V Franciji razglašene izredne ekonomske in socialne razmere

Francoski socialistični predsednik Francois Hollande je v državi razglasil izredne ekonomske in socialne razmere. Proti nevzdržni situaciji se namerava boriti z dvema milijardama evrov težkim investicijskim paketom, s pomočjo katerega namerava spodbuditi nastanek novih delovnih mest in tako dohiteti ostale svetovne ekonomije. 

Zaradi grožnje terorizma smo morali v preteklosti uvesti izredno stanje. Vendar je zaradi kaosa na globalni ravni in negotovega ekonomskega okolja primerno govoriti tudi o stanju izrednih ekonomskih in socialnih razmer. Zaposlenost je za vprašanjem varnosti najpomembnejše vprašanje za francoske državljane,” je dejal Francois Hollande.

Francoski predsednik je v svojem letnem nagovoru predstavnikom gospodarstva povedal, da nameravajo v Franciji ponuditi možnost izobraževanja za okoli pol milijona brezposelnih delavcev, bolje izkoristiti vajeništva in ponuditi okoli 2000 evrov tistim delodajalcem, ki bodo pripravljeni zaposliti mlajše delavce, piše RT.

Potreben bo ponovni razmislek o ekonomskem modelu
Nove ekonomske velesile se vzpenjajo, razvija se digitalna ekonomija, morali bomo premisliti o našem ekonomskem in socialnem modelu,” je še dejal francoski predsednik.

Hollandovi socialistični vladi grozi, da ne bo ponovno izvoljena, saj je njegov vzpon na oblast temeljil na obljubi delovnih mest, ki pa je ni uspel izpolniti. Francija trpi zaradi stagnirajoče ekonomske rasti in kronične brezposelnosti, ki se giblje okoli 10 odstotkov.

Ž. K.

 • macon

  Evo vam socialistični napredek, parazitiranje in prerazdeljevanje v žepe čvekačev vedno prinese samo stagnacijo. Bravo, Hollande, spomnim se, kako so orgazmirali tukajšnji levajzarji ob njegovem nastopu funkcije.

 • Poštenje velja

  logično če so levaki na oblasti!
  A kdo pozna bogato državo ki jo vodijo levaki!?????

  • Novakec

   Tudi tam kjer vodijo desnaki je raja revna, peščica pohlepnežev z vlado ki jim to omogoča pa bogatih. Država ne more biti bogata, lahko samo funkcionira ali pa ne.

 • xtc

  Jep!
  Levaki so znak za alarm in zaton družbe ali države.
  Sicer pa Evropa si bo morala priznati ,da bo treba znižati birokracijo,javnoporabo in socialo,sicer nas podo prehiteli drugi.
  Jasno je ,da so taki standardi v EU nevzdržni in da so taki so krivi ravno levaki,ki so kar širili pravice seveda z njimi pa stroške sedaj je pa jok in stok.Ali bo tole šlo na trdo ali pa s silo bomo pa videli,definitivno pa je Evropa pred vojno in v slepi ulici.

  • Evil_shadow

   ampak če kapitalizem in prosti trg res delujeta, zakaj potem taki hudi problemi na trgu? čemu trgovske in valutne vojne? čemu morajo državljani dokapitalizirati “too big to fail” kapitalistične firme in banke? Meni še danes ni jasno, ZAKAJ je treba dokapitalizirati PRIVATNE ustanove in podjetja(kar banke v bistvu so)….Ravno tako kot je bila politična elita v socializmu priviligirana je sedaj v turbo kapitalizmu.Stvari se niso spremenile, le igralci so se zamenjali…

   • Rokc5

    Nekje sem bral zanimiv članek, da so krizo v ZDA povzročili socialistično usmerjeni demokrati (Clinton) in turi republikanci (G:W: Bush na začetku mandata), ki so takrat podpirali da do domov pridejo tudi tisti, ki nikoli po nobeni logiki ne bi mogli priti. Tako so nastali slabi stanovanjski krediti – subprime mortgages. Politika je reševala socialo z akcijami – vsi enaki, vsakemu hiša. Ta poseg je več let napihoval kreditni balon (Freddie Mae in Fannie Mac) kamor so v pohlepu vlagale tudi banke.Je pa res, da v ZDA so banke in avtomobilskaindustrija kredite vrnile – zanimivo. V Evropi temu ni bilo tako.

