Varčevanje po savdijsko – ko je kraljestvo prisiljeno v transformacijo

Vir: STA

Savdijci se bodo zaradi rekordno nizkih cen nafte verjetno morali začeti privajati na precej slabše življenjske pogoje. Kraljestvu namreč grozi prihodnost varčevanja, višjih davkov in precej nižjih subvencij za gorivo.

Mednarodni denarni sklad je zaradi izrednih okoliščin že opozoril Savdsko Arabijo, naj prične s transformacijo ekonomije, saj je v tem trenutku popolnoma odvisna od izvažanja nafte. Prihodki od prodaje nafte namreč predstavljajo kar 80 odstotkov bruto domačega proizvoda, poroča Telegraph.

Da druge poti, kot je prilagoditev (ki bo večletni proces), ni, je prepričan direktor oddelka za Bližnji vzhod na Mednarodnem denarnem skladu, Masood Ahmed. Ahmed je monarhiji predlagal, da reformira sistem subvencij za gorivo in vodo ter uvede celo vrsto novih davkov, med drugim tudi davek na potrošnjo, DDV.

Potrebna bo velika transformacija savdske ekonomije. Transformacija bo težka, a je nujno potrebna,” je glede prihodnosti dejal Ahmed.

V težavah tudi Azerbajžan
Opozorila Savdski Arabiji sicer prihajajo v času, ko ekonomisti s strahom gledajo na šibkejše izvoznice nafte. Bankrot v tem trenutku grozi Azerbajžanu, ki bo – po mnenju nekaterih – v kratkem potreboval 4 milijarde finančne pomoči.

Ž. K.

 • Mihilus

  Savdska Arabija ima dovolj prihranka, da preživi do normalizacije cen energentov. IMF ima seveda povsem drugačne motive za svoje ugotovitve: zavarovati želijo interese ZDA. Savdska Arabija ima prihranke shranjene v US zakladnicah in za ZDA bi bilo uničujoče, če bi začeli likvidirat tisto premoženje.
  Trenutno stanje na naftnem trgu je ustvarjeno za sesutje protiameriškega režima v Rusiji in Kitajski. Vendar pa ZDA tega ni sposobna financirati, zato morajo zdaj ceno za to plačevat njihovi zavezniki. Druge izbire kot da ubogajo najbrž nimajo, saj vemo kaj se je zgodilo z ostalimi državami tam okoli, ki niso bile povšeči ZDA.

  • BeeMax

   Iz katere luknje si pa ti ven prilezu?

   • xtc

    Moskovske na Kremeljskem zidu.

  • TomTom

   Ne pozabi tudi, da imamo že lep čas možnost, da bi naredili el. avtomobile po zelo dostopnih, celo nižjih cenah kot so običajni avtomobili na goriva. Pa se to ne zgodi, ker pač ni v interesu. Verjetno tudi istim razlogom kot si napisal. Če bi izdelovali dostopne el. avtomobile, bi SA spravili na kolena v desetih letih. Sčasoma bo sigurno prišlo do tega, tam pa bo ostalo peščeno mesto duhov. Seveda v takem primeru lahko pričakujemo stokrat večje migracije, kar pa bo stvari spet zapletlo. Jebeni kapitalizem….

   • Golden cobra

    In katera baba na tržnici ti je to razložila? Zakaj pa tega nihče ne naredi? Elektromotor je seveda mala malica, problem so baterije za proizvodnjo katerih so potrebne drage in zelo omejene surovine. Baterija sama v najmočnejšem Tesla Model S avtu, stane 30.000 EUR, samo baterija! Seveda, če pa verjameš v brazilske brezdomce, ki izumijo avto na vodo (oz. motocikel), potem se nimamo kaj pogovarjati.

    • TomTom

     Preden pa ti branjevka pametuješ se vprašaj zakaj ni toliko interesa/vlaganja v razvoj baterij? Elektromotor mala malica? Ja itak, vzameš ga iz pralnega stroja in na karjolo namontiraš. Baterija stane 30.000€? Slika Picassa pa 2mio. In? Butl…

     • Golden cobra

      “Tesla was exacting a price of $40,000 to replace the 53-kWh hour pack in the Roadster.”

      http://www.plugincars.com/tesla-model-s-replacement-battery-packs-125571.html

      Tesla Model S top model pa ima 85kWh baterijo, se pravi še okvirno 30% več. Danes je tehnologija cenejša, in ja, ta baterija stane ~30.000 EUR.

      Da, elektromotor je mala malca, tehnologija je znana. Problem je store of energy. Interes in vlaganje v razvoj baterij je ogromno, ampak stvari niso tako enostavne, kot si to predstavlja povprečen teoretik zarote.

   • Mihilus

    Toliko nasprotujočih si informacij glede tega. Se strinjam, da ta moment elitam ni v interesu električni avto. Energijo in energente je prelahko obdavčevat. Tudi naša država potegne 1 miljardo samo od trošarine na pogonska goriva.

    Težko pa ocenim ali tehnologija obstaja ali ne.

 • xtc

  Realnost je taka;pa naj komentatorji še tako sanjajo in nabijajo neumnosti.
  Ekonomija SA je ravno tako nevzdržna kot Ekonomija Rusije,le da so Rusi malce na boljšem saj jim del prinašajo surovine in nekaj malega drugih izvoznih artiklov(predvsem orožje),do čim pa J SA ekonomija popolnoma odvisna od plina in nafte,kar je dolgoročno nevzdržno,tudi glede tega,ker ni praktično nobene proozvodnje,večino vsega premoženja pa v rokah družine SU,ki je alfa in omega države in ,ki tudi nenormalno troši.
  Seeda pa je tu tudi aparat in vojska ter osnova ,da država funkcionira,takoj ko se prihodki skrčijo se država znajde v resnih težavah,saj začne primankovati denarja za financiranje vsega apetiti in stroški pa obstajajo.
  Težava je tudi v tem ,da sami Saudijci ne delajo nič le komandirajo,režim pa ni nikoli poizkušal vzpostaviti neke resne vzopredne panoge,nekaj mogoče res prinese turizem a je premalo,verjetno bi bilo treba vzpostavizi pogoje za kmetijstvo in namakanje,pa kako drugo proizvodnjo,ker zaradi naftnih prihodkov in visokih cen to ni bilo storjeno,se zadeva sedaj spreminja v ekonomski kolaps,kajti šele sedaj začeti vzpostavljati vzporedno ekonomijo neodvisno od nafte je malodane nemogoče,pa tudi delovne navade bo treba menjati.Kar pa bo zelo težko,saj enaka mentaliteta muči ves islamski svet ,kateremu napredku in razvoju je največja ovira vera in lenoba,zato se utegne dogoditi,da bo večina naftnih muslimanskih ekonomij in ekonomij temelečih zgolj na izvozu energentov in surovin kolapsiralo v zelo kratkem času saj so prestrukturiranja trajajoča in boleča in mnogokrat povezana z nemiri in napetostmi.
  Cene nafte pa se dolgoročno bodo dvignile ,a verjetno ne več nikoli blizu rekordov,svoje dela kriza,razvoj novih alternativ in nenazadnje tudi zmanjšana poraba avtomobilov,pa tudi alternativni pogoni vse bolj napredujejo,sicer se veliko govori o Elektriki,ki pa je zaradi težkih in dragih ter ekološko spornih baterij bolj kot ne vmesna faza ,če nebo rešitev za baterije,so pa druge allternative.
  Kot sem pa že omenil pa bo najverjetneje prišlo ,do zloma islamske naftne ekonomije ,kot tudi Ruske naftno,plinske oz surovinske,kajti ti modeli so preživeti in finančno nevzdržni zato je zