pričakovali. A najbolj zbodejo v oči bajni zaslužki, s katerimi si četverica režimskih novinarjev vsakomesečno napolni žepe. Pogodba, ki je bila sklenjena za obdobje enega leta, jim namreč zagotavlja kar 12 tisoč evrov honorarja. Da, prav ste prebrali: za 30 člankov, ki jih morajo spisati štirje novinarji, prejmejo kar 12 tisoč evrov!

Bajni zaslužki štirih režimskih novinarjev (Foto: posnetek zaslona)

Krvavo rdeča Izola postala še eno bojišče med novo in staro generacijo globoke države
A nazaj k glavnim akterjem in obračunu med njimi – Jamniku in Zemljariču in levičarjem, ki iz ozadja vodijo občino Izola, tudi prek novoizvoljenega župana Danila Markočiča. Ta prihaja iz vrst DeSUS, kjer je danes tudi nekdanja županja – zloglasna Breda Pečan. No, za novega župana se leto očitno ni začelo najbolje, kot navaja v svojem članku na portalu siol.net zloglasna novinarska trojica, podjetje R Mercuri od občine Izola zahteva plačilo skoraj dveh milijonov evrov odškodnine zaradi izgubljene poslovne priložnosti. R Mercuri je v lasti nemškega podjetja AR Force, za katerim stoji Andrej Rautner. Toda pozor, Rautner in Zemljarič naj bi bila po navajanju portala siol.net v dokaj tesnih stikih, prav tako pa naj bi bilo zemljišče, ki ga je kupilo podjetje R Mercuri, za Zemljaričev projekt ključnega pomena, tam pa so predvidevali izgradnjo luksuznih turističnih zmogljivosti. Za izvedbo tega je Zemljarič s pajdaši ustanovil podjetje Urbana prenova, in to kar na vrhuncu gradbene krize. Kot vse kaže, Zemljarič svoje lepljive prste ponovno vse bolj steguje po občini Izola, zdaj pa se mu za izgubljeno bitko na Telekomu tako skuša maščevati Jamnik. Telekom in povezane družbe so bile namreč pravo bojišče med strici in nečaki iz ozadja, sredi leta 2017 pa so Jamnika vrgli z mesta predsednika nadzornega sveta, vanj pa je med drugim vstopil Ljubomir Rajišić, ki je bil pred tem zaposlen v kranjskem Iskratelu, ki ga vodi Željko Puljić. Ta je, zanimivo, v dobrih odnosih s Karlom Erjavcem in DeSUS, nanj pa naj bi po govoricah imel velik vpliv kar sam Zemljarič!

Breda Pečan (Foto: Facebook)

Izola je znana kot gnezdo levičarjev
Pred mesecem je o interesnem boju glede velikih zemljišč Delamarisa in nekdanje ladjedelnice poročal tudi Požareport, ki je izpostavil večkrat preizkušeno navezo Pečanove, Zemljariča in Jamnika. A kot ugotavljamo, ta naveza le ni tako trdna, kot smo bili priča že pri dogajanju v Telekomu Slovenije, zdaj pa se je, kot kaže, bojišče preselilo v Izolo. Zanimivo je, da je Jamnik nečak Pečanove, katere izbranec na volitvah je bil Markočič. Prav Markočič, ki naj bi bil v zadnjih letih ne preveč viden lokalni uradnik, je svojo politično pot začel v Združeni listi socialnih demokratov (ZLSD) kot vodja kabineta Pečanove. Kar nekaj stresa so sicer pri deležnikih povzročili izidi prvega kroga nedavnih lokalnih volitev, na katerih je največ volivcev prepričal Evgenij Komljanec, direktor zdravstvenega doma, sicer pa bratranec Igorja Bavčarja. Zlasti nervozni naj bi takrat bili lastniki nekaterih velikih izolskih parcel!

Foto: sta

Jamnik svoj vpliv krepi tudi s kopičenjem nepremičnin pri družbah, ki jih vodi
Jamnik, ki je sicer odletel z vrha nadzornega sveta Telekoma, pa je še vedno predsednik uprave Modre zavarovalnice in glavni odločevalec iz ozadja, ko gre za odločitve Kapitalske družbe (KAD). Prav ti dve družbi pa sta po poročanju Požareporta od Hotelov Bernardin že kupili izolski turistični kompleks San Simon, pri čemer glede na vsa razkrita dejstva gotovo ne gre za naključje, pač pa za načrtno krepitev vpliva s kopičenjem nepremičnin v rokah Jamnika kot predstavnika mlajše generacije globoke države, ki, kot vse kaže, ne more preboleti svojega poraza v Telekomu. Vse to kaže na zanimivo dinamiko odnosov med nekaterimi izmed najbolj vidnih akterjev slovenske globoke države, pri čemer zopet opažamo bitko med nečaki iz ozadja in strici iz ozadja, čemur smo bili priča že pri Telekomu. Očitno je v Izoli vroče že pred “turistično sezono”.

J. Ž.