fbpx

To je drugi najbogatejši Srb, ki na veliko kupuje v Sloveniji, znašel pa se je tudi v spornih dokumentih

Foto: Youtube

V ‘Panamskih dokumentih’ se je zaradi sumljivi bančnih transakcij poleg svetovnih politikov in športnikov znašel tudi drugi najbogatejši Srb, Miodrag Kostić, ki pogosto investira tudi v Sloveniji. Njegova največja investicija do sedaj je bil nakup luksuznega hotela Kampinski Palace v Portorožu. 

Sumljiva nakazila
Miodrag Kostić si je neslavno omembo v objavljenih dokumentih prislužil z nakazilom, ki ga je izvedla “off shore” družba “Kelt asset management” iz Paname na transakcijski račun “Venturer Management AG”. “Venturer Management AG” ima transakcijski račun na banki AIK, ki naj bi jo Kostić kontroliral. Izvedeno nakazilo je bilo vredno 368 tisoč evrov.

Preko AIK banke je bil opravljen tudi nedavni nakup hotela Kampinski palace. Družba “Agri holding AG” je za 25 milijonov evrov je kupila 100-odstotni delež družbe “Istrabenz hoteli Portorož”, ki s hotelom upravlja. Kupil je tudi 13,86-odstotni delež v Gorenjski banki.

Z Gorenjsko banko in Istrabenzom je povezan tudi Matej Narat, nekdanji izvršni direktor SKB-ja in član uprave NLB-ja, v času, ko je slednja podeljevala sporna bančna posojila. Kasneje je postal član kranjske Save d. d., od februarja 2016 pa je bil imenovan v upravo Istrabenza, a je še pred nastopom funkcije odstopil. 

Kostićeve lovke
Finančni strokovnjaki Kostićevo vrednost ocenjujejo na približno 520 milijonov evrov. V lasti ima holding MK Group, ki posluje pretežno v kmetijskem sektorju in ima v lasti številne tovarne sladkorja, skladišča, kmetijske in industrijske obrate. Ob vsem tem investira v bančništvo, nepremičnine in turizem, ena izmed teh investicij je tudi portoroški Kampinski Palace.

Ž. K.