Umar opozarja: Rast proizvodnje predelovalne dejavnosti se je upočasnila že v letu 2018

Foto: STA

Urad za makroekonomske analize (Umar) je objavil podatke o rasti proizvodnje predelovalnih dejavnosti, ki se je lani upočasnila ob nižji rasti tujega povpraševanja. Gre za resna opozorila vladi, da se pripravi na prihajajočo krizo.

Rast proizvodnje predelovalnih dejavnosti je v zadnjem lanskem četrtletju ostala skromna. Ob manjši rasti tujega povpraševanja se je proizvodnja v letu 2018 medletno povečala manj (za 4,9 odstotka, v letu 2017 za 8,9 odstotka) kot v predhodnih letih (ne upoštevajoč enkratnih dejavnikov).

Nižja je bila predvsem rast v nekaterih panogah, ki proizvajajo vmesne proizvode (kovinska in gumarska industrija), in nekaterih srednje visoko tehnološko zahtevnih panogah (proizvodnja vozil in plovil, proizvodnja električnih naprav).

C. Š.

 • Olga101

  Šarec ima vse pod “kontrolo”! Če bo bo,če ne bo, ne bo…

  • me

   bo zaplenil in razdelil.
   kdor investira v podalpski vukojebini je bedak

 • RATATA

  Raznorazne rasti morajo biti samo zaradi židovske pogoltnosti kot pribitek na posojeni denar brez vrednosti in kritja.
  Tako nas za testise držijo ebrdji in druge finančne spodbude za razne obnove in razvoj ter blesavo kohezijo, kjer bistvene zneske pobere “izbrano ljudstvo” odvisnežev.
  Jaz ne nucam nobene rasti.

 • xtc

  Sleje kot preje bo voz zdrsnil nazaj,Nemci so nerecesijo ponaredili,ker se bojijo vojne,vse to ponarejanje pa bo sleje kot preje prineslo recesijo,krizo,zlom borz in vojno-vsi pogoji so praktično že tukaj,le še iskro je treba.

 • skorpijon93

  sloveniji gre iz leta v leto slabše, vsako leto izgubimo cca. 6.000 in več državljanov, razmere na področju izseljevanja so se pod cerarjevo vlado le poslabšale,tako se je med leti 2012-2017 izselilo 51.563 državljanov od teh je 34.912 državljanov v tujini ostalo, pa imejte sedaj gospodarsko rast, dober tek, tak slabo po osamosvojitvi še n bilo !

 • Novakec1

  O ruskih pohanih piškah pa nič ne pametujete.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!