    • Evil_shadow

     tole pa resno dvomim; ameriški advkoplačevalci so namenili za reševanje bank in avto industrije okoli 1.3 biljona dolarjev(pa dodaj k temu še QE in TARP ).le tega pa banke skoraj sigurno niso vrnile, ker so po letu 2011 šle na stara pota in denar vlagale v rizične posle.Subprime so le vrh ledene gore.šolski krediti(ki presegajo biljon dolarjev), abnormalne cene nepremičnin še nekaj let nazaj, krčenje realnega dohodka in posledična deflacija so odraz tega, da v resnici NIKOLI niso odpravili vzroka za nastanek krize.

     • althar

      Ok, bom še jaz malo posegel v to diskusijo, takole taksativno.
      1. ZDA so poseben primer, ker gre za svetovnega hegemona, ki tiska svetovni denar. Zato v tem primeru ekonomska logika malo drugačna, kot pri drugih državah.
      2. Vojna država (warfare state) in socialna država (welfare state) sta le dva obraza iste etatistične pošasti. Prvo zagovarjajo republikanci, drugo demokrati, zato oboji podpirajo obe, ker s tem podpirajo vsak svoje volilce in tudi zato ZDA tonejo. Odličen članek na to temo: http://davidstockmanscontracorner.com/the-warmongers-brawl-how-the-gop-is-deserting-free-markets-sound-money-and-fiscal-rectitude/
      3. Če zaradi pomanjkanja prostora (in moje volje) zanemarimo širši kontekst ameriške ekonomije od Regulation Q in Bretton Woodsa do umiranja evrodolarja, je subprime balon in posledično krizo 2007/8 povzročila politična odločitev o podeljevanju hipotekarnih kreditov (državni FMae in FMac), torej etatizem (socializem) in ne prosti trg. Clinton in Bush nosita enako krivdo tu.
      4. Od 2008 sem je vsota privatnih bančnih kreditov prebivalstvu v ZDA ostala nespremenjena, cca 2000 milijard avtombilskih in šolskih tudi subprime kreditov pa je podelila država, torej spet etatizem in ne prosti trg. Obama nosi vso krivdo tu.
      5. Prosti trg je svoje kredite radodarno usmeril predvsem na področje energije. Zakaj? Ker mu je država (Fed) poklonila 0% obrestno mero, torej imamo spet etatizem in ne prosti trg. Spet Obama oz njegov Bernanke. Mimogrede, vsi trije baloni bodo kmalu počili.
      Epilog: Prostega trga ni, krize povzroča etatizem, ki meni, da lahko uravnaga gospodarstvo z manipuliranjem z denarjem in krediti.

     • Evil_shadow

      evo, tu se pa podpišem.Me pa zanima katera država sploh potem deluje po principu prostega trga? ker vsepovsod ima država svoje lovke….

 • pajot

  Desna roka prava,leva poniglava. (Fran Levstik)

 • 1xy

  Pričakovano. A je sploh kje na svetu država, kjer lewaki uspešno furajo gospodarstvo??

  • Bilderberg

   Obstaja par etičnih skupnosti kjer to laufa.
   Eskimi, indijanci, ortodoksni židje in mormoni, beduini, aborigini, …..

   • 1xy

    ja, samo to so skupnosti in ne države……v državni ureditvi lewaki vidijo samo koriščenje, kako pa to ustvarit pa je zanje že znanstvena fantastika……..oni bi talali, samo delali ne bi…..

 • južnificirana_si

  a nisi še pred nekaj meseci govorili, kako bodo ilegalci reševali gospodarstva? če je to res, zakaj zdaj govor o ekonomskih izrednih razmerah. uvozijo naj 3 miljone afričanov in gospodatstvo je rešeno…..hohoho

 • janez zorman

  Kje so sedaj Mesec in ostali ideologi ZL; vse se podira, Grčija, Slovenija, Francija,… Živimo samo na račun dolga – miljardice letno. Dodatne, seveda.

