V mednarodni kriminalni družbi, ki je utajila dva milijona davkov pri uvozu avtomobilov, ujet Jankovićev prijatelj Rok Furlan!

Rok Furlan in Zoran Janković (Foto: Twitter in STA)

Rok Furlan in Zoran Janković (Foto: Twitter in STA)

Kralj betona in razvpiti prijatelj družine Janković Rok Furlan se je zopet znašel v soju žarometov. Mednarodna skupina raziskovalnih novinarjev iz 16 držav, tudi Slovenije, je v okviru projekta 29Leaks pod drobnogled vzela britansko podjetje Formations House. Pri tem je na dan prišla tudi zgodba o kriminalni združbi, ki je z uvozom 86 luksuznih avtomobilov prek Slovenije na Hrvaško tam utajila za najmanj 2,16 milijona evrov davkov. Poleg Roka Furlana pa sta kot vodji kriminalne združbe omenjena Tomaž Stopar in Matija Iskra.

Matija Iskra in Tomaž Stopar sta na Hrvaškem osumljena, da naj bi od decembra 2016 do januarja 2019 organizirala in vodila domnevno kriminalno združbo, ki naj bi med drugim poneverjala uradne dokumente, odpirala bančne račune na imena slamnatih lastnikov in izvajala druga dejanja, prek katerih naj bi utajila davke in omogočila drugim, da so jih plačali manj.

Po poročanju STA so organizatorji sheme – največkrat naj bi bil to Iskra – avtomobile kupovali predvsem v avtomobilskih salonih v Nemčiji. V večini primerov so se prodajalci pojavili le enkrat pri enem uvozu, pri čemer je bila najbolj očitna izjema podjetje The E-Emporium iz Münchna, ki ga je v tem času lastniško obvladovala družba The E-Emporium iz Velike Britanije. Njegov direktor od decembra 2017 je bil Furlan. Osumljenci naj bi avtomobile kupovali po neto ceni, brez DDV. Pri čezmejni trgovini znotraj EU namreč prodajalec davka ne obračuna, dolžan pa ga je obračunati kupec pri prvi nadaljnji prodaji v svoji državi.

Raziskovalni novinarji so v Londonu odkrili sumljivo finančno združbo Formation House. Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Rok Furlan se je zapletel že v znani aferi Orion
Rok Furlan, za prijatelje in znance Tyson, se je prvič znašel v kriminalnih vodah v aferi Orion. Po poročanju portala “naših” prijateljev Podčrto sta Rok Furlan, ki z Orionom uradno ni bil nikoli povezan, in Aleš Alojzij Rus prek Oriona in nekaterih drugih družb med letoma 1997 in 1999 po ugotovitvah policije uvozila 174 avtomobilov, za katere nista plačala takratnega prometnega davka. Za vsako prodajo avtomobila v Sloveniji bi morala namreč plačati 20 ali 32 odstotkov davka, odvisno od tipa avtomobila. Furlan in Rus tako po ugotovitvah policije nista plačala 136.701.386 takratnih tolarjev, kar bi danes, upoštevajoč inflacijo, znašalo 1,043 milijona evrov.

Rok Furlan kot Zoran Janković služil z goljufijami pri gradnji športno-trgovskega centra Stožice
Bivši kralj ljubljanskega betona Rok Furlan pa je v slogu Zorana Jankovića izigraval tudi svoje podizvajalce pri gradnji ljubljanskih Stožic. Njegovo zdaj že propadlo podjetje Sector Beton je za svojo izvedbo del najelo podizvajalce. Med njimi je bilo tudi podjetje Bauma. V letih 2010 in 2011 je Sector Betonu v najem oddalo cevi za prevoz in črpanje betona na gradbišču Stožice. Vendar Sector Beton podjetju Bauma za to delo ni plačal. Sector Beton je tako Baumi z obrestmi vred dolžan 58.500 evrov. Največji upnik je Salonit Anhovo, ki mu Sector Beton dolguje 2,84 milijona evrov. Podjetju Indenal, d.o.o., družba Sector Beton dolguje 141.000 evrov. Med upniki Sector Betona so še Rokava, d.o.o., (273.000 evrov dolga), Kraški zidar (56.500 evrov) in Marjan Petančič, s.p., (45.000 evrov). Skupaj je torej podjetje Sector Beton svojim upnikom dolžno 3,36 milijona evrov. Rok Furlan se je vseh dolgov znebil tako, da je podjetje Sector Beton pripojil podjetju Tonus 4, ki je pristalo v stečaju.

