Takole razbijamo mite o uspešnem jugoslovanskem socialističnem gospodarstvu

Foto: Printscreen/Youtube

“Včasih je bilo boljše,” je vedno pogosteje slišati na ulici, proslavah, včasih pa tudi iz ust ekonomistov, ki se še dobro spomnijo agonije, ki jo je preživljalo centralno planirano gospodarstvo (torej tisto, katerega vse vajeti imajo v rokah politiki), vendar tega ne želijo priznati. Ker spomin očitno ne deluje več, je smiselno obnoviti jugoslovansko “zgodbo o uspehu”.

Jugoslovanski javni dolg je skokovito naraščal od šestdesetih let prejšnjega stoletja naprej. Naraščal je (približno za 17,6 odstotkov vsako leto od 60. let naprej) zaradi nemoči jugoslovanskega gospodarstva, ki ni moglo servisirati javne porabe. Javni dolg je še posebej naraščal z nastopom sedemdesetih let, ko je postalo popolnoma očitno, da socialistično oziroma “politično” gospodarstvo temelji na konstantnem povečanju zunanjega dolga. Ta je pred razpadom Jugoslavije znašal 20 milijard dolarjev. Tako visok dolg bi bil za kakšno kapitalistično državo s solidnim gospodarstvom mačji kašelj, za jugoslovansko zaostalo in nekonkurenčno socialistično gospodarstvo pa je bil nevzdržen.

Jugoslovanska ekonomija je kljub svoji neproduktivnosti zdržala presenetljivo dolgo. Temu je botrovala ogromna pomoč ZDA Jugoslaviji – Zahod je namreč po sporu med Titovimi komunisti in Sovjetsko zvezo leta 1948 iz strateških razlogov denarno podpiral Jugoslavijo. Danes malokdo pomni višino sredstev, ki jih je Jugoslavija prejela s strani Združenih držav Amerike. Po drugi svetovni vojni je v obliki industrijske opreme ali monetarnega “daru” prejela 47 milijard dolarjev. Da gre za izredne številke, priča podatek, da so vse države zahodne Evrope v okviru Marshallovega plana skupaj prejele 12 milijard dolarjev. Denarni tok, ki je bil namenjen financiranju tamponskega območja med Zahodom in Sovjetsko zvezo, se je ustavil, ko je Sovjetska zveza začela propadati.

“V Jugoslaviji smo imeli službe”
Danes pogosto slišimo, da je bila Jugoslavija dežela služb in obilja. Tisto, kar pa se velikokrat pozabi omeniti, je to, da je bil za to potreben izgon jugoslovanske delovne sile. Sredi šestdesetih let je skoraj sočasno z začetkom naraščanja javnega dolga začela naraščati tudi brezposelnost. Ko je ta znašala več kot sedem odstotkov, so se vrata jugoslovanskih meja odprla. V tujino, predvsem Zahodno Nemčijo in Avstrijo, se je do leta 1973 odpravilo skoraj 700 tisoč Jugoslovanov, nato pa v prihodnjih letih še nadaljnji milijon. Povprečna nezaposlenost v Sloveniji je v sredini osemdesetih let znašala približno 5 odstotkov (najvišja brezposelnost je vladala na Kosovu, 57-odstotna), vendar ta podatek ne vzdrži sodobne presoje.

Zgodba o fiktivni zaposlenosti
Ekonomija v Jugoslaviji je bila znana po fiktivni zaposlenosti. Tako naj bi bilo zaposlenih približno 20 do 30 odstotkov vseh zaposlenih, trdi Susan Woodward, profesorica na univerzi Princeton. Fiktivna zaposlenost je oblika zaposlenosti, ko zaposleni v podjetju ne prispeva dodane vrednosti oziroma poslovanje podjetja ne bi prav nič trpelo v primeru, da ga v podjetju ne bi bilo. Tovrstna zaposlenost je izredno škodljiva, saj v prvi vrsti preusmerja delovno silo od produktivnih podjemov k neproduktivnim in po drugi strani podjetjem odžira kapital, ki bi moral biti namenjen reinvesticiji, ne pa za plače neproduktivnih delavcev. Drugi razlog, zakaj je bila brezposelnost tako nizka, je, da so socialistični popisovalci prebivalstva vse, ki so živeli na kmetiji, zabeležili kot zaposlene.

Skokovita rast cen
Problem neproduktivnosti ekonomije se je skušalo reševati s tiskanjem denarja oziroma inflacijo. Ta je bila problematična od samega nastanka jugoslovanske ekonomije. Ker se podjetja enostavno niso mogla preživljati na trgu – predvsem na tistem pravem trgu, v tujini -, je morala posredovati država, da so lahko podjetja premostila likvidnostne težave. Inflacija je bila, še posebej v današnjih razmerah, ko se soočamo z deflacijo, gromozanska. Povprečna monetarna ekspanzija je v osemdesetih letih znašala približno 100 odstotkov, kar pomeni, da so se cene samo v enem letu podvojile.

Jugoslavija v 80. letih ne more več odplačevati tujih posojil
Agonija jugoslovanskega gospodarstva je dobila drastične oblike v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ker so se na svetovni ravni obrestne mere povečale, Jugoslavija ni mogla več odplačevati tujih posojil, zaradi česar je prišla pod poseben nadzor Mednarodnega denarnega sklada. Poleg vse dražjega najemanja posojil je Jugoslavijo udaril še skok cen nafte po drugi naftni krizi leta 1979. Socialistični Jugoslaviji je primanjkovalo deviz (jugoslovanski dinar je bil pač skorajda ničvreden denar), tako da ni mogla kupiti zadosti nafte.

Pomanjkanje bencina, kave, pralnih praškov …
Zaradi pomanjkanja bencina se je morala država zatekati v skrajne ukrepe: eden od takšnih ukrepov je bila tudi uvedba sistema par-nepar (na določene dneve niso smeli voziti avtomobili z neparnimi registrskimi številkami, na določene pa avtomobili s parnimi registrskimi številkam), ki mu je sledila uvedba bonov za bencin (vsak voznik je lahko za avtomobil dobil največ 40 litrov bencina na mesec). Poleg bencina je v trgovinah med drugim primanjkovalo tudi kave in pralnih praškov, pogosti so bili tudi električni mrki zaradi varčevanja.

“Švercanje” kapitalističnih dobrin
Marsikdo verjetno tudi še vedno pomni, kako je bilo potrebno za povsem običajne kavbojke, majonezo, kavo in banane v tujino. Ne samo to, z razvojem računalništva, ko je ves svet vedel, da bo prihodnost temeljila na računalniški tehnologiji, so morali Jugoslovani računalnike, po domače, “švercati” v “domovino”, saj so bili visoko obdavčeni, na trenutke pa je veljalo celo prepričanje, da gre za vohunske naprave. Ali je to ta ekonomija, o kateri nam stalno pripovedujejo?

Žiga Korsika

 • dr Janez Sveti

  Teh dogodkov se ne spomnijo tisti, ki se spomnijo, kako je mirovnik Kučan leta 1991 jurišal na kasarne JNA.
  Dr Janez Sveti

 • if

  Tega se zavedamo uporabniki razuma in spomina.

 • Mariborske ulice

  Bilo bi dobro in potrebno tisti dolg 20 milijard dolarjev preračunanti v današnjo vrednost dolarja. Po eni varianti bi to danes pomenilo 200 !!! https://www.measuringworth.com/uscompare/result.php?year_source=1975&amount=20000000&year_result=2016

 • Viktorh

  Včeraj sem pod drugi članek:

  • Mariborske ulice

   Žive naj vsi Slovenci,

   Ki hrepene dočakat dan,

   ko koder avto vozi,

   komunist iz ulic bo pregnan

 • Bogdan Binter

  Vsi ki še danes malikujejo tita, ne morejo pozabiti časov priviligiranstva, ki si ga tudi danes želijo za vsako ceno priboriti nazaj….! Goljufije , kraje državnega premoženja in banšništva jih ne moti…da le dosežejo svoj cilj…in izposljujejo nadvlado nad prebivalstvom Slovenije ! Pa ne bo šlo…,zakotovo ne več dolgo ! Pri razkrivanju njihovih zlorab in soočenju z ustreznimi preiskovalnimi komisijami, jih vse po vrsti napade DEMENCA !

 • MEFISTO

  Trikotnik, tebe, ki so podpisuješ z več nicki tudi na tem portalu, sprašujem, če ga spoznaš, če morda veš, kdo je napisal tale literarni biser in če spoznaš čigave so jezikovnei n slovnične posebnosti:

  “Janšev pudeljček in bivši komunist , ovaja bivšega komunista ki je imel jajca in odšel iz beograda in s tem sprožil osamosvojitev , medtem ko so komunistično udbovski agenti med katere spada tudi mali firer s svojimi predpražniki veselo načrtoval morijo v sloveniji ……Toni Mrlak je bil prva žertev teh njegovih politično ekonomskih teženj….videli smo kaj je ta zločinska kamarila SDS-a naredila iz slovenije med leti 2004 in 2008 in videli smo da so te isti zločinci prišli na ablast še leta 2010 in obkradli z zakonom še državljane ki so plačevali prostovoljne prispevke….a se komu sanja kaj se bo zgodilo če ti NEKAZNOVANI KRIMINALCI še enkrat pridejo na ablast. …. G. Kučan je bil ljudski predsednik in močno dvomim da mu janša seže do glivice na peti, janševi predpražniki so pa zato da se vanje obrišemo čevlje”

  • Borut Stari

   Ko sem bral napisano se mi je utrnila misel, da imajo danes pacienti razpadlega uma in napredovane demence hospitalizirani v posebnih zavodih v Sloveniji, dostop do interneta.

