fbpx

To so slovenske občine, kjer je največ loto milijonarjev

Foto: iStock

Dobitek na loteriji marsikoga razveseli. V primeru, da je ta vreden 300 evrov ali več, pa se skupaj z dobitnikom veseli tudi njegova občina, saj ji pripada 15- odstotni davek na dobitke pri klasičnih igrah na srečo. Tako so v zadnjem letu in pol občine najbolj razveselili srečni dobitniki iz Kopra, Ljubljane, Maribora in Slovenskih Konjic.

Po podatkih Finančne uprave RS, so v obdobju od 1. januarja 2015 do 30. junija letos srečneži iz koprske občine v občinski proračun prispevali 822.993,61 evra. K velikosti zneska je znatno prispevala tudi pet milijonov evrov vreden glavni loterijski dobitek- sedmica.

Jankoviću ne bodo pomagali zakrpati proračunske luknje
Na drugem mestu se nahaja občina Maribor. Dobitniki iz drugega največjega slovenskega mesta so proračun občine okrepili za 425.404,68 evra. Tako kot v Kopru je tudi v Mariboru pomagala sedmica, saj je dobitek v vrednosti 1.283.779,03 evra prejel Mariborčan.

Mestna občina Ljubljana se nahaja na tretjem mestu, od davka na dobitke pri klasičnih igrah na srečo pa je v zadnjem letu in pol prejela 365.250,10 evra prihodkov.

Dejstvo, da so se na vrhu lestvice znašle občine, kot so Koper, Maribor in Ljubljana, je povezano tudi s podatkom, da gre za tri izmed največjih in najbolj poseljenih slovenskih občin. Večje število občanov namreč predstavlja večje možnosti, da bo dobitek prispel v občino.

Srečne Slovenske Konjice
Presenečenje v tem smislu predstavlja občina Slovenske Konjice, ki šteje dobrih 14.000 prebivalcev. Kljub razmeroma majhnemu številu prebivalcev so se na lestvici uvrstili na četrto mesto. Občina je od davka na dobitke pri klasičnih igrah na srečo prejela 299.727,25 evra, potem ko je eden od občanov lani prejel dobitek sedem plus v vrednosti 1.963.395,49 evra.

Na samem dnu lestvice so se znašle občine Sveta Ana, s prihodkom v vrednosti 100,11 evra, občina Bistrica ob Sotli s 161,29 evra in občina Podlehnik v vrednosti 233,32 evra.

Te vrednosti zajemajo le prihodke, ki jih je občina prejela iz klasičnih iger na srečo. Te v Sloveniji izvajata Loterija Slovenije in Športna loterija. Lestvica ne upošteva prihodkov iz naslova koncesijskih dajatev od posebnih iger na srečo, ki vključuje dejavnosti v igralnicah in igralnih salonih.

M. P., STA