fbpx

Trgovci izigravajo zakon! 72 poslancev izglasovalo zaprtje trgovin ob nedeljah, a zaposleni v trgovinah bodo vseeno morali delati!

Foto: STA

Kljub temu, da je konec septembra Državni zbor RS sprejel Zakon o dopolnitvah zakona o trgovini (ZT-1B) po katerem bodo morale biti trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, so se očitno nekateri trgovci odločili, da bodo izigrali zakon. Namreč po navedbah Sindikata delavcev trgovine Slovenije nameravajo delodajalci v trgovini svojim zaposlenim odrediti delo ob nedeljah, kjer naj bi skrbeli za pripravo naročil ali celo dostavo za namene spletne prodaje. S tem trgovci zaposleni v trgovinah ne bodo imeli zasluženega prostega dneva v tednu, ki bi ga lahko preživeli z družino.

Glede na to, da se povrhu vsega soočamo še z veliko zdravstveno krizo, so v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije nad namero še posebej ogorčeni. Ravno trgovci so namreč tisti, ki kljub tveganju za lastno zdravje skrbijo za nemoteno oskrbo slovenskih gospodinjstev. “Nekateri trgovci pa sedaj skušajo to izigrati na način, da s pomočjo določbe, ki ureja neenakomerno razporeditev delovnega časa, zaposlenim določijo delo ob nedeljah, kjer naj bi skrbeli za pripravo naročil ali celo dostavo za namene spletne prodaje.” V sindikatu opozarjajo, da je iznajdljivost delodajalcev pri iskanju pravnih praznin v imenu višjih dobičkov že res tragikomična.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič je izpostavila, da ne morejo verjeti, da so se delodajalci kaj takega domislili in da to res nameravajo izvesti. Tudi po tem, ko so s strani zaposlenih kot tudi širše slovenske javnosti dobili jasno enotno stališče, da si trgovci zaslužijo vsaj en prosti dan v tednu, ki ga lahko preživijo v družinskem krogu. V sindikatu so prepričani, da gre za škandalozen poskus obida namena sprejetega zakona.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer po poročanju STA pojasnilo, da novela, ki omejuje delo trgovin ob nedeljah in stopi v veljavo ta konec tedna, ne omejuje nedeljske spletne prodaje. “Trgovci bi se lahko na zaprtje ob nedeljah prilagodili tako, da bi spletno prodajo in dostavo omogočali tudi ob nedeljah. V Trgovinski zbornici Slovenije menijo, da ovir za takšno prodajo po noveli ni.”

V sindikatu so ogorčeni, ker je Trgovinska zbornica Slovenije, ki je nedolgo tega v imenu vseh prodajalk in prodajalcev prejela priznanje jabolko navdiha, napovedala ustavni boj za delo trgovk in trgovcev v nedeljo. “Dvoličnost tako svoj vrhunec dosega v napovedani zahtevi za oceno ustavnosti in predlogu za začasno zadržanje izvajanja zakona, ki ne temelji na družbenih razlogih, pač pa varovanju dobičkov lastnikov kapitala. Nedelje namreč ne ogrožajo trgovinske panoge, ki kljub krizi ohranja stabilnost in dobro finančno kondicijo. Ob tem pa ne gre pozabiti na dejstvo, da je gospodarska primerjava z letom 2019, ki je bilo z vidika dobičkov rekordno leto v panogi, neprimerna za čas krize, v kateri plujemo.”

Foto: STA

Trgovine po besedah sindikalistov že več kot desetletje beležijo rast dobičkov, ki se kujejo tudi na račun nizkih plač v najnižjih vrstah. “Osnovna plača, določena v tarifni prilogi k veljavni kolektivni pogodbi v I. tarifnem razredu, znaša zgolj 568,69 evrov bruto oziroma kar 371,89 evrov manj (40 %), kot znaša bruto minimalna plača.”  V sindikatu se tako sprašujejo, ali gre zgolj za povračilne ukrepe, ker je volja trgovk in trgovcev zmagala v boju za proste nedelje. “Ali so delodajalci res tako zelo željni dobička, da se požvižgajo na bremena, ki jih nalagajo zaposlenim v trgovinski dejavnosti?”

Za nedeljsko zaprtje trgovin glasovalo kar 72 poslancev vDZ

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, je sicer burilo javnost že desetletja. Z njim pa se je ukvarjalo Ustavno sodišče RS, septembra 2003 so o njem povprašali tudi državljane na referendumu. Prepoved nedeljskega obratovanja trgovin je takrat podprlo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča. Glede na to, da je nedavno 72 poslancev iz vrst SDS, NSi, SD, SAB, Levice ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS podprlo zaprtje trgovin ob nedeljah, prav tako pa tudi večji del javnosti, se poraja vprašanje, ali si bodo delodajalci v trgovinah, ki sicer tudi v času koronavursa redno obratujejo,  vendarle premislili.

Nina Žoher