  • Viktorh

   Pa saj ga vendar poznaš.
   Bildi, s 100 obrazi, nicki, zagovornik propadlega komunističnega sistema, pač piše in piše. Pri tem se sprošča. Ostal je sam, zanemarjen od kar je zapustil DDR in komunizem.
   Tu pa ga nihče ne jemlje resno, pa hoče biti izzivalen, kar mu ne uspeva.
   Žal, ima tudi nekaj zagovornikov, ki so prav tako pomanjkljivo izobraženi in neslani.
   Kaj čmo. Tudi to je demokracija.

 • Brutus

  Mefistov komentar enostavno ni vreden komentarja. Kot je pred kratkm zpaisal g. Granda nekako takole: ”malikovanje tita in komunizma v današnjem času pomeni razpad uma, ali napredovano demenco…”

  • MEFISTO

   Pa smo malo bližje pravemu avtorju.

   Z enim nickom se je ujel neposredno pod Mefistovim komentarjem, z drugim pa neposredno nad njim.

   Celo vsebinsko sta si podobna.

   Oba nicka je ista oseba že večkrat uporabila.

 • Mariborske ulice

  Predlog za novo kitico himne:

  Žive naj vsi Slovenci,
  Ki hrepene dočakat dan,
  ko koder avto vozi,
  komunist iz ulic bo pregnan
  http://www.mariborske-ulice.si

 • centurion

  Socialistična federativna republika Jugoslavija, država,
  katere tvorec je bil tovariš Tito je bila RAJ na zemlji za komuniste,
  delomrzneže, lenuhe, morilce, zločince, prevarante, lopove,
  udbaše,politične konvertite….
  Taka, kot Kučanova Slovenija.
  Razpadla je Titova država, demontirana bo tudi Kučanova.
  Ko bo ljudstvu prišlo iz riti v glavo.

  • Janko Gedlička

   Težka bo, saj se iz takrat prazne riti, tudi v prazno glavo ne bo moglo nič preseliti.

 • Baldrik Klirab

  Se spomnim, ko je fotr kot pazite to – dipl.ing.strojništva zaslužil 140.000 DIN. Smo kupli nov avto, zastava 128 (naslednik 101enke) mislim, da je stal 360.000 DIN. Ko smo ga po pol leta dobili, ga je bilo treba seveda zaščitit z dinitrolom, kar je mehanikarjem vzelo nadaljni teden. Ko smo ga končno imeli doma, smo ugotovili, da moramo vsaj še en teden počakat, ko je avto tako smrdel po dinitrolu, da je bilo sedenje v njem nevzdržno. No, in končno na nedeljo, gremo mi “socijalistična ” družina z novim avtom na Bled – se nam je pa v Radovljici vžgala mašina…Dobesedno..Pa smo bli spet pol leta brez avta….

  Dalje se spomnim – ko se mel mislim da ene 7 let, sem poleti skoraj vsak dan šel v trgovino po lučko sladoled. No, enkrat sem iz trgovine prispel praznih rok, objokan. Ker nisem mogel dobit lučke. Zakaj? Ker je inflacija v ponedeljek “požrla” ceno lučke, ki sem jo zadnjič kupil v petek….Si morate mislit razočaranje mulca, ki mu ni blo ama nič jasno, zakaj tako?

  • Baldrik Klirab

   Aja, pa še to. V naši ulici smo EDINI, ki imamo bajto zgrajeno po nadstandaru – torej, vse bajte v ulici so ENAKE, ker je bil takrat tak prostorski plan. SEVEDA, si takoj vedel, KDO JE VZEL PUF ZA HIŠO. No, moj fotr, ki komunajzarjev živih videt ne more, ni vzel niti BELIČA pufa, skopal SAM jamo za temelje hiše, na roke, z lopato – in naredil s še 3 ZIDARJI CELO HIŠO.

   • Jovo Jamnica

    Dober je bil tvoj foter, pa tudi premožen. Zgoraj vidim, da si je z dvema plačama, plus eno tretjino, kupil kar celi avto. Če bi danes s takšno kupno močjo zidal hišo, bi jaz najel še četrtega zidarja. Vsakemu od njih plačal 20€ na uro, sedel v senco s flašo pira v roki in nadzoroval gradnjo… :)

  • dob

   Ni zanemarljivo, kako smo nekoč živeli in kako živimo danes.
   Ta primerjava je na mestu in z njo lahko danes sploh ocenjujemo, kje smo pristali. Spominjam se, kako je moja mati govorila ob sredah, ko je imela delavnik do petih:
   Joj, pusti me, danes smo imeli ta-dolgo, glava me boli…

   Običajno so generacije naših staršev delale od sedmih do treh. Ob sredah je bila “ta-dolga” in je, po izrazu, ki ga je imela moja mama na obrazu, to bilo grozno.
   Danes se mi zdi, kot da sem na dopustu, če ob petih končam z delom.

   Bom povedal še o drugih rečeh, ki so morda pomembne, morda pa tudi ne. Jaz jih bom vseeno povedal.
   Denimo, o tem kako se je gradila Nova Gorica. En kup ljudi je s krampi in lopatami gradilo socializem. Na kanalizacijo so pa pri tem pozabili.
   Odtočni kanal so speljali kar potok na severnem robu bodočega mesta, od tam so vse fekalije in površinske vode z mestnih površin, se pravi tudi zaledne vode s sosednjih hribov in vzpetin, končale najprej v potoku, potem pa so odtekale v sosednjo Gorico. Ves drek je splaval v Italijo, po odprtem kanalu.

   Pa ne bi nič rekel, če mesto ne bi imelo naravnost fantastične možnosti, ki jo ima redko katero novo mesto! Nadmorska kota gladine Soče, ki teče pod vznožjem Sabotina na severnem robu Solkana je od + 50 do +60 m cca. Kota, na kateri leži mesto, je pa okrog +90 m! Višinska razlika je torej od od 30 do 40 m. Vse, kar bi bilo treba storiti pred začetkom gradnje novega mesta, ko je bil za to čas, je vgradnja cevi dovolj velikega preseka vzdolž glavne ceste, v smeri jug-sever, ki bi speljala vse zaledne vode in vso površinsko vodo z mestnih površin, v en kanal, ki bi vodil v Sočo. S tem bi razbremenili fekalni kanal.

   Namesto tega so vrli udarniki speljali ves drek v najbližji potok, ker je to bilo bolj udarniško. Mesto je tako ostalo brez možnosti uporabe kletnih površin, kamor bi lahko zdaj mesto spravilo ves mirujoči promet, torej vse parkinge in vsa skladišča trgovin, ki jih mesto potrebuje, pa jih mora zato graditi v parterju. Parter je osebna izkaznica mesta! Po programih v parterju je mesto zanimivo ali nezanimivo. Če je vse nametano tja v en dan, je sicer lahko zanimivo, ampak žre živce, ker je vse težko uporabno zaradi zanič organizacije mestnih površin.

   Mesto je tako trajno izgubilo najmanj eno celotno svojo površino in se je zato cela desetletja srečevalo s poplavami, ki so zalivale kleti, kolikor je kleti sploh bilo, saj se jim je bilo bolje izogibati pri gradnji. Poplavljalo je pritlične prostore stanovanj, garaže, hiše, kletne prostore, občinski arhiv ipd. Vsa hrana, ki so jo ljudje hranili v shrambah na tej koti ali nižje, je bila zastrupljena. Fekalije so se mešale z meteornimi vodami in je vse je smrdelo po dreku. Občinski arhivi, ki so bili v kleti, so večinoma bili izgubljeni, papirji so šli v maloro. Od mestnih arhivov je bilo nedotaknjeno le tisto, kar je bilo spravljeno više od tal. Recimo v podstrešju stavbe.

   Seveda, danes lahko zgradiš stolpnico in več etaž kleti, vendar je to povezano s tehnologijo, ta pa stane. Imamo črpalke za primer, če se kaj zgodi, da prečrpajo vodo, imamo sušilne naprave, prezračevalne naprave, da se plini ne nabirajo v kleteh. Vendar je dejstvo, da se je mesto gradilo v širino, ker se drugam ni moglo zaradi plitve kanalizacije. In zdaj je takšno kot je, s trajno zjebanim urbanizmom, ki se ga ne da več popraviti, pa se lahko urbanisti še tako trudijo.

   En kamion gramoza, ki bi ga Italijani tedaj zvrnili na rešetke na meji z Italijo v odtočni kanal potok Koren, bi vsakokrat lahko poplavil in zastrupil vse mesto! Toliko o akcijah NNNP = nič nas ne sme presenetiti!

   V socializmu se je ustvarjalo pogoje za krajo (nepravično porazdeljevanje denarja), za tehnično abotne rešitve, za zadolževanje, za poneumljanje celih generacij ljudi. Ko nekdo reče: zgradili smo socializem s človeškim obrazom, pomeni točno to, kar sem tu naštel. Koliko človeškega je v poneumljanju celih generacij, pa te generacije, ki so poneumljene, težko same presodijo.

   Pa nisem preveč kritičen do generacij naših staršev, tudi do svojih staršev ne. Ljudje so v okviru možnega naredili, kar so mogli in kar so jim naročili. Lažje je bilo, če so verjeli, da delajo prav. Ali to, ali pa… nič – delali so, kar so jim rekli!