Rok Furlan je velik prijatelj in poslovni partner Zorana Jankovića in Damijana Jankovića. (Foto: STA)

Formation House krinka za sumljive posle vse od iranske naftne družbe do vodje švedskega motorističnega kluba Hells Angels
Po poročanju nekaterih slovenskih medijev in portala Politiks pa so se za prestižno londonsko hišo dogajali umazani globalni posli. Konzorcij raziskovalnih novinarjev tako razkriva sumljive posle družbe z iransko državno naftno družbo, italijansko mafijo in šefom motorističnega kluba Hells Angels na Švedskem. Po podatkih naj bi se sumljivi posli za lepo londonsko fasado vrteli iz Pakistana. Formations House je ena od cele vrste družb v Veliki Britaniji, ki se ukvarja z ustanavljanjem in upravljanjem podjetij za druge. Družba ima okoli 400 tisoč strank po vsem svetu. Dokumenti tudi razkrivajo, da zamenjava helikopterjev bolgarske vlade, ki je vključevala dve povezani podjetji, za davkoplačevalce ni bila tako dobičkonosna, kot se je sprva zdelo. Dokumenti razkrivajo, da je v Gambiji Nadeem Kham, pokojni ustanovitelj podjetja Formations House, sklenil posel s koruptivnim afriškim diktatorjem. Pri družbi Formations House so nato izdali na tisoče ponarejenih certifikatov za slamnata podjetja. Nekatera od teh so bila domnevno povezana z večmilijonskimi goljufijami.

Luka Perš

 • hribovc

  pa kaj, če so ga ujel, sj ga niso prvič…
  itak ga bo pa od zlatolaske katarince šocej opral vse krivde, se spozna na te posle…

 • tramal

  Lopove z družino jankovična čelu zapreti do smrti.

 • Ros

  Se pravi; V Sloveniji je vse narobe. Kriminalci so zaščiteni in že zaradi tega, ker so kriminalci, ker so pripravljeni kršiti vsa pravila in zakone, so priviligirani. Če jih nihče ne preganja in kaznuje imajo pravzaprav popolni monopol. In to je dejasko stanje Slovenije; že kakšnih 100 let. S tem onemogočajo zdravo konkurenco, pravzaprav jo uničujejo. In iz zdravih in dobrih ljudi delajo tepce in jih s kriminalnimi metodami tudi na druge načine uničujejo. Do kdaj boste državljani to dopuščal? Vse kar dobite v zameno za podporo tem zločincem, je slabše življenje. Prava revščina, šikaniranje, laži, izsiljevanje, zločin, bolezen. Za to, da nekateri niso nikoli obsojeni, da se ščiti zločince.Ta menjava je tako slaba, da je nihče pri zdravi pameti nebi dopuščal. Dobro; Saj verjamem; Pač smo postali družba norcev, resnih mentalnih bolnikov, maščevanja, zahrbtnosti, izkloriščanja državnih institucij, bede, revščine; Norosti. Nehajte, no, nasedati njihovim puhlicam in lažem, ker vsi vemo, kdo pobere smetano. To je katastrofa, in nizko stanje duha. Ali pa ste za svoje probleme kar sami krivi. In žal ste v veliki meri; Sostorilci.

 • Andrej

  Zo že zmenjeni za odpis. Odgovor je enak prejšnjemu.

 • marcel2m

  Hja, Ljubljančani tega idiota še kar volijo, tip vozi v Slovenijo in Ljubljano samo srbske investitorje, srbizira naše poslovno okolje, balkanizira poslovne navade, vedenje … Slovenija se tudi zahvaljujoč ljubljanskemu šerifu ne premika proti Evropi, ampak veselo šiba proti Balkanu in se utaplja v balkanskih govnih.
  In namesto, da bi šli na ulice in mu povedali, da je gotof, mi vse skupaj gledamo kot teleta. Saj mogoče to tudi smo! In si bolje ne zaslužimo. Ta idiot na to vsekakor računa in računica se mu je do zdaj zmeraj izšla.

