fbpx

Turistične kmetije med turisti ostajajo ena najbolj priljubljenih destinacij

Kmečki turizem. (Foto: sta)

Turistične kmetije med možnostmi počitnikovanja oziroma preživljanja dopusta ostajajo med najbolj priljubljenimi izbirami. Tako je v lanskem letu deset tovrstnih destinacij ustvarilo kar za pet milijonov evrov prihodkov. 

Kmetije, ki se ukvarjajo s turizmom, na Slovenskem pridobivajo na pomenu znotraj turistične panoge. Če naredimo primerjave z letom 2015 so se povprečni prihodki te gospodarske panoge, dvignili kar za 100 tisoč evrov. V lanskem letu je deset tovrstnih kmetij, ki so bile najbolj uspešne ustvarilo kar za 5,1 milijona evrov prihodkov. Tako kažejo podatki, ki jih lahko preverimo na Bizi.si. Na samem vrhu sicer še naprej ostaja kmetija Belica s svojim gospodarjem Zlatkom Mavričem, poroča SIOL.

Gre za zelo priljubljeno domačijo v kraju Medana na območju Goriških Brd, ki je v lanskem letu ustvarila kar za 876 tisoč evrov prihodkov. Ta podatek dokazuje skoraj desetodstotno rast v primerjavi s prihodki za leto poprej. Na turistični kmetiji Belica se ob gostinstvu in oddajanju turističnih sob posvečajo še pridelavi vina in pršuta, poleg glavne domačije pa imajo še manjšo nastanitev, kjer oddajajo sobe, in sicer v vasi Marica.

Kmečki turizem, prihodki od dejavnosti. (Foto: Bizi)

Takoj na drugem mestu pa se nahaja domačija Pri starem Kovaču v kraju Selnica ob Dravi, ki pa je od lani zaprta in se je odločila za drugačno gospodarsko dejavnost. Gostinstvo in turizem sta tako zamenjala pekarstvo. V lanskem letu so na domačiji beležili malo manj kot 600 tisoč evrov prihodkov, kar je predstavljalo skoraj tretjinsko rast. “Bilo je preveč garaškega dela in smo potrošili vso energijo,” ob tem navaja gospodarica Alenka Pernek Pec. Vendar pa si sedaj pri njih lahko privoščimo svež kruh in pekovska peciva, a kmečkemu turizmu še niso povsem obrnili hrbta.

Kmečki turizem, čisti dobiček od dejavnosti. (Foto: Bizi)

Na Belici je bilo lansko leto kar 13 zaposlenih, kar je največje število med vsemi, ob koncu leta pa so imeli dobrih 100 tisoč evrov dobička. Povprečni prihodki vseh slovenskih turističnih kmetij, in sicer tistih, ki oddajajo podatke s področja svojih financ, pa so v lanskem letu znašali 136 tisoč evrov, kar je le malo manj kot leto poprej. S koncem leta 2019 je bilo tako registriranih 873 kmetij, ki so se ukvarjale s turistično dejavnostjo.

Kmečki turizem, dobrote. (Foto: sta)

Pred leti se je Slovenija na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu pojavila kot nova država. Z njeno samostojnostjo je bil slovenski turizem postavljen pred izziv: Slovenijo ponovno umestiti ob bok znanim in uveljavljenim turističnim destinacijam. In slovenskemu turizmu je uspelo narediti velike razvojne in promocijske korake; razvijal in rasel je z nadpovprečno dinamiko.

Foto: STA

Domen Mezeg