   Seveda bo kdo rekel, da so imeli kup sestankov, pa zborovanj, udarniških akcij, obveznih mitingov v podporo režimu, prostovoljno delo, samoprispevke in vse drugo. To, kar z mehanizacijo narediš v eni uri, mora tisoč udarnikov s krampi delat ves teden, kar pa je tudi bil ves namen. “Ne znam šta bi radio, da nemam radio!”

   V jedru problema je strah režima pred tem, kaj bodo ljudje delali, če ne bojo zaposleni, s čim jih bo režim zamotil. Delo torej zaradi dela, tako kot je bilo čiščenje pikavaca i lišča po pisti kasarne, v najhujšem vetru.

   Oba režima, italijanski in naš, sta ob mejo naseljevala preverjene kadre, zato s tem ni bilo problemov, ker je vmes meja. Odnosi ene strani z drugo so bili kontrolirani, mimo ni šlo nič. Tako je bilo vsaj zame nekje do začetka 80-tih.

   Potem, ko sem pogruntal ta bedasti vzorec, sem si našel na oni strani ravno toliko dobrih prijateljev, kot sem jih imel tu. Še vedno smo prijatelji! Jaz razdiram svoje vzorce, oni svoje.

   Bom še nekaj povedal, kar lahko oriše psiho naših “neproblematičnih” intelektualcev, to je tistih, ki so praviloma bili podporniki bivše-sedanjega režima, ki so to še vedno.

   Nekoč sem na nekem sestanku uredniškega odbora ene od lokalnih revij povedal štorijo iz mlekarne (prodajalne mleka in mlečnih izdelkov), pa se je izkazalo, da se tega, kar sem povedal, nihče ni spomnil, razen mene. Gledali so me postrani, kot da sem si vse skupaj izmislil.

   Bom zdaj to štorijo ponovil, ker me vedno znova zabava.

   Včasih si lahko v Italiji kaj kupil le, če si imel lire. Te si pa dobil tako, da si nekaj prodal na tržnici v Gorici, na oni strani, jasno, ali pa kaki stalni stranki, če si jo imel. Recimo, sorodniku nekoga, ki si ga tukaj poznal. Prodal si lahko le nekaj, kar tam ni bilo, je bilo slabše kvalitete ali pa je njim bilo tam dražje, kot kupiti od nas. Te stvari so bile maslo, meso, žganje, včasih tudi sir. Potem si lire shranil pri svoji stranki v predal in se ti je tam nabiralo, da si si lahko kaj kupil. Tako so ljudje prišli do prvega pralnega stroja ali televizorja.

   Seveda je bil v prodajalni naval na maslo. Kupovalo se je četrtinko (več ti ga niso dali), dokler niso odgovorni pogruntali, da jim mleko ostaja, masla pa zmanjkuje. Zato so se odločili, da lahko vsak kupi maslo le, če zraven kupi še mleko. Najmanjša količina mleka, ki si ga moral kupiti, da si dobil še maslo, je bila pol litra mleka.

   Kako je to zgledalo?

   Vedno je bila vrsta. Ko si prišel na vrsto, te je prodajalka vprašala: Kaj boš?

   In si rekel: Pol litra mleka.

   Prodajalka: Kaj še?

   Kupec (z njim ponovi vsa vrsta v zboru, če je dobre volje in če niso ravno skregani zaradi kakega neprijetnega dogodka v trgovini): In še četrtinko masla!

   Varijacije na temo so se vrstile ena za drugo.

   Ena je bila – glas iz vrste: Hej, ti si danes že kupil maslo, sem te videl, samo domov preobleč si se šel vmes!

   Starši so najprej šli sami po maslo, potem so pošiljali svoje otroke, nato še sosedove, vse to se je delalo smrtno zares, kot da sploh ni smešno. Priložnosti za poniževanje je bilo nič koliko, za poniževanje otrok še posebno, pa za prodajo pod pultom tudi, seveda v primeru, če je šlo za vip.

   S psihozo narediš idiote iz povsem normalnih ljudi! In potem imaš idiote. Raz-idiotiti idiotov se ne splača, ker ti idioti vedno prav pridejo. Nikoli ne veš kdaj jih boš spet rabil, in takrat je dobro, da jih imaš pri roki, če jih boš moral dati na čevelj. Primere moraš ustvariti za opozorilo, da stvar laufa.

   Psiha pri slovenskem intelektualcu neproblematičnega tipa (to je tak, ki je podpornik bivše-sedanjega režima, to pa so praktično vsi, ki imajo svoja leta) deluje tako, da se iz socializma spominja le lepih stvari. Drugih se ne spomni.

   Presenetljivo malo berem preprostih spominov na drobne obrobnosti, na vsakdanje stvari iz časov socializma. Kot bi ljudi bilo sram spomniti se neskončnih ponižanj in poneumljanja, za katerimi je stal režim, ki je ljudi imel za norca. Spominjajo se pa, kako lepo je bilo.

   Zato se zdaj sploh preveč ne razburjajo, če jih kdo naguzi, da le ohranijo status quo svojega osebnega standarda; ne glede na to, če mora za njihov standard nekdo drug crkniti od pomanjkanja. Saj je bilo tudi prej tako, pa kva pol. Domobranci, a ne, ko vas jebe.

   No, in danes smo mi domobranci.

   Mater gre to hitro okoli!

 • črnaovca

  Primerjava se težko naredi če si ideološko obremenjen, ni bilo vse slabo še zdaleč ne dobro. Bila je stroga kontrola toka denarja in za to ni bilo kraj in poneverb, plače so bile v nekem razumnem razmerju in če bi takrat delali malo bbolj ter manj sestankovali med delovnim časom bi morda bili celo uspešni. O zunanji zadolžitvi pa raje ne bi razpravljal kajti samoSlovenija ima danes realno dvakrat večji dolg

  • centurion

   Ja, ja.
   V Jugi realno povprečno 10 let stara stoenka, 15let star “fičo”, Tomos APN4….
   v Sloveniji povprečno 5 let star Renault Scenic, VW Passat, Fiat, Toyota, Audi…
   Ne bi,no.

 • centurion

  Tako nekako izgleda v sliki prosperiteta in razvoj socialističnih
  sistemov in razpad ter zaostalost kapitalizma.
  Za one nepismene, v sliki brez besed…

  https://twitter.com/AlvesRobin/status/501742689743028225/photo/1

 • Janko Gedlička

  Sistem v samostojni Sloveniji, deluje še vedno v okvirih iz Jugoslavije. Pozitivni učinki na gospodarskem področju so se dobro pokazali proti koncu prve Janševe vlade, po drugi njegovi vladi se niso mogli, ker sta jo prehitro odnesla Klemenčič in Virant. Leve vlade, kakor sedanja cerarjeva, pa poslujejo tako kakor v nekdanji Jugoslaviji – enormno zadolževanje (hujše kot v Jugoslaviji), izčrpavanje s krajami po državnih podjetjih, bankah, zdravstu, ki jih nočejo privatizirati, naraščanje brezposelnosti, dvojno obdavčevanje delavcev migrantov (v Jugoslaviji so jim pa visoko zacarinili uvožene tehnične izdelke – zlasti tudi delovne priprave – učinek je bil enak, kot sedaj). Tako bi rekel da so leve vlade po svojih učinkih enake učinkom vladanja v Jugoslaviji.

 • Veritas

  Komunisti alias socialisti se vedno bojijo le resnice, ker je vsa njihova percepcija ter ekonomski postulati temelji na lažeh, polresnicah… skratka ne priznajo stvari take kot so. Od tod potem po letih, desetletjih pride do kolapsa družbe na vseh nivojih. Namesto da bi priznali realnost – tega pa ne morejo, ker to pomeni tekmovanje, dokazovanje svojega dela z rezultati v praksi… v okviru poštene tekme z enakimi pogoji: tega pa ne more biti, ker popušijo.

  Samo poglejmo primer medijev. Komunjare so redno pobijale drugačemisleče ljudi, samo o tem javnost ni bila obveščena zaradi medijskega monopola. Danes vsi vejo za umor, uboj… in je normalno to takojšna kvalifikacija nesprejmljivosti (izjema so komunistični poboji, kjer gre za težko duševno bolezensko stanje naroda). In potem ti isi še vedno trdijo, kako je bilo v komunizmu super. A v Sloveniji morišč komunjar kolikor hočeš. Jasno zdaj stari prdci so bili takrat mladi, neobremenjeni, ni bilo bolezni… jasno, da ima percepcijo kako mu je bilo fajn, pa še totalno opranoglavi so.

 • MEFISTO

  Mar ni gornja slika tovariša Tita podoba tipičnega diktatorja iz najhujši grozljivk?

  • mojadezela

   Ja je….

  • karpelec

   Tu je bil že bolj medo puha.Strah bi me bilo, če bi me pohodu, sa je v tem obdobju verjetno še imel obe nogi.

 • Nova generacija

  Predlagam, da ljudem vrnemo Jugoslavijo, ki si jo tako želijo. To pomeni, da za pokojnine namenimo enako maso kot takrat, oz. nehamo sponzorirat pokojnine iz proračuna. Zdravstvo in JS pa vrnemo na isti nivo kot takrat.
  Pa ko jim odklopimo še internet in telefon jim bo ostalo celo za tako opevan “vsak je lahko šel na dopust”.

