V nekaterih podjetjih uničena celotna proizvodnja, škode tudi za 30 milijonov evrov

Poplave v Sloveniji Foto: BISOL Group

Podjetja škodo po poplavah večinoma še ocenjujejo, nekatera pa so že opozorila, da bo dosegla več deset milijonov evrov. V celoti je med drugim uničena proizvodnja v KLS Ljubno, poplavilo je tudi celotne proizvodne prostore BSH hišni aparati Nazarje. V nekaterih podjetjih na začetek ocenjevanja škode še čakajo, saj so prostori še pod vodo.

Med podjetji, ki so jo v poplavah odnesla najslabše, je družba KLS Ljubno, ki zaposluje okoli 250 ljudi. “Voda se je umaknila, a še vedno smo brez vsega. Vsa proizvodnja je uničena. Čaka nas dolgoletna sanacija, tovarno bomo morali zgraditi tako rekoč na novo,” je za STA dejal direktor in solastnik podjetja Bogomir Strašek.

Višina škode na strojih in opremi je po njegovih ocenah med 30 in 50 milijonov evrov, poslovna škoda pa znaša nekajkrat več. “Pri tem mislim izgubo trga, kupcev. Nekaj mesecev namreč ne bomo mogli dobavljati,” je dejal. Opozoril je tudi na posledice prekinitve njihove proizvodnje za celotno avtomobilsko industrijo, saj imajo med dobavitelji istovrstnih izdelkov 17-odstotni delež.

Prostore podjetja že čistijo, pri čemer jim težave povzroča pomanjkanje tehničnih sredstev. Kdaj bi lahko znova zagnali proizvodnjo, je po njegovih ocenah še prezgodaj ugotavljati.

Proizvodnja stoji tudi v družbi Tab iz Mežice. Danes so začeli s čiščenjem proizvodnega obrata v Žerjavu, v naslednjih dneh bodo začeli tudi s čiščenjem obrata v Črni na Koroškem. Prednostna naloga je v vseh obratih zagotoviti pitno vodo, elektriko in cestne povezave, slednje so trenutno največji izziv, so sporočili iz družbe.

V Tab Mežica škodo na infrastrukturi in opremi ocenjujejo na več milijonov ali celo več deset milijonov evrov. Proizvodnjo na Prevaljah bi lahko po sedanjih ocenah zagnali v sredo, 16. avgusta, v Žerjavu pa v ponedeljek, pet dni pozneje. Kdaj bi lahko v celotnem obsegu zagnali proizvodnjo v Črni na Koroškem, še ne znajo oceniti.

V družbi BSH hišni aparati Nazarje so po poročanju časnika Finance utrpeli za več deset milijonov evrov škode. Proizvodnjo je poplavilo v celoti, do strojev se šele prebijajo.

V mežiškem podjetju Cablex-M, kjer so prostori povsem uničeni, so po navedbah Financ do nadaljnjega podaljšali kolektivni dopust. Ker še niso mogli začeti čistiti, tudi škode še niso mogli začeti ocenjevati. Najbolj kritične kupce bodo skušali oskrbeti tako, da bodo proizvodnjo vsaj deloma preselili v druge poslovne enote po Sloveniji.

V SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems večje škode po navedbah Financ niso utrpeli, a zaradi velike škode drugod na Koroškem strojev še niso zagnali; to naj bi storili v prihodnjih dneh. Najmanj danes in jutri bodo zaposleni, ki ne morejo priti v službo, delali od doma. Tisti, ki so utrpeli škodo, naj bi prejeli tudi solidarnostno pomoč.

Lek je zaposlene na Prevaljah obvestil, da se začetek proizvodnje zamika do nadaljnjega. “Vodje poskušajo vzpostaviti stik z vsakim zaposlenim glede trenutnih dejavnosti. Če stika še niso uspeli vzpostaviti, prosijo zaposlene, da se, če imajo to možnost, sami povežejo z vodjo. Na podlagi ocene razmer bodo zaposleni o začetku proizvodnje pravočasno obveščeni,” so dodali.

V preboldski družbi Bisol, ki med drugim proizvaja fotonapetostne module, so škodo ocenili na 30 milijonov evrov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo proizvodnja predvidoma prekinjena več mesecev, dobave fotonapetostnih modulov in ostalih solarnih komponent pa bodo do nadaljnjega onemogočene.

“S sanacijo se ukvarjamo že od ranih sobotnih ur, danes poteka tretji dan,” je dejal predsednik uprave Bisol Group Uroš Merc. Sanacija škode v proizvodnih prostorih, ki sicer ne ležijo na poplavnem območju, po njegovih besedah poteka intenzivno, v skladiščnih prostorih pa voda še vedno sega najmanj meter visoko, zato je dostop onemogočen.

Foto: Bisol

Delavci so na kolektivnem dopustu, o nadaljnjih ukrepih pa jih bodo še obvestili, so sporočili. Ob tem so opozorili na razsežnost posledic za celotno gospodarstvo in pozvali k takojšnji pomoči v obliki nepovratnih finančnih sredstev.

V poslovni enoti Cinkarne Celje v Mozirju, ki proizvaja praškaste lake in trdne dodatke, je poplavilo del proizvodnih in skladiščne prostore, zato je družba za dobave iz tega obrata razglasila stanje višje sile. Kot so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, gospodarsko škodo na uničenih zalogah surovin in gotovih izdelkov ocenjujejo nad med 510.000 in 620.000 evrov. Ostale škode še ni mogoče oceniti, bo pa predvidoma manjšega obsega.

Danes bodo po pregledu linij in odpravi okvar na nekaj elektromotorjih in črpalkah proizvodnjo poskusili znova zagnati. “Družba do vzpostavitve normalnih razmer ter nadomestitve izgubljenih zalog surovin, embalaže in proizvodov iz navedene poslovne enote ne bo mogla zagotavljati pravočasnosti že dogovorjenih dobav oziroma bodo odpreme količinsko manjše od že potrjenih količin,” so zapisali.

Na celjski lokaciji, kjer ima družba večino proizvodnje, škode ni bilo.

V Termah Čatež, kjer so večjo škodo uspeli preprečiti, so danes znova odprli bazene v poletni termalni rivieri. V torek bodo odprli še zimsko, posebne učinke na poletni rivieri, kot so tobogani, valovi in masažni bazeni, pa bodo postopoma odpirali v naslednjih dneh, so sporočili.

V Thermani Laško so za STA pojasnili, da imajo nižje ležeče prostore še vedno v celoti poplavljene, zato škode še niso mogli začeti ocenjevati.

V družbi Lotrič Meroslovje iz Selc so jo medtem odnesli brez večje škode. Kot so pojasnili za STA, so v petek sicer ustavili delo in se pripravili na poplave, ki pa njihovega območja niso prizadele. Danes tako nemoteno nadaljujejo delo.

Tudi v Domelu v Železnikih po poročanju Financ večje škode niso utrpeli.

Demokracija