  • 1xy

   se spomnim evforije slovenskih lewakov ob zmagi Hollanda……verjetno je bilo večje slavje v Sloveniji kot v sami Franciji :))))

  • prime

   Sanjajo IndijoKoromandijo. In ti nas bodo rešili iz gospodarske krize ? Ti so nas pahnili vanjo.
   Ljubčki – “Brez muje, se čevelj ne obuje” …….. Bo treba začet delat, delat, delat in se z delom rekreirat……..

 • Igor Kavalar

  Medtem ko so drugi rastli zadnjih 7 let Slovenija še iz prve krize ni prilezla. Zadnje leto so bili malce boljši rezultati a ti so posledica Nemčije z katero sodelujemo ne pa slovenskega gospodarstva.

  Kmalu bo po vsej verjetnosti recesija.

  Padec nafte, padanje gospodarstva Kitajske vpliva na vse trge.
  Samo v ZDA je v enem letu bankrotiralo 45 naftnih družb.

  Neplačani dolgovi, krediti na lepe oči ponovno bremenijo banke.
  Delnice v ZDA so samo v letošnjem letu (2 tednih) zgubile 1 triljon svoje vrednosti.

  Evropa stagnira. Pritok migrantov, terorizem, neučinkoviti ukrepi (visoka brezposelnost, nizke plače, visoke cene, krepijo slabše gospodarske rezultate).

  Se nam obeta nova kriza?
  Ja po vsej verjetnosti enaka ali hujša kot je bila po letu 2008.

  Dokapitalizacija?
  Ja, in to bo spet nateg ljudi.

  • pajot

   Tretja svetovna na vidiku.

  • Evil_shadow

   2008 je pljunek v morje proti temu kar sledi. če pa ne bodo ornk pazili, pa zna še zaropotati.
   trgovske vojne–>valutne vojne–> vojne z orožjem—-> 3 sv. vojna. Mogoče se je zdelo tole par let nazaj slaba šala (ja, ravno to so mi dopovedovali) se je izkazalo za hudo resnično…

   • Rokc5

    A bodo skrajni levičarji napetost izkoristili za novo revolucijo?!?! Še zadnje nismo predelali in pokopali mrtvih. Ne vem, mislim, da so razmere drugačne. Verjetno ima desnica več podpore v tujini kot naša levica.

    • Evil_shadow

     mislim,d tu vsaj zaenkrat ni problem levica- desnica ampak vzhod-zahod.zna pa biti problem če pride(bog ne daj) do svetovne vojne ker takrat pa bo isto kot je bilo med ww2.

 • viktorh

  Francoski levajzerji pa so res nerodni.
  Za nasvet naj se obrnejo na našega financministra in preCednika vlade, pa so rešeni.

  • sodnikisozločinci

   Ti bi jim skrajšal muke, to je lepo, temu se pravi krščansko usmiljenje ali pravilneje evtanazija.

 • GeneralLeon

  Pod Hollandom imajo Francozi izredne razmere? Pa kako hudiča, ko je Hollande nastopil položaj, so krožile po slov. medijih raznorazne zgodbe o uspešnem levičarju Hollandu, ki je samo v 1 mesecu in pol po nastopu mandata iz Francije naredil gospodarsko-ekonomski čudež! Danes so razglašene ekonomske izredne razmere! Kristus, pa ti naši levaki so bolj verni od samega papeža in verujejo v tisto, kar je že zdavnaj dokazano da ne obstaja, to je laž in sposobnosti levičarjev!

 • Feriss.H

  Ne si delat skrbi, zato pa EU uvaža sveže “visoko tehnološke” sile iz Afrike, Bilžnjega Vzhoda in Afganistanskih “alpskih” vrhov in dolin. Afriška umetnost iz kosti in razni obeski iz kamnov bodo pripomogli tehnološki konkurenčnosti Francije in Evrope z Dalnim Vzhodom

 • althar

  Vsaka socialistična država najkasneje po 15 letih pade v izredne ekonomske in socialne razmere. In potem tam ostane, dokler socializma (vsaj začasno) ne odpravijo.