  • domovina mili dom

   Par ne par- ni bencina. Se mi zdi krneki, kako bi preživljali dopust na socialističnem nivoju ti razvajenci. V “pičipokiju” 4 “ludeki” z vrečo krompirja in ostalih pridelkov, pa piči v sindikalne kočke iz šperplate. Ja, to bi tile razvajenci imeli. Pa kopalke s črto bi jim dal za povrhu.

   • Jovo Jamnica

    Jaz sem bil bolj iznajdljiv. V sedemdesetih sem preštopal celo zahodno Evropo in še kaj, z nahrbtnikom in malo denarja v žepu…

    • domovina mili dom

     Ti je zaradi tega kaj let falilo za penzijo?

     • Jovo Jamnica

      Ja, to pa si zadel. Samo to ni kriva Juga, ampak pozneje, Slovenija. V Jugi sem bil vedno zaposlen po reglcih, v Sloveniji pa so mi “delodajalci” obljubljali vse in še več, navadno pa so me “pozabili” prijaviti in sem delal veliko na črno, ne da bi vedel. Na ta način sem izgubil 3 leta in tudi 24 letno obdobje, ki ga danes vzamejo za izračun pokojnine, mi nanese 427€. Normalno, če pa so mi vedno prijavili, če že, minimalno plačo, ostalo pa na roke. Upam, da ne boš zdaj rekel… zakaj pa nisi šparal viška za slabe dni…

     • centurion

      Ja Jovo, ja.
      Kar si vplačal po “reglcih” v jugi je šlo v tri p…. materne za JLA in
      druge socialistične “nadstandarde”.
      Vidim, da spadaš med one, ki jugo pogrešajo.

     • Jovo Jamnica

      Kam pa je šlo tisto iz Slovenije?

     • MEFISTO

      Zaradi Titove Jugoslavije in njegovih vernikov si ne bomo nikoli več opomogli.

     • centurion

      Za zabrisane, za škodo, ki jo je storila JLA, za penzije
      aksentijevićććem, za provizije zemljaričem, za udbaše.

     • Jovo Jamnica

      Torej dvomiš v odločitve ESČP?

     • MEFISTO

      Kdo, če ne ti, bi moral vedeti, da bo pod postkomu nstično levico vedno slabše.

     • Jovo Jamnica

      Nisem vedeževalec… torej?

     • MEFISTO

      Kar mačka rodi, vse miši lovi.

      To bi pa že moral vedeti.

     • Jovo Jamnica

      …volk dlako menja…

     • Nata

      Oooooooo , MEFISTO in Jovo Jamnica .
      Zadnje čase imata zanimive dialoge !
      Le tako naprej !

     • Jovo Jamnica

      Ehhh, jaz nisem “zlopamtilo”.

     • domovina mili dom

      Bo treba ena dva mandata desnico spravit na oblast, da normalizira ekonomijo in odnos lastnika do delavca.

     • Jovo Jamnica

      “Desnica” je v obdobju 2004-2008 dovolila, da se prekomerno in brez podlage zadolži kdorkoli, ki je bil tega vešč. V treh letih je tako poniknilo ali se izmuznilo kontroli 24 milijard €. Potem je država Slovenija, da bi servisirala odplačevanje nasedlih dolgov, prevalila breme na davkoplačevalce…

     • domovina mili dom

      Hudir je bil le z eno napako, ki se imenuje F21! In to je bistvo ropanja. Forum21 je bil ravnotežje, da Slovenija slučajno gospodarsko ne uspe.

     • Jovo Jamnica

      Če bi bila leta 1991 lustracija, Foruma 21 ne bi bilo…

     • domovina mili dom

      To je to.

     • karpelec

      Ja , pa na pametne sindikate si pozabil.

     • domovina mili dom

      Ja pa šolniki, pa mediji, pa še, še pa še, Bo treba veliko metlo in veliko smetišnico, pa veliko kanto.

    • MEFISTO

     Tega ti pa ne verjamem.

     Pod Titom ni imel nihče malo denarja.

     • Jovo Jamnica

      Meni ga je doniral oče. Bil je “gastarbajter” pod Brandtom… :)

 • sprehajalec

  V okviru pogovorov Tito-Brandt o vojni odškodnini leta 1970, je bilo sklenjeno, da je treba reševati odprta vprašanja iz preteklosti na principu dolgoročnega gospodarskega sodelovanja med Zvezno Republiko Nemčijo in Jugoslavijo. Kot posledica dogovora je bil odobren kredit ZRN Jugoslaviji v višini 700 mil. Mark. Iz tega so se financirali različni projekti, med njimi tudi NE Krško.

  V okviru tega dogovora so bili omenjeni tudi gastarbajterji in njihov izvoz v Nemčijo, ki ga je le ta odobrila in omogočila. Tito pa se je rešil nezaposlenosti ter posledično socialnih trenj. Za deset let, do smrti. Pa zagotovil devizne prilive v državo, ki so predstavljali velik del jugoslovanskih deviznih prihodkov.

 • Jovo Jamnica

  Dobra tema! Danes ne bode dolgčas… ;)

  • MEFISTO

   Le to te prosim, da upoštevaš, da portal berejo tudi otroci in ljudje s slabim srcem in rahlimi živci.

   • Jovo Jamnica

    Veš, razmišljal sem celo o tem, da te blokiram na svojem profilu. No, očitno si se unesel… :)

 • Antonius

  25 let po osamosvojitvi državo še vedno obvladujejo ‘küčanovi kleptomanski komunisti, edina pozitivna sprememba ostaja dejstvo, da “šticunge” ni več. Za to se imamo zahvaliti pokojnemu finančnemu ministru Bajuku v Janševi vladi.
  Za še kakšno prepotrebno spremembo bo treba voliti SDS, Primca in sodno preganjanega Kanglerja.
  Prva sprememba bo morala doleteti ‘maslešino “sfukatorsko” sodstvo, druga se bo morala dotakniti politikantske policije v policiji, tretja bo dvokrožni večinski volilni sistem, potem bo šlo pa mnogo lažje naprej v smeri normalne demokracije.

  Na sodelavce udbe seveda nisem pozabil, samo zaslužijo si, da jih ne naštevam v “paketu” !

 • indijanka

  Zgodba o fiktivni zaposlenosti poteka še danes. V večini podjetij v lasti države in pa v sami državni upravi. Škoda, ker o tem fenomenu poučejo študente na tujih fakultetah namesto na naših.

  • sprehajalec

   Ja, povsem enak princip, fiktivna nezaposlenost iz TOZDov se je preselila na Javno in pa v penzijo. Ker se z dnem, ko so bile dovoljene sanje ni nič spremenilo, pogodbe so ostale enake ali pa so bile še bolj neživljenjsko dodelane, pa kadri so ostali tam kjer so bili. Pa mentaliteta, ki je nekoč v TOZDe in SOZDe nabutala z režijo, da so pokali po šivih (slogan – v pisarno, da ne bo treba delati), je tudi Javno nabutalo z režijo. Samoupravljanje se je preselilo iz mikro nivoja na makro in v samo vodenje države. MURA npr. je bila Slovenija v malem, preživela je lahko le s državno pomočjo in subvencijami. Bilo pa je 2000 zaposlenih, od tega šivilj 400-600. Pa danes pravijo, pa tako fajn dizajni in taka kvaliteta je bila….

   Enako vlogo imajo sedaj za Slovenijo krediti. Pa bodo nekoč rekli, pa tako fajn in socialna država smo bili. V obeh primerih so pa ali pa bodo krivi neki “zlobni in fiktivni” ki jih niti identificirati ne moremo.

   Metode in načini, ki so eno državo pripeljali v bankrot, so sedaj pripeljali tudi drugo pred bankrot.

   • Jovo Jamnica

    No, recimo Mariborska livarna ni prišla v težave zaradi TOZD in SOZD, ampak zaradi izčrpavanja Žernodera in Škrabca…

    • sprehajalec

     Seveda, se strinjam. Tajkuni pa milijarde na Kajmanskih otokih.

   • Janko Gedlička

    Eno leto sem bil zaposlen v SKUPNIH SLUŽBAH kolosalnega SOZD – a. Nekaj nas je delalo, še več jih je bilo, ki so nas motili. Za velike pomembneže so se šteli tisti, ki niso imeli kaj delati, in so kritizirali tiste ki smo delali. Po DO – jih po Sloveniji so imenovali Skupne službe kot hišo počitka.

  • MEFISTO

   Fiktivno zaposlenost povzročjo z zaposlovanje potomcev, sorodnikov in prijateljev ter članov nomenklature.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + +

 • Jadran

  ja neenakost je bila manjša in večin ljudem dostopne stvari, očitno pa ni moglo trajati, je pa neverjetno s kakimi debilizmi to neoliberalni wannabiji štartajo, “da pa izklopimo internet”, jebote budale al pol je bil tut julij cezar v resnici čist nezadovoljen s svojim življenjem in statusno zakompleksan ker ni mel interneta

 • Jadran

  drugače pa more bit fiktivna zaposlenost če hočemo še naprej furat to proletarsko patetitko oz privid nje “vsak živi od svojega dela”, če bi rekli bobu bob, da dejansko velik ljudi ob današnjem razvoju tehnike ni sposobnostih nič pametnega naredit, bi imel že zdavnaj UTD (katerega bolj promovirajo neoliberalci kot kdorokoli drug in je manj socialističen kot minimalna plača oz furanje omenjene patetike)

 • Jadran

  in tako pomanjkanje becina so imelei v času carterja tudi v ZDA, pa je prišlo neoliberalno olajšanje, napihovane vedno včejih finančnih špekulativnih balonov, printanje denarja ob deflaciji, pa bomo vidl kako se bo to končalo

 • MEFISTO

  Zelo se je aktiviral Jovo Jamnica iz družine komentatorjev za posebne namene.