 • Garbage man

  A je Milica že preverila št.šasije avtomobilov oz zorangutanovih sinov ?

 • Antonius

  Pred 142. leti so na višji realki v Ljubljani opravili prvi telefonski pogovor.
  68 let kasneje je telefonske pogovore in centrale začela nadzirati partiji podrejena udba.
  Danes po službeni dolžnosti tovrstne prisluhe dela policija. V prisluhe so ujeli tudi ljubljanskega mafijankovića, ko je z zlorabo županskega položaja izsiljeval in izsilil čezplotni sex.
  Tožilka je poskrbela, da so obremenjujoči prisluhi zastarali, Rok Furlan se bo pa najbrž tudi *izmazal*. ker je prijatelj mafijankoviča, ki ima nekaj v hlačah in neprecenljive prijateljice na tožilstvu in krivosodju.
  Volivci, Kučan ma vas rad!

  • lena

   Ne bosta se izmazala, karma ju bo kaznovala, obicajno presusniki fasejo spolne bolezni, ker mislijo, da jim nihce nic ne more, pa jih virusi zajeb..

 • WISKY 1000

  Nič ne bo,je opankarjev prjatu,takšne imajo radi levaki u lblan.

 • radames

  Če bi primitivni janković na vsakih volitvah dobil samo po kakšnih 5 glasov, se volitev ne bi upali ponarediti in on nikoli ne bi bil žepan ljubljanski.

 • rubec

  Z Robespierrom je šlo hitro. A ko bi tegale furlana giljotinirali, bi moral predstavnik oblasti, ki uradno razglasi konec ceremonije, s seboj imeti še motorko.

 • MijamotoMusaši

  Prej bi trdil za “Srbina” Zokana, da posluje s srbsko, črnogorsko,…organizirano kriminalno združbo, ima pa kombinacije z avtohtonim Slovencem na čelu kriminalne organizacije.

 • Amerikanc

  Zoki gre iz afere v afero.

 • montyamp

  Država z gnilo sodnijo in balkansko mentaliteto ne more preživeti .

  • lena

   Res je, druzba brez morale nima prihodnosti! Juga je propadla, Slovenija bo tudi!

  • FRANC3

   To je dokaz, zakaj komunisti in levičarji želijo nazaj v Jugo. Tam ”izbranci” na veliko ribarijo v kalnem.

 • lena

  Pri nas se iz te afere ne bo nic zgodilo, krivosodje z strici iz ozadja bodo zadevo pometli pod preprogo, na Hrvaskem pa ce bodo obsojeni, enostavno ne bodo sli vec tja, Slovenija pa jih ne bo izrocila! Tako, kot so pometli afero s pretepeno mariborsko sodnico pod preprogo, pa vsi vemo, kdo jo je, ampak ker so zadaj necednosti, pa tisina!

 • xtc

  No ja,taki Furlani in Žeparkovići v Putin landu,hitro izginejo v kaki betonski plošči ,če ne plačajo davka in Putin davka.

  • FRANC3

   Učinkovitost države se kaže v dveh stvareh:
   – V odstotku pobranih davkov
   – V učinkovitosti pobranega denarja
   Slovenija je v obeh pogledih slab gospodar. Pobere manj kot 90% davkov, kar pa pobere pa zapravi negospodarno. Zaradi te neučinkovitosti nas po levi in desni prehitevajo vse države višegrajske skupine. Za srednjo Evropo pa počasi zaostajamo, namesto da bi o dohitevali.

 • FRANC3

  V trenutku upravičenega suma, bi moralo sodišče TAKOJ zamrzniti VSO premoženje osumljenih. Potem bi osumljenci želeli dokazati nedolžnost v čim krajšem času. V sedanji situaciji pa osumljenci odtujijo denar in premoženje, potem pa sodišča vzdihujejo, ker nimajo kaj vzeti. Oškodovana pa je država oziroma mi vsi.