V SDS vložili novelo zakona o dohodnini, ki bi zvišala neto plače delavcev

Foto: Demokracija

Znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za 2 odstotni točki bi za delavca s povprečno plačo pomenilo v povprečju okoli 21 evrov višjo mesečno neto plačo. Zvišanje splošne olajšave s sedanjih 3.302 evra na 3.500 evrov za delavca s povprečno plačo pomeni zvišanje mesečne neto plače za okoli 5 evrov. Zvišanje mej dohodninskih razredov za 2.000 evrov pa bi za delavca s povprečno plačo pomenilo okoli 19 evrov višjo neto mesečno plačo. 

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o dohodnini. Glavni cilj predlaganega zakona je znižanje davčne obremenitve dohodkov iz dela oziroma davčnega primeža v Sloveniji. To se lahko doseže z znižanjem stopenj v vseh dohodninskih razredih, zvišanjem splošne dohodninske olajšave in zvišanjem mej dohodninskih razredov. Z davčno razbremenitvijo dohodkov iz dela se bodo zvišale neto plače delavcev. Hkrati se bo povečala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, zmanjšala se bosta brezposelnost in tudi obseg sive ekonomije.

S predlogom zakona se ne posega v obstoječa temeljna načela veljavnega zakona o dohodnini. Predlog zakona o spremembah zakona o dohodnini zasleduje načelo pravičnosti in razumne oziroma zmerne obdavčitve, ki se kaže v tem, da zavezanci niso prekomerno obremenjeni z davki, kot je sedaj to primer v Sloveniji. Pri načelu pravičnosti se sledi tako horizontalni pravičnosti (davčni zavezanci z enako plačilno sposobnostjo plačajo enak znesek davka) kot tudi vertikalni pravičnosti (zavezanci z višjo plačilno sposobnostjo plačajo več davka).

Za veliko zaposlenih bi ukrep prinesel več dohodkov
Poglavitne rešitve so znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za 2 odstotni točki, zvišanje splošne dohodninske olajšave na 3.500 evrov in zvišanje mej dohodninskih razredov za 2.000 evrov.  Znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za 2 odstotni točki bi za delavca s povprečno plačo pomenilo v povprečju okoli 21 evrov višjo mesečno neto plačo. Zvišanje splošne olajšave s sedanjih 3.302 evra na 3.500 evrov za delavca s povprečno plačo pomeni zvišanje mesečne neto plače za okoli 5 evrov. Zvišanje mej dohodninskih razredov za 2.000 evrov pa bi za delavca s povprečno plačo pomenilo okoli 19 evrov višjo neto mesečno plačo.

Z znižanjem dohodninskih stopenj, zvišanjem splošne olajšave in zvišanjem mej dohodninskih razredov bi tako delavec s povprečno plačo dobil okoli 45 evrov več na mesec, kar bi na letni ravni zanj pomenilo okoli 540 evrov več dohodka. Delavcu z dvakratnikom povprečne plače bi znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za 2 odstotni točki prineslo okoli 47 evrov višjo neto mesečno plačo. Povišanje splošne olajšave s sedanjih 3.302 evra na 3.500 evrov bi mu prineslo dodatno višjo mesečno neto plačo v višini okoli 6 evrov.

Zvišanje mej dohodninskih razredov za 2.000 evrov pa bi za delavca z dvakratnikom povprečne plače pomenilo še okoli 36 evrov višjo neto mesečno plačo. Skupaj bi tako delavec z dvakratnikom povprečne plače dobil mesečno več okoli 89 evrov, kar bi mu na letni ravni prineslo okoli 1.068 evrov več dohodka.

C. Š.

 • althar

  Tako se dela!

  (Seveda pa je možnost uspeha te novele zakona v trenutnem parlamentu s prevladujočo parazitsko zasedbo žal enaka 0.)

 • Osti jarej

  …kakšen pa je davek na dobiček?…12%….?

  • macon

   Več kot 40%. 25%, ko ga objavijo v bilancah in še dodatno, če si ga izplačaš.

  • Olga2345

   Dobiček je treba najprej ustvariti!