  Moral bom poiskati in objaviti kak njegov starejši komentar

  • Jovo Jamnica

   Baje nobena reklama ne škodi…

   • MEFISTO

    Želja se ti bo uresničila.

    • Jovo Jamnica

     …zlata ribica, pa tako… :)

    • karpelec

     Škoda lovit zmajčke, ti še lahko mrežo pretrga.

 • centurion

  Konec koncev, če kdo tako pogreša socializem in
  Jugoslavijo lahko dobrobiti sistema in blagostanje
  izkoristi v Venezueli.
  S tem, da Venezuela plava na nafti, pa nima goriva.
  Pa srečno pot in sekret papirja ne pozabit vzeti s seboj
  iz kapitalizma.

  • Jovo Jamnica

   Večina jugonostalgikov razmišlja, da jih je presenetilo, kako je lahko še slabše, kakor v Jugi…

   • MEFISTO

    Kako si razlagaš ta pojav, saj nas vendar vodijo nekdanji Titovi pionirji in skojevci?

    Pa plenijo in varajo tudi!

    • Jovo Jamnica

     Ja no. Le kdo jim to dopušča?

     • sprehajalec

      Volilci.

      Nekdanji pionirčki in skojevci ter “rjavosrajčniki”, Titovi mladinci ZSMS.

     • Jovo Jamnica

      Kombinirani proporcionalni sistem to legalno omogoča…

   • Dusan Marn

    no prej sem te skurcal ko si nakladal o meseku ,sedaj pa ti dvakrat potrjujem da si zdel v nulo ,,to je to ,kar si napisal a tega narod ni pricakoval da bo se slabse ,,na zalost pa se veliko njim kolca pa jugi ,,zal razlike med ljudmi pa le niso bile tako velike ,,in ce si hotel zasluziti si lahko kolikor ti je dalo srce ,,ja tudi hiso smo si delavci gradili ,,koliko mladih si danes lahko zgradi hisi z svojim delom ,,nas zupnik je tudi pokaral danasnje case ,,pravi da je veliko lazje kaj popravil v zupniscu takrat kot danes ,,se ce je kaj tako na crno prizidal ga ni nihce je,danes pa so mu zaradi enega okna nasulu cel kup odlocb in neumnih kazni ,,no neja je pa le bilo kar za vse dobro ,,a ne ,,vsaj kar se gradnje tice ,,si pa te papirje kar hitro dobil ,,danes za barako rabis par let kaj sele za hiso ,,

    • Nova24TV Mod 2

     Bi šlo brez prostaškosti? #skurcal

 • Jefferson Vendski

  Seveda je bilo včasih bolje. Kar vprašajte kake ostarele ženičke, ki se dobro spomnijo, da pred 50 leti so imele kurcev na pretek, danes v prekletem kapitalizmu pa niti enega.

  • MEFISTO

   Ja, takrat je bilo kurčevo blagostanje.

   • karpelec

    So rasli na drevesih; po potrebi si si ga le utrgal.

   • Nova24TV Mod 2

    Prostaškost #off.

  • dob

   Je, en mali k je še ostal, sam je v penziji. Zdaj ne guzi več tolko kot je nekdaj.

   Slovenija = Nostalgibraltar komunizma!

  • Nova24TV Mod 2

   Prostaškost #off. [*penisov]

  • rubec

   *************

 • xtc

  Yuga ni bila niti minute likvidna in finančno pozitivna_iste težave tarejo Slovenijo danes;pred pomanjkanjem nas pa varuje euro;če bi šli sedaj na lastno valuto smo popolna kopija Yuge:
  Seveda bo tusi konec Slovenije enak kot Yuge_BANKROT:

 • sodnikisozločinci

  To je pa razmerje, ki pove vse. Celotna zahodna Evropa je od Amerike prejela 12 miljard dolarjev, Jugoslavija pa skupne pomoči 47 miljard. Socializem je hujša nesreča od potresa, poplave, padca kometa in izbruha vulkana skupaj.

  • Jovo Jamnica

   Da te razveselim… Evropa od Amerike 5 miljard, Juga pa 470 miljard…

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + +

  • centurion

   In to milijarde dolarjev v 50-letih…47milijard….

  • dob

   Ni pa hujše od tega, da pozabiš mleko na špargetu in je vse zažgano in sesirjeno po tleh, ko se vrneš domov, da ti vsa hiša smrdi še en teden. To je približno enako socializmu, če dovoliš.

   • Mojca pokraculja

    Špargertu ja! Porkaš, moja bajta že od četrtka smrdi po socializmu, k je tastar “pozabu” mlek, lonc je pa zoglenel. Zdej saj vem kva je ta smrad ! Pa še res je, na žalost !

 • Jadran

  sej tko je bilo na celem svetu večja enakost pred trenutnim obdobjem printanja denarja izključno v finančne balone (je bilo 4× manj samomorov in 10× najsniških samomorov, najstniki so s facebook nabijanjem kompleksov še bolj ranjljivi) pa se je sesulo s stagflacijo ki je bila v ZDA 10% v vzhodnem bloku veliko večja, neoliberalna idila se bo pa sesula z državljanskimi vojnami v evropi, enim dokončnim pokom finančnih balonom in preplavitvijo ilegalcev in kaj je pol bolje, nič pa ni večno

 • Nata

  Ja!!! JUGA !!! Kdaj se bo mladim , končno , tudi v šolah povedalo kaj za eno skropucalo je bila ta država ??
  Že gospodarstvo……..pa neuvrščenost…………je bila krona komunizma !
  Živeli so od pufov in pokradenega premoženja !
  Da o tragedijah , ki so jih povzročili niti ne govorimo .

 • dob

  RECEPT ZA DOLGO ŽIVLJENJE
  Moj nono in nona sta na nek način bila španska borca. Nona je bila znana pod imenom “la pasijonarija”, to pa zato, ker je vedno vzela pomidor, korenček, čebulo in zeleno iz juhe, vse skupaj spasirala, in nato pasirano vrnila nazaj v juho.

  Nono ji je tačas recitiral Lorcine pesmi, kar nono ni motilo, saj je bila gluha.
  Tako se je pri nas kuhala juha.

  To je recept za dolgo in relativno srečno življenje znotraj socializma, socializmu navkljub.

  • Jovo Jamnica

   No, na Štajerskem pa prisegamo na bistro govejo župo…

   • dob

    Raje prisežem na bistro govejo župo, kot pa na vernost JNA.

    • Jovo Jamnica

     Te razumem. Jaz ne živim spod Sabotina…

     • dob

      Se bojim, da je vsa Slovenija pod Sabotinom.

   • MEFISTO

    Rad bi že bil, pa nikoli ne boš Štajerc.

    Štajerci smo taki kot Mefisto – možje prepričanja in možje dejanja.

    • Jovo Jamnica

     Prepričanje je lahko tudi napačno. Dejanja pa splet prenese v tvojem primeru, zgolj kot fikcijo.

  • Nata

   Relativno srečno življenje …….
   No ja , Dob , ti ga res pihneš ……..saj jima ni preostalo drugega

   • dob

    Ostalo jima je nekaj kuhane govedine iz župe, to je bilo potem za večerjo.

    • Jovo Jamnica

     Je bilo pred leti, ko je v Mariboru še bila mesnica z “manjvrednim” mesom. Pripoveduje nekdo, kako si je prav tam kupil kos govejega mesa, ki ga je želel spremeniti v “esihflajš”. Nu, potlej, ko ga je skuhal in ga jel rezati na trakove, se mu je prikradla prispodoba o rezljanju belega skajastega pasu…

     • Dusan Marn

      kako lazes ,,torej takrat se nisi zivel in ne ves kaj je dobro meso ,,zalosti me ko pljuvate po takratnem mesu ,vsi ki vedo kaj je meso se ga spominjajo v najboljsem smislu ,,to kar ti dases kupis kot meso je pa sama zagovina ,,prosim ne bodi vsaj pri meseku tako bogi ,,danes kravce zro samo svinjarijo kure enako da ne recm z cim hranijo pujceke ,,tu si se zeloooo zajebal zato vidim da samo nakladas in lazes ce ste tvoje pasme vsi enaki gorje narodu z tako fanaticnimi hudodelci ,siris sovrastvo vedi da si zame gnoj ,,se kaj slabsega bi ti napisal a nimamo take besede ,,laznivec ,,kar je res je res ,,ne joka se mi po jugi a hrano smo imali velikooo boljso in zdravo ,, a je to kako mleko v tej strupeni embalazi sokovi umetni ,v vsaki hrani kup cudnih dodatkov ,,sadje za katero ne ves kaj je ,,torej vsaj o tem ne lazi ,,taki mi greste res nekam ,,razjezil si me do amena ,,res da se vtikas se v hrano je pa prevec ,,zato pa so bile vse mesnice polne italjanckov ,,in enako gostilne ,,pa ja ne zato ker so zeleli jesti zanic hrano ,,no danes so te iste gostilne bolj prazne ,,da ne recem kaj o ribah ,,gojenih se poznali nismo ,,in se bi ti lahko nasteval ,,torej ce nekaj ne ves ne lazi o tem ,,jasno ,,tako si me dregnil med rebra da bi ti ji res rad polomil ,,ce ze kaj pises pisi korektno in resnicno ,,

     • Jovo Jamnica

      Uh. Pozorno beri, kaj napišem. To je pripoved nekoga drugega. Jaz sem samo po spominu zapisal. O laži ni govora, ker laže lahko le tisti, ki ve, kaj je res. Je pa mesnica na Orožnovi ulici v Mariboru bila popularna preje, v stari stari Jugi. Tako zasledim v Mariborskem večerniku “Jutra”, z dne 12. 6.1937…”Maribor… danes dopoldne zagovarjal 34 letni mesarski mojster Josip Radi, ki ga je državni tožilec obtožil, da je dne 6. aprila t.l. oviral v službenem poslu finančni podpre-glednik Franc Kogej in magistratni uradnik Rudolf Glabučnik s tem, da je oba, potem ko sta hotela izvršiti rubež, zaprl v mesnico v Orožnovi ulici. Radi je bil obsojen na 3 mesece strogega zapora…”

      Pa lep dan ti želim…

    • Dusan Marn

     ha ha ,,ta ti je dobra ,danes dvomim da veliko njim kaj ostane za vecerjo

    • Nata

     Mmmmmmmmmmmmm, pa malo olja, kisa in čebule !!!

