Statistični urad: Trgovcem na drobno gre vse slabše

Foto: STA

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je maja spet znižal tako na mesečni kot letni ravni. Že četrti mesec zapored. Kot so izračunali na Statističnem uradu RS, je bila vrednost prodaje za 5,3 odstotka nižja kot aprila in za 13,4 odstotka nižja kot pred letom dni. 

Realni prihodek od prodaje v trgovini z motornimi gorivi je bil maja za 7,7 odstotka nižji kot aprila. Znižal se je tudi v trgovini z neživili, namreč za 1,4 odstotka, le v trgovini z živili se je zvišal za 1,7 odstotka. Tudi medletno se je realni prihodek od prodaje najbolj znižal v trgovini z motornimi gorivi (za 23,6 odstotka). V trgovini z neživili se je znižal za 9,1 odstotka, v trgovini z živili pa za 3,6 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je tako maja v medletni primerjavi znižal že četrti mesec zapored.

V prvih petih mesecih letos je bil prihodek v trgovini na drobno za 4,7 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Tako v trgovini z živili kot trgovini z neživili se je znižal za 5,1 odstotka, v trgovini z motornimi gorivi pa za 4,3 odstotka.

Realni prihodek od prodaje in popravil motornih vozil je bil maja za 2,2 odstotka nižji kot aprila. Od lanskega maja se je medtem povečal za 11,8 odstotka, višji kot v enakem obdobju lani pa je bil tudi v prvih petih mesecih skupaj, in sicer za 14,4 odstotka.

Sara Kovač