fbpx

Uprava Perutnine Ptuj ponudila odstop, nadzorniki se še niso izjasnili

Roman Glaser, Perutnina Ptuj. Foto: STA

Uprava Perutnine Ptuj na čelu z dolgoletnim predsednikom Romanom Glaserjem je po nedavni kriminalistični preiskavi nadzornemu svetu družbe ponudila svoj odstop. Kot pojasnjuje Glaser, so se tako odločili v dobro družbe – in ne zato, ker bi s tem priznavali kakršnekoli nepravilnosti. Nadzorniki družbe se zaenkrat o odstopu uprave še niso izjasnili.

Glaser je na današnji novinarski konferenci povedal, da se nadzorni svet o odstopu vseh štirih članov uprave še ni izjasnil, saj gre za zapletene pravne zadeve. Zapleti se pojavljajo predvsem zaradi aktivnega procesa prevzema Perutnine in Holdinga PMP s strani družbe SIJ.

Dodal je, da bo v naslednjih dneh potrebno mnogo pravniškega znanja za iskanje rešitve, ki nobeni izmed vpletenih družb ne bi povzročila nobene škode. Del dogovorov je tudi odpravnina, ki pripada članom uprave, saj se bi njihov mandat iztekel šele prihodnje leto, poroča STA.

Prepričani, da so delovali legalno in v dobrobit družbe
“Glede na zadnje dogajanje, ki je v podjetju povzročilo določen nemir, smo zaposlenim in lastnikom predstavili okoliščine, od dokapitalizacije do prodaje holdinga ter vodenja vseh ostalih poslovnih dogodkov v letošnjem in preteklih letih. Za vsem tem uprava tudi stoji, saj smo prepričani, da smo delali legalno in v dobrobit družbe,” je dejal Glaser. Dodal je še, da bo uprava svoje naloge opravljala do zaključka vseh postopkov.

Po besedah Glaserja je povod za to odločitev predvsem želja razčistiti dejstva in umiriti zadeve v dobro Perutnine Ptuj in SIJ-a, in da tega ne počnejo zato, ker bi delali karkoli narobe ali imeli občutek krivde.

 

Opcijska pogodba povod za kriminalistično preiskavo
Sij je 43.197 delnic oz. 56,19 odstotka vseh delnic Holdinga PMP pridobil z izvršitvijo nakupne opcije, ki so jo podpisali 7. julija, v veljavo pa je stopila 3. novembra. Sij je delnice plačal tri dni za tem, 11 novembra pa so bile prenesene na družbo.

Sij je z nakupom teh delnic pridobil 5,52 odstotka vseh delnic ptujske družbe, kar je prištel 45,82-odstotnemu lastniškim deležem, ki ga je pridobil z dokapitalizacijo. Sij je tako prišel do 51,34 odstotka delnic Perutnine, kar je sprožilo reakcijo malih delničarjev. Perutnina Ptuj naj bi si s tem pridobila višjo ceno za delnico Perutnine od dokapitalizacijske, kar je bil tudi povod za kriminalistično preiskavo.

 

A. D., STA