     • Jovo Jamnica

      …bučnega Nata, predvsem bučnega olja… :)

 • hle

  V Jugi smo živeli in preživeli in stvar je že dolgo za nami danes pač živimo v drugi državi in drugem sistemu vprašanje pa je če preživimo.Z preteklostjo nas vedno obremenjujejo tisti ki nam prihodnosti ne nudijo

  • sprehajalec

   Lep poskusi, vendar že v osnovi zgrešen; pač živimo v drugi državi in drugem sistemu vprašanje pa je če preživimo.

   Ne živimo v drugem sistemu, sistem je ostal enak. Birokrat na občini ali pa v Javni upravi je ostal isti človek z enakimi metodami in načini. Kakšnemu ZK jevcu je pa uspelo kaj privatizirati. Državna lastnina pa predstavlja še vedno 50% lastnine v gospodarstvu, le da se je prej imenovala družbena.

  • dob

   Da, da, in NLB je tudi ena druga banka, ni več LB.

   • Jovo Jamnica

    NLB je suverena banka, kar LB ni bila…

    • centurion

     Suvereno v rokah Kosa in udbomurgl, pa to.

     • Jovo Jamnica

      To dejstva ne spremeni…

  • domovina mili dom

   Slovenci živimo v svoji državi. Tisti, ki živijo v drugi državi nam Slovencem pišejo zakone.
   S preteklostjo pa nas obremenjujejo že 20 let ta isti ki nas peljejo v balkanski propad.

   • Jovo Jamnica

    Ne, ne. V Jugi se ni dalo tako krasti. Za to rabiš svoj vrtiček, ne skupnega…

    • lidija

     Ni bilo posebne potrebe krasti, ker “naši” so dobili vse, kar so potrebovali in še več. Njihova glavna naloga je bila le, nadzirati, vohljati, poročati ……..

     • Jovo Jamnica

      Potem pa ne razumem, čemu neodvisnost?

 • garfi

  Jugoslavijo imamo še vedno, še posebno mite, laži, prevare, kraje in nepotrebne
  kredite. Enako s sodstvom in mediji. Jugokomunajzarji so se prebrisano
  prilagodili in nas za nagrado še izropali.
  Socializem se bo končal, ko bo treba kredite vrnit.

 • Ježek Teka Teka

  Ovcam so komunjare dale glih tolk, da niso srale po cesti, pa to … dejstvo …

 • MEFISTO

  Titov pionir premier Cerar je za sobotno prilogo tabloida Delo dejal: Točno vem, kaj moramo narediti, da bo Slovenija še boljša.

  Glejte falota, ve, pa ne pove!

  • macon

   Ko komunajzarji govorijo o Sloveniji ali ljudeh, mislijo samo svojo mafijo, ne pa slehernike. Nerazumevanje njihovih izjav prihaja od tega, ker njihovo govoričenje jemljemo iz našega vidika ter pozicije, namesto iz njihovega.

   Ko odpraviš ta nesporazum, so izjave Cerarjev, kučanov, Jankovićev in ostalih povsem razumljive. Poskusi.

   Prevod je torej: Cerar točno ve, kaj mora narediti, da bo levi mafiji, udbomafiji, kaviar komunistom, režimu in oligarhiji s podporniki še bolje.

   • Jovo Jamnica

    Ja, menda res. Kako se pa naj na drugi način bori za sebe?

  • karpelec

   Saj je povedal NIČ.

 • domovina mili dom

  Cerar ve kaj bi bilo treba narediti, pa se boji, ker ne bi dobil druge službe.

  • Jovo Jamnica

   Vsi, ki jim pri nas uspe pririniti se do korita, ta dosežek branijo. Če ne drugo, je vsaj razumljivo.

  • Vera

   Zaradi svoje nesposobnosti bi moral Cerar takoj odstopiti !

 • Meho

  Včasih je bilo boljše, ….., a vsi so kupovali nemške marke, vključno s partijskimi nakladači o rajskem socializmu. Jebeš jugoslovenski dinar, važna je Partija i nemačka marka.

  • karpelec

   …pa velikonočni žegen in božični prazniki.

 • Duhec

  Ne vem kako je blo v Jugi, vem pa, da nikol ne bo bolš… vi pa razbijajte.

  • dob

   >>… vi pa razbijajte.<<

   …. kamne po Golom otoku.

   • Duhec

    To ne… bi bla med prvimi.

    • Vera

     So razbijali kamen in ga nosili nedolžni ljudje, tudi noben partizan ni smel rečti kakšne besede , naj vsaj malo bolj človeško ravnajo z ljudmi, toda potem ni bilo več duha ne sluha o tem partizanu , o katerm vem iz pripovedovanja njegove nečakinje . Hrvati bodo sedaj tam na Golem otoku naredili ” spominski park ” . Nekam dolgo že to obljubljajo .

  • radames

   V Jugi je bilo kratkotrajno. Če gledaš izključno na svoje SEBIČNE interese. Da ti je nekaj let lepo. In zaradi vsega tega lepega, sebičnega je država tudi propadla.
   Nikoli ne bom razumel te logike, ki jo iznašate. Lepo je bilo! Na kratek rok. Dolgoročno pa je to pomenilo propad države.

   Kaj pa razbijamo? Morda prešibek um nekaterih?

 • dob

  Sem naletel na tale video na netu, kjer se lepo vidi prašič Stane pod kovtrom, ki z minimalnimi gobo doseže maksimalni učinek tistega, kar hoče.
  V bistvu je ideologija kovter, prašič pa velik socialist.
  En drugi, ki se ga sicer ne vidi, pa je po moji oceni en umazan kapitalist, mu cookieje nastavlja.
  In tako to traja, dokler je cookiejev.

  https://www.youtube.com/watch?v=6zbsUtQL4nY

 • domovina mili dom

  Da bomo utrdili razbijanja mitov iz juge in ne samo govorili, se udeležimo in s prisotnostjo potrdimo spoštovanje domovini:
  http://www.casnik.si/index.php/2016/06/17/za-mojo-slovenijo-za-vse-ki-se-veselijo-rojstnega-dne-nase-domovine/

 • dob

  Kako lepo je bilo v SFRJ, ko je bila vsa prihodnost pred nami.
  Pol je pa pršu Janša in nam jo vzel.

  • Jovo Jamnica

   Heh, Janša je nekaj veljal že v Jugi. Tam je tudi shodil…

   • dob

    Tito je shodil v kraljevini.

    • Jovo Jamnica

     …in tudi zaprli so ga v kraljevini. Pozneje pa nikoli več…

    • lidija

     In je tudi ostal kralj, mi pa raja – podložniki

    • Vera

     V Rusiji !

     • Jovo Jamnica

      Tudi Rusija je bila takrat kraljevina.

     • dob

      Pol je pa padu glih eni mladoletnici med noge. Se zgodi, kvačmo.

     • Vera

      :) :) :) :) :)

     • Steiermark

      Tako se dogaja pedofilom!

  • Vera

   Hvala za Jugo ! Pod tako diktaturo , ne bi več želela živeti nikoli, se raje takoj izselim v Avstrijo . Janša sam ne bo mogel narediti nič na bolje, ker nima dovolj strokovno izobraženih in zagnanih članov stranke SDS.

   • Jovo Jamnica

    So pa dobri za računanje pri interpelacijah v državnem zboru. Vložijo interpelacijo in jo potem kar sami minirajo… ;)

    • Vera

     SDS se ni sama minirala ! Hej dobro poslušaj in dobro vse prečitaj . Zmanjkalo so jim trije glasovi, pa bi A.K.M. šla iz ministrskega položaja . SMC sebi ne koplje jame, toda nam siromakom pa jo !

 • radames

  Uvoz računalnikov je bil približno v sredini 80. let prepovedan. Trajalo je nekaj let, potem se je uvoz sprostil.

