V NLB letijo glave. Anton Ribnikar si je pa ravno ogrel stolček.

Anton Ribnikar (foto: STA).

Anton Ribnikar si je ravno dobro ogrel stolček v nadzornem svetu NLB, danes pa se je od največje slovenske banke moral posloviti. Pri odstopu sta se mu pridružila tudi Janko Gedrih in Anton Macuh. Že ob njihovem imenovanju so se odpirala številna vprašanja o njihovi primernosti za nadzornike. 

Nadzorniki Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh so odstopili, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH). V odstopni izjavi so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike, poroča STA.

“Koristno bi bilo, če bi zakonodajalec še enkrat preveril rešitve v predpisih, ki omogočajo obstoječim nadzornim in vodstvenim organom ter službam v bankah, da sami odločajo o tem, kdo bo lahko zasedel funkcijo člana nadzornega sveta banke ali drugače povedano – sami izrekajo vrednostne ocene o bodočih članih nadzornega sveta,” so zapisali v izjavi.

Spomnimo. V sredini marca so ga imenovali na to mesto, kljub temu da ne govori niti enega tujega jezika. Že ob imenovanju se je zastavljajo pomembno vprašanje, kako bo nadzornik komuniciral s sodelavcem iz nadzornega sveta Laszlom Orbanom, ki prihaja iz Madžarske, ali dvema članoma uprave, Andreasom Burkhardtomin Archibaldom Kremserjem. 

Zelo sporni krediti v Črni Gori
Anton Ribnikar, nekdanji vrhovni državni tožilec, ki je v nadzorni svet NLB prišel po predhodni zaposlitvi v Montenegrobanki (NLB), naj bi v Črni Gori odobril nekatere zelo sporne kredite. V enem primeru naj bi obšel kreditni odbor in na svojo roko podpisal sporno večmilijonsko garancijo za neko hrvaško gradbeno podjetje, je že ob njegovem imenovanju poročal Požareport.

N. K.