fbpx

Varčevanje po savdijsko – ko je kraljestvo prisiljeno v transformacijo

Vir: STA

Savdijci se bodo zaradi rekordno nizkih cen nafte verjetno morali začeti privajati na precej slabše življenjske pogoje. Kraljestvu namreč grozi prihodnost varčevanja, višjih davkov in precej nižjih subvencij za gorivo.

Mednarodni denarni sklad je zaradi izrednih okoliščin že opozoril Savdsko Arabijo, naj prične s transformacijo ekonomije, saj je v tem trenutku popolnoma odvisna od izvažanja nafte. Prihodki od prodaje nafte namreč predstavljajo kar 80 odstotkov bruto domačega proizvoda, poroča Telegraph.

Da druge poti, kot je prilagoditev (ki bo večletni proces), ni, je prepričan direktor oddelka za Bližnji vzhod na Mednarodnem denarnem skladu, Masood Ahmed. Ahmed je monarhiji predlagal, da reformira sistem subvencij za gorivo in vodo ter uvede celo vrsto novih davkov, med drugim tudi davek na potrošnjo, DDV.

Potrebna bo velika transformacija savdske ekonomije. Transformacija bo težka, a je nujno potrebna,” je glede prihodnosti dejal Ahmed.

V težavah tudi Azerbajžan
Opozorila Savdski Arabiji sicer prihajajo v času, ko ekonomisti s strahom gledajo na šibkejše izvoznice nafte. Bankrot v tem trenutku grozi Azerbajžanu, ki bo – po mnenju nekaterih – v kratkem potreboval 4 milijarde finančne pomoči.

Ž. K.