  • Jovo Jamnica

   Ni bil prepovedan. Zagodla nam je carina, zato smo jih tihotapili. Tem zadevam smo takrat pravili… hišni računalniki (Sinclair Spectrum ZX in Commodore 64). Drugače pa sem se srečal s prvim pravim računalnikom v bivši tovarni Talis. Ta je bil kartični, v sedemdesetih letih, firme Honeywell Bull…

 • dob

  V slovenskem socializmu je na papirju vse idealno zamišljeno.
  Takšni so tudi naši zakoni, idealni. Predvsem gradbena zakonodaja je idealna. Pa tudi vsa druga je blizu idealnosti, le da se v gradbeni zakonodaji takoj vidi vpliv norosti na resnico, medtem ko mora drugje miniti kako desetletje, preden sploh opazimo, da je vse narobe. Vmes se navadimo, da je noro normalno. V to nas prisili zakonodaja. Kazni so hude za to, če negiraš pravico zakonodaje, da uveljavlja norosti na tebi.
  Težava je predvsem v tem, da pri nas vse nastane samo na papirju, le tam je lahko idealno. Drugje ni. Po uporabi potegnemo vodo.

 • Nata

  Draga Nova 24 tv ,

  kje so že v spominskem parku postavili spomenik gospodu Jožetu Pučniku ???????
  Boste kaj napisali ????????’

  • Jovo Jamnica

   Mogoče komu Pahor, Kramberger, Toplak, Jerovšek… kombinacija ni všeč…

   • ..

    ..pogrešam Jerovška v parlamentu.

    • Jovo Jamnica

     Tudi jaz. Zmanjkalo mu je nekaj glasov, čeprav so šli v tisoče. Ampak to je kolaterala našega volilnega sistema…

     • ..

      Enajst glasov mu je manjkalo. Žal.

 • dr Janez Sveti

  Tako je bilo. Nemci so morali za marke delat, mi v Jugoslaviji smo jih pa kar kupili!
  dr Janez Sveti avtomenjačnica

 • Karmen

  Končno je nekdo napisal, kako je bilo. Lahko bi še napisali, da so Jugoslaviji glede deviz reševali delavci, ki so delali v Nemčiji. Pa tudi to, da je Jugoslavija leta 1983 bankrotirala, nehala odplačevati zunanji dolg, posledično pa je pripeljalo do pomanjkanj dobrin. Dolg je bil vreden 1 dolar za 30 centov, ker so se kreditodajalci zavedali, da ne bo nikoli vrnjen. Če bi Jugoslavija danes še obstajala bi bil njen dolg 6000 milijard dolarjev.
  Se pa močno bojim, da smo v Sloveniji na isti poti.

 • Svinsk zrezk

  Ja preh je bla cela jugoslavija zapufana 20 miljard dons je pa sam slovenija skor tok zapufana ful je bols zdej kao

  • radames

   Pa si ti kdaj pomislil, da vrednost dolarja pada? 20 milijard TAKRATNIH dolarjev, NI enakovrednih DANAŠNJIM 20 milijardam!
   Izvajaš take populistične finte, kot da smo vsi bebci.

   Poleg vsega je Jugoslavija bila od prvega dneva titovine pa skoraj do zadnjega dneva VZDRŽEVANA država. Vzdrževala jo je tujina. Z delom delovnih ljudi je Juga premalo ustvarila celo samo za enostavno, vsakodnevno “obratovanje” države.
   Mnogo “denarja” je Juga “zaslužila” s sužnjeposestniškim družbenim redom. Po vzoru Sovjetske zveze. Ljudje so brez plačila, samo za borno hrano, postavljali tovarne, institute, stanovanjske bloke, hidroelektrarne. Kasneje, ko so delali za plačo, ni bilo dosti bolje, saj so bile plače sramotno nizke. In kljub sužnjeposestniškemu redu je morala država dobivati nepovratno pomoč in kredite, da je sploh preživela.
   Nekam svinsko ti tole razlagaš.

  • Krtača17

   Samo dodam. Takratnih 20 miljard je enakovrednih današnjih 89 miljard (inflacija). Torej bi bil puf na glavo cca 27000 dolarjev (spet današnjih), kar pa spet ni tako pretresljivo.

 • Svinsk zrezk

  Slovenski javni dolg znaša več kot 34 milijard evrov, vsak državljan pa je zadolžen za nekaj več kot 16.000 evrov. no sej smo bolj zapufani

 • Svinsk zrezk

  SLOVENIJA

  Javni dolg: 34 milijard evrov

  Zadolženost na prebivalca: 16.498 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 74,60 %

  Država letno za obresti od posojil plača 1,6 milijarde evrov.

  NEMČIJA

  Javni dolg: 2,03 bilijona evrov

  Zadolženost na prebivalca: 25.187 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 68,50 %

  Država letno za obresti od posojil plača 48,5 milijarde evrov.

  AVSTRIJA

  Javni dolg: 304,7 milijarde evrov

  Zadolženost na prebivalca: 36.088 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 75,88 %

  Država letno za obresti od posojil plača 7,3 milijarde evrov.

  ITALIJA

  Javni dolg: 2,37 bilijona evrov

  Zadolženost na prebivalca: 45.017 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 139,39 %

  Država letno za obresti od posojil plača 125 milijard evrov.

  SLOVAŠKA

  Javni dolg: 53 milijard evrov

  Zadolženost na prebivalca: 9859 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 59,10 %

  Država letno za obresti od posojil plača 2,4 milijarde evrov.

  ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE

  Javni dolg: 17,1 bilijona evrov

  Zadolženost na prebivalca: 53.529 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 104,56 %

  Država letno za obresti od posojil plača 495,1 milijarde evrov.

  FRANCIJA

  Javni dolg: 2,51 bilijona evrov

  Zadolženost na prebivalca: 38.261 evrov

  Dolg kot odstotek BDP-ja: 94,35 %

  • radames

   Slovenski dolg glede na BDP

   – leta 2008 je znašal dolg 8 milijard ali 22% BDP
   – leta 2009: 12,5 milijard ali 35,2% BDP
   – leta 2011: 17 milijard ali 47,1% BDP
   – leta 2012: 19,2 mrd ali 54,4% BDP
   – leta 2013: 25,3 mrd ali 71,7% bdp
   – leta 2014: 28,8 mrd ali 80,9% bdp.

   vir podatkov SURS.

 • Vrhovni sodnik

  Vse to je res kar je napisano, vendar se na nekaj bistvenega pozablja, elita ni tako kradla kot sedaj, narod je veliko dobil od Ameriške pomoči, Tito je del porabil za svoj luxus, vendar se je veliko od tega denarja dalo ljudstvu. Vsak normalen je lahko prišel do stanovanja ali svoje hiše z ugodnimi krediti, tudi največji lenuhi in nesposobneži so prišli do stanovanje preko firme in ga po Jazbinškovem zakonu kupili za 5000 DEM. Vsak, ki je bil malo sposoben in iznajdljiv in seveda z delom je krasno živel, sploh če pogledamo Višegrajce. leta 1989 sem v Brnu ( Češka ) zamenjal 1000 DEM na parkirnem prostoru in dobil 25.000 ČK toliko ni imel generalni direktor na Češkem letne plače, skoraj norca smo se delal tam, tudi 1leto bonov ni bilo hudo, še ko se je končalo sem jih imel 1500 litrov in ko se je Juga razpadla je Slovenija podedovala 3Miljarde pufa od katerega smo nekaj imeli vsi prebivalci, tako, kot Grki in razmerje plač je bilo 1: 3 do največ 4, Kaj imamo pa danes, Levi so 80 M pokradli in prenesli v tujino, zapufali smo se za 35M poleg 3M iz juge in ljudstvo ni imelo nič od tega, da ne naštevam butastih zakonov, 2kg gob, 2kg kostanja, razne vrednotnice, še zrak nam bi pogoltni bramor računal.
  Narod je v jugi lahko postrani neobdavčeno zaslužil, gobe, polži, zdravilne rastline itd…. danes pa prst v zadnjico

  • Vrhovni sodnik

   Takrat je imel Tito svoje kamerade na vrvici, po osamosvojitvi so si vzeli duška in samo Marija k sebi, nam pa nič.

   • radames

    Kako je imel tito kamerade na vrvici, si preberi tule:

    nova24tv.si/slovenij…e-partije/

    http://www.newsweek.rs/srbi…tajnu.html

    Ne idealiziraj! Država je razpadla. In to v vojnah! Če bi bila v redu, ne bi razpadla. Tvoj smešni idealizem podre razpad države! Se ti zavedaš dejstva, da je država razpadla? Kolikokrat moram še to ponoviti?

    • Vrhovni sodnik

     Saj bo tudi Slovenija, izvedi referendum pa boš videl, večina bo za priljučitev k Avstriji, mone bodo za Italijo in še nekaj za Švico, pa brati se nauči. Nikjer nisem idealiziral, samo resnico, ki sem jo sam doživel sem napisal, danes imamo uspešno gospodarstvo, mi pa od tega nimamo nič.

     • radames

      Ja, res ne idealiziraš. Pišeš le v čistem socialističnem mišljenju v teoriji enakih želodcev in podobna socialistična razglabljanja. Iz tebe socializem ne bo nikoli izginil.

     • Vrhovni sodnik

      Tebi je všeč pajdaški kapitalizem, ki ga imamo sedaj, meni ni. Demos ni odigral svoje vloge, kot se šika, brez lustracije so nas pripeljali v klavnico.

     • radames

      Ne, ne, meni je všeč tak kapitalizem, kakor ga imajo po razvitih državah. Pajdaški kapitalizem SO UVEDLI KOMUNISTI.
      Te komunistične bastarde je imela Kraljevina Jugoslavija po zaporih. Takrat bi jih tiste oblasti morale pobesiti. Potem mi sploh komunizma poznali ne bi, vsi bi ga črtili, vsaj Slovenija pa bi bila kar zgledna in napredna država. Dokler iz nas ne izgine zadnja sled komunistično-socialističnega razmišljanja, ne bomo normalni. Že 70 let nismo normalni, ker so nas pohabili komunisti. Nizozemcev, recimo, niso. Zato imajo krasno državo. Tako smo pohabljeni, da sploh ne vidimo razdiralnosti komunizma, ampak kar naprej iščemo dobre strani, ki so bile dobre samo kratkoročno. Dolgoročno pa so vodile v stagnacijo, nekonkurenčnost, v prodajo naših izdelkov na nezahtevne trge in posledično v nazadovanje v industriji in splošnem napredku. Komunizem je VEDNO nazadnjaški.

     • Vrhovni sodnik

      Tukaj se strinjam s tabo, čim se je razpadel vzhodni blok je bilo konec juge, mi smo na račun hladne vojne dober živel z Ameriško in tudi Rusko pomočjo, Tito je oboje nategova., Nizozemce preveč ne hvali, imajo veliko mavričastih in še kraljica je članica Billderbergov.

     • Nata

      + + + + + + + + + + + + +

     • Nata

      Sem prepričana , da nimaš prav !
      Toliko pravih Slovencev nas pa še vedno je , da bi na referendumu povozili Neslovence , a ne ??

  • ..

   dodaj še da ni bilo nič čudnega, prej normalno, da si šel vsako poletje na morje, je bilo pa čudno če si videl koga stat pred Rdečim križom.

   • radames

    Še danes na hrvaški obali in otokih prevladujejo Slovenci.
    Aja! Hrvati nimajo morja, ampak eno veliko jezero.

    • ..

     Ne drži, že leta je največ turistov na hrvaški obali nemcev.
     In jih vedno več. Tako kot jih je v Sloveniji vedno več pred Rdečim križem.

   • Nata

    Kaj ?? A vsako poletje si šel na morje ??

  • Karmen

   Seveda so lahko neomejeno nabirali gobe, borovnice itd., ker je bilo vse naše. Zakaj jaz kot kmet in lastnik gozda moram plačati davek (tudi v jugi), ti pa svobodno nabiraš v mojem gozdu, pa nič ne daš zraven.
   Elita je kradla še bolj kot danes, samo vedeli nismo, se o tem ni smelo pisati. Po letu 1983, ko je Jugoslavija bankrotirala, so ZDA, da bi preprečile vojno v Jugi, dale nepovratnih sredstev 3,5 milijarde dolarjev, ki so poniknili v pol leta.
   Ja, v Jugoslaviji je bilo tako dobro, da je od samega dobrega bankrotirala in razpadla.

   • Nata

    + + + + + + + + + + +

 • domovina mili dom

  Kako pa komunisti razbijajo dejstvo o osvoboditvi Slovenije:
  http://www.politikis.si/?p=168814

 • Tetka iz ozadja

  Včasih smo hodili po riž in kavo v Avstrijo,danes pa hodijo na Rdeči krž

 • althar

  Jugoslavija je ekonomsko propadla, ker so jo vodili komunistični zombiji. Tudi Slovenija bo ekonomsko propadla, ker jo vodijo (bolj ali manj isti) komunistični zombiji, če jih ne bomo prav kmalu zbrcali na smetišče zgodovine, oziroma v zapor, kamor sodijo.

  • Vrhovni sodnik

   In kdo jih bo zbrcal, 2500 pred sodiščem, kljub porazni vladi opozicija organizirala samo 1 protest in to v Soboto, ha,ha,ha, če bi bil J.J. na vladi, bi vsak teden 10.000 protestiral, zbudite se, ko jih bo 100.000 v LJ- pol se oglas.

  • sunday

   najbolj bi si zaslužili kakšen rudniški rov!!!

  • sunday

   zopet me je izbrisal ta tovariš cenzor, ne vem, če ni najet iz 24 ur, ker je zelo diskriminatoren, ta naš tov. cenzor – torej napisal sem samo, da sodijo ti rdečkarji tja kamor so metali slovenske sonarodnjake – in sedaj se sprašujem, kaj sem narobe napisal, če sem napisal kar mislim !!!

 • janez.pokoncni
  • Nata

   Ja, sej ……tole je skoraj brez komentarja !!
   Kakšna škoda !
   Kaj pa misli , da je s tem naredil ? Samo pogled na Kučana pove vse !
   Komaj se zadržuje , da se ne bi privoščljivo smejal !!

  • Nata

   Ja, ja , tov. Levičnik ! Kateri Levičnik pa ste ??
   Pohod …..pa plakete ? Se razvija v ta pravo smer , a ne ?

 • cosmosjasnovidec

  Da je bilo včasih boljše seveda omenjajo udbaši in komunistična drhal katera se je držala partijskega korita sedaj pa nimajo več take moči,ker jih je povozil čas.Je že res,da so nekateri imeli službe in tako naprej nekateri so bili še pa bolj revni kot danes torej tisti kateri niso hoteli stopiti v partijo.Tito je naredil take dolgove po celem svetu kjer je pojemal kredite in takrat,ko je že pričel crkavati bi jih pred tem že jugoslavija morala vrniti ogromno kar pa so komunisti seveda držali v tajnosti.Tito je prav dobro vedel kaj bo nastalo iz Juge,ko se bo že stegnil ampak diktatorja seveda to ni zanimalo saj mu je bilo bitno,da je za časa njega koliko toliko denar.Torej,če juga ne bi razpadla kot je bi sedaj mi bili celo pod kitajce,amerikance ali pa že takoj po njegovi smrti pod arabce od katerih je vzel največ kreditov..Tako pa po razpadu juge niso države po celem svetu imele podlage niti osnove koga naj tožijo za vrnitev kreditov.Največja krivica za propad slovenije in kar se je z njo zgodilo je pa državljanov samih ter vojske in policije,da je dovolila obstati tej politični komunistični sodrgi vse do danes katera je in še vedno krade pred zatiskanjem oči nesposobne policije in skorumpiranih sodišč.
  Resnica je pa le ta,da ti komunisti takrat za časa tita niso upali krasti tako na veliko ker,če bi jih dobili oziroma katerega so,da je pokradel veliko je dobil šus v čelo predvsem,če je bil kje na večjem položaju v partijskem členu.Takratna MILICA je pa po kratkem in tihem postopku že sama obračunala z mnogimi.
  Po osamosvojitvi so si pa ti komunistični iztirjenci sami izbrali in določili zakone pred katerimi so se skrili in lahko nekaznovano kradli kot srake ter prodajali slovensko imovino in slovenijo pahnili v brezno v katero pa še tone čedalje bolj.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + +

 • Krtača17

  Jp, včasih je bilo bolje, pa čeprav brez banan. Nobena razlaga ne bo spremenila tega dejstva.

  • Nata

   Ko bi primanjkovalo samo banan………oprosti , .koliko si pa star ?

  • cosmosjasnovidec

   Brez banan ti je seveda moralo biti bolje,ker bi jih moral švercati iz avstrije ali italije pa si nisi upal tako,da si raje bil brez njih.Mislim,da tudi kave nisi pil in ne imel kakega tranzistorja in še ogromno zadev katere je bilo čez mejo potrebno prešvercati.In tako je bilo včasih za tebe bolje?
   Se mi res smiliš,ker nisi zaužil nič od življenja.

  • FRANC3

   V plenicah je vsakemu lepo.
   Težje je. ko moraš preživeti družino in zagotoviti otrokom bodočnost (šolanje, ..). Tega ti verjetno nisi doživel. Danes, ko verjetno vstopaš v to obdobje, je pa hudo. Toda vedi, da je bilo pred 50. leti veliko veliko težje.
   Samo primerjava: Leta 1980 je bilo potrebno za TV dati 3 povprečne plače, danes za povprečno plačo dobiš 3 TV. Če me matematika ne laže je 3×3=9.

 • Krtača17

  Takole pa razbijamo mite o uspešnosti eu-ja: http://www.tradingeconomics.com/slovenia/home-ownership-rate

  Tako nam gre dobro da je lastniških stanovanj in hiš vedno manj…. res dobro.

  • Nata

   No , pa menda niso lastniške hiše in stanovanja merilo uspešnosti EU?
   Hiša ni nobeno merilo !
   Ljudje pri nas niso plačevali davkov………..gradili so s pufi in na črno . Brez gradbenih dovoljenj , ki so presneto draga !!

   Glavno ” plačilno ” sredstvo pa so bile plave kuverte , ki so množično romale v roke malih uradnikov !!

 • Lokomotivführer

  Pravi komentar o uspešnosti socializma je dala M. Tatcher: “socislisti so uspešni, dokler je na razpolago tuji (izsposojeni) denar.”

  • ..

   to je ta ki dala pretepat rudarje in podobne scene, ko je delavski razred imel poln kufer norega izkoriščanja in si je upal vzdignit glas.. ..dokler ni Teacherjeva poslala pendreke nad njih.
   Ta madež bo za večno na njej.

   • Lokomotivführer

    Pa kosovske rudarje je tudi tepla, v socializmu, kaj takega?

 • bo7ksar

  Osredotočit se je treba na zadnje leto komunistične vladavine 1989 ko je trebalo plačat zapitek.
  Takrat so tovarne propadale!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!