   • Andrej

    Levaki ustvarjajo dobiček tako, da ga poberejo “kapitalistom”. Za njih je kapitalist vsak, ki s svojim delom nekaj utvari. Za njih velja samo uravnilovka revščine, kjer smo vsi enaki v tem, da nič nimamo. Razen njih, oni so bili vedno nadenaki.

 • Anton

  SDS je dokazala, kako se lahko na relativno lahek način v kratkem časovnem terminu,da izboljšati standard delavcev, samo zato moraš imeti poleg cojones, tudi sive celice, kar pa radikalno nesposobni “levičarji” kajpak nimajo.Aja pa po duši moraš biti patriot,ljubiti svojo Domovino kar pa spet ni lastnost aktualne vlade, ki so internacionalisti (beri IZDAJALCI!).

  sarkazm press

  • macon

   Briga leve za internacionalo, oni samo svoje sovražijo.

 • samotoje

  Odličen predlog, a kaj pomaga, če pa v parlamentu ne bo šel skozi. Iz enega samega razloga: novelo predlaga SDS. Koalicija z imenom Samo z Janšo ne tega ne bo sprejela pa če vse hudič vzame.

  • KAPIBARA

   koalicija ?? KRDELO !!

   • samotoje

    Lahko je tudi krdelo.

 • Andrej

  Da to ne bo šlo skoz je kriv Janša. Ker še obstaja.

  • Olga2345

   ?? Kucangoebelsov agitprop! Da so tako nizke plače in pokojnine, je kriva levičarska svojat (po Trčku), ki ropa slovenski narod! Zdaj že z uvozom divjakov v breme davkoplačevalcev!

 • Osti jarej

  ….kakšen naj bi bil davek na dobiček,da država še ni davčna oaza

 • Osti jarej

  …kohl se spet napihuje….je heku:nič minimalca,če pokojnin ne dvignete…..yebe se mu pa za vse

 • Olga2345

  Lepo! Prav pa bi bilo, da bi ukinili prvi dohodninski razred in bi imeli ljudje dohodke do na primer 5000 evrov letno, neobdavčene!

 • macon

  Levi fašisti bodo seveda proti, ker oni administrativno zvišajo minimalno plačo in jo približajo povprečni in s tem še bolj zagabijo delo vsem, ki kaj znajo, ker se uravnilovka le še krepi. Še dodatna škoda je zapiranje delovnih mest z nizko dodano vrednostjo.

  Da pa bi z znižanjem davkov vsi imeli korist, to pa ne, bodo “bogati prasci med odvisno zaposlenimi” preveč profitirali.

 • Ryuk

  To je boljši predlog od zviševanja minimalne plače.

  • samotoje

   Stokrat boljši. Zviševanje minimalne plače je totalno zlagana sociala.

   • Anton

    zvišanje minimalne plače zgolj poveča že tako velik bazen prejemnikov minimalca, kaj temu sledi pa veste sami.

    sarkazem press

 • joza joza13

  Novela ni v sozvočju z razglašeno Levico…, ker prihranek/višji prihodek delavca za 540€/leto ne udari po žepu gospodarstvenika, ampak proračun.
  Jahaha – bolj pobožne želje stranke SDS, RAZEN ČE – novelo sprejmejo po drugačnem ključu, kot ga piše koalicija. Potem pa JA.

  V vsakem primeru se pa vidi, da SDS poslanska skupine funkcionira, dela, radi bi, znajo…

 • Vera

  Danes baje stavkajo v UE v Ljubljani , ker so uslužbenci na okencih preobremenjeni .Opozorila bi, da je takih služb v JU veliko , toda nihče jim ne prisluhne ob skromni plači 700 evrov s katerimi se v mestu ne da živeti , ne umreti. Da je stanje zelo resno , vem, ker delajo nadure, dežurstva , ter ob visoko postavljeni normi . Zvišanje za 20 evrov na mesec , je kaplja v morje . Ne dam prav tistim, ki govorijo in pišejo, da v JU samo sedijo , ter nič ne delajo , v resnici se to dogaja v ” državni upravi ” na kar nas tudi EU že dolgo opozarja . Prave ljudi, na prava delovna mesta , ter pridne , prizadevne bolje plačati, ker dober delavec -ka je zadovoljen, slabe pa odpustit !