V Franciji razglašene izredne ekonomske in socialne razmere

Francoski socialistični predsednik Francois Hollande je v državi razglasil izredne ekonomske in socialne razmere. Proti nevzdržni situaciji se namerava boriti z dvema milijardama evrov težkim investicijskim paketom, s pomočjo katerega namerava spodbuditi nastanek novih delovnih mest in tako dohiteti ostale svetovne ekonomije. 

Zaradi grožnje terorizma smo morali v preteklosti uvesti izredno stanje. Vendar je zaradi kaosa na globalni ravni in negotovega ekonomskega okolja primerno govoriti tudi o stanju izrednih ekonomskih in socialnih razmer. Zaposlenost je za vprašanjem varnosti najpomembnejše vprašanje za francoske državljane,” je dejal  Francois Hollande.

Francoski predsednik je v svojem letnem nagovoru predstavnikom gospodarstva povedal, da nameravajo v Franciji ponuditi možnost izobraževanja za okoli pol milijona brezposelnih delavcev, bolje izkoristiti vajeništva in ponuditi okoli 2000 evrov tistim delodajalcem, ki bodo pripravljeni zaposliti mlajše delavce, piše RT.

Potreben bo ponovni razmislek o ekonomskem modelu
Nove ekonomske velesile se vzpenjajo, razvija se digitalna ekonomija, morali bomo premisliti o našem ekonomskem in socialnem modelu,” je še dejal francoski predsednik.

Hollandovi socialistični vladi grozi, da ne bo ponovno izvoljena, saj je njegov vzpon na oblast temeljil na obljubi delovnih mest, ki pa je ni uspel izpolniti. Francija trpi zaradi stagnirajoče ekonomske rasti in kronične brezposelnosti, ki se giblje okoli 10 odstotkov.

Ž. K.