V energetiki stavkajo: Bomo v Sloveniji ostali brez elektrike?

Foto: STA

Že drugi dan zapored stavka 3000 zaposlenih v energetiki – v obliki dvournega omejevanja proizvodnje energije s prekinitvijo dela. Stavka bo trajala, dokler se sindikat energetikov ne bo dogovoril z vlado. Prva priložnost za to bo že danes, ko se bo sestal ekonomsko-socialni odbor za energetiko. Omejevanje proizvodnje naj bi zaenkrat ne imelo večjega vpliva na dobavo električne energije.

Sindikat od vlade zahteva prestrukturiranje elektrogospodarstva ter zaustavitev vseh enostranskih odpuščanj pod pretvezo racionalizacije in optimiranja delovanja. “Upam, da bodo prišli s predlogi, kako razrešiti nastalo situacijo,” je pred sestankom povedal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

Z delom je prekinilo 60 odstotkov zaposlenih v dejavnosti. Proizvodnjo so omejili v Dravskih in Soških elektrarnah, Elesu, Plinarni Maribor; v Termoelektrarni Trbovlje in Energetiki Ljubljana pa so z delom prekinili. V GEN energiji delavci ne stavkajo.

V primeru, da vlada ne bo ugodila stavkovnim zahtevam, se bo stavka nadaljevala naslednji torek in četrtek, potekala pa bo na isti način, torej s prekinitvijo dela in omejevanjem proizvodnje energije.

Ž. K.