  • Evil_shadow

   Zanimivo je pa, da imajo težave tudi države ki so predvsem kapitalistično usmerjene, ne zgolj tiste ki so socialistično…Torej je nekaj hudo narobe z obojim ekonomskim sistemom.

   • althar

    Tudi demokratične (ali če hočeš, kapitalistične) države začnejo propadati, ko začenjajo eksperimentirat s socializmom. To se je zgodilo s skandinavskimi državami, Nemčijo, VB, Francijo, ZDA idr. Švica in Nova Zelandija, na primer, nista doslej nikoli zašli v to močvirje.

    • Evil_shadow

     Švica…država kjer se goji bankirski terorizem in hud egoizem.če bi bil cel svet kot švica bi se že zdavnaj pobili med seboj…

     • althar

      Koliko ljudi je doslej pobil egoistični švicarski bankirski terorizem in koliko socialistični, nacistični in islamistični terorizmi?

     • Evil_shadow

      ne vem, vprašaj njih kolk denarja so švicarske banke oprale za mednarodne kartele.pa vatikanska IOR isto…če misliš da s tem, ko niso v nobeni vojni ne pripomorejo k temu se hudo motiš.

     • althar

      “Ne vem,” torej. Najlažje je blebetati in trositi teorije zarote, če nič ne veš.

     • Evil_shadow

      ti meni teorija zarot, sam pa ne migneš niti toliko s prstom da bi preveri če kaj od napisanega drži. IOR je že dlje časa na seznamu manj kredibilnih oz celo sumljivih bank v evropi, pa tudi zoper nekaj švicarskih bank teče postopek zaradi utemeljenega suma pranja denarja za narko kartele, paravojaške kupine in teroristične organizacije.če ti je pa tolk težko to poiskati potem ti pa jaz ne morem pomagati.

     • althar

      Nikjer nisem napisal, da švicarski bančni sistem ne procesuira denarja sumljivega porekla. Ampak denar sumljivega porekla ni bila tema debate in je bil le tvoj red herring.
      Debata je tekla o pomorih, ki naj bi jih povzročil švicarski bančni egoizem (o katerih sem mislil, da ti kaj veš, jaz za te pomore še niem slišal) in o pomorih, ki so jih povzročili totalitarni altruizmi, o katerih pa vem zelo veliko. Pa ne mi zdaj prodajat bučk, da je obstoj zaprtega švicarskega bančnega sistema “povzročil” pomore, ki so jih zagrešili nacisti, mafija in narkokarteli, ki tam hranijo svoj denar in dragocenosti.
      Še pred tem pa je debata tekla o ekonomskem in socialnem propadu, ki ga povzroči socializem in kateremu se je (poleg nekaterih drugih) Švica izognila, ker se ni okužila s socializmom. In švicarsko gospodarstvo je precej več, kot samo švicarski bančni sistem.
      Pa ne mi zdaj pisat, koliko ljudi so pobili mafijski botri, ki so nosili švicarski Rolex.

 • francelj3

  Socialistični butelj. Drugi Cmerar.

  • prime

   Mihilus , čist pametno razmišlja. Ti ne bi začel delat, kajne?

   • gpu

    Očitno ne razmišlja pravilno, če od njega ni nobenih rezultatov

 • Mihilus

  Socializem dokazano deluje. Kar ne deluje je globalizem. Končni rezultat odprtega trga s tretjim svetom je, da se slej kot prej približaš tudi standardu tretjega sveta. Treba bo nazaj omejit prost pretok blaga pa doma več delat.

  • macon

   Uravnilovka in represija delujeta samo v smislu totalitarne družbe, v smislu razvoja ne.

   • Mihilus

    Jaz nisem imel toliko v mislih uravnilovke kot sem imel v mislih čimvečjo samozadostnost. Prepoved oz. omejitev uvoza stvari, ki jih lahko proizvedeš sam.

 • Kolega lahke glasbe

  Holande nije Tito, jedino, kot mene su svi radili, osim mene.

 • Rokc5

  Po mojem mnenju welfare state ne deluje. Očitno ta kriza ne prinaša vzpona komunizma ampak konec komunistične ideje, ki je cvetela iz sredine 19. stoletja. Sam vidim razvoj v 21. stoletju v smeri zmanjševanja davkov, več bo prostovoljne sociale, bolj bo vsak poskrbel sam zase, zakonodaja bo manj obširna. Preprosto tako ne gre: socializem kot ideja, kot sistem ne deluje.
  Nasezadnje je Zahod živel čisto normalno tudi pred Marxovimi idejami. Knjiga ‘end of welfare state’ piše o tem kako so za socialo skrbele bratovščine in Cerkev (ali cerkve – v ZDA, kjer je več različnih ločin). Davčno breme pa je dosegalo max 20%. V Britaniji celo 14%.
  V Economistu je članek o tem, kako libertinizem in socialna država uničujeta gospodarsko sliko na primeru porok na Zahodu. Folk se ne poroča več – ker se ni treba, vse je enako (tudi pri nas) – socialne ugodnost bi pa še vedno imel. To pomeni velik strošek za državo, ker se folk obnaša neodgovorno, ni v trdnih zvezah, socialne stroške pa prevzame država. Beri: ogromen pritisk na socialo. Včasih je bila prva ekonomska enota družina nato sorodstvo. Nato vas. Sedaj pa imamo socialno državo, ki poskrbi za vse in s tem uničuje gospodarski potencial države.
  Mislim, da lahko največ za spremembe naredimo, da odgovorno živimo, smo varčni, imamo nek pameten poklic. Sploh v Sloveniji bo to pomembno – mogoče celo preživetveno. Razni družboslovci z dvema levima rokama bodo tenko piskali. Sploh kakšni mladi pari, kjer sta oba kvazi alter-kulturnika. Kdo bo živel ta folk?!?! Bilderberg je lepo napisal (citiram če lahko :)) : “Ko nas bodo kreditodajalci stisnili bo hudo. Padec standarda, trdo delo. Revščina za mnoge. Sesutje pokojninskega sistema v 10 letih in prehod na individualne pokojninske račune in manjše pokojnine”
  To pravi kolega Bilderberg. Kaj mislite – kako bodo preživeli razni Meseci, Tomičke, razni frigidni alter kulturniki? jih bomo vsi živeli? malo morgen. Najprej bomo poizkušali poskrbeti za lastne družine, nato za sorodstvo. Trdo bomo delali. Bolje bo tistim, ki nekaj znajo: kmetje, tehniki, obrtniki, inženirji. Razni FDVjevci (tudi sam sem FDvjevec) bodo tenko piskali.

  • macon

   Meseci, Tomičke in podobni imajo v rokah vse podsisteme, za svoje udobje bodo raje zrušili družbo kot da izginejo v anonimo. Neizbežno stagnacijo bodo pospešili in ekonomsko škodo potrojili. Zato, ker lahko.

   • Rokc5

    JA AMPAK: v tujini podpore nimajo. Dejansko bi jih tujina lahko stisnila. Če pa tujina podpre demokratični pol je to lahko odločilni. Spominjajmo se, kako je DEMOS dobil podporo in ključen vpliv Vatikana takrat, ki je priznal državo.Ne vidim osebno neke zaslombe levice v tujini. Po osamosvojitvi so italijanski agenti takrat levici odvzeli tisto tržaško zadružno banko – afera SAFTI. Tega bi lahko bilo tudi danes vedno več: tuje države bi zahtevale izročitev slovenskih morilcev, mafijcev itd.

 • Kolega lahke glasbe

  Vele finančnik bramor je prišel na genialno zamisel kako zakrpati proračun – 35M ga je že, odprl bo tiskarno za denar, v bistvu bo država ponarejala EURE pa nič okol govort, to sem sam vam povedal.

 • Poštenje velja

  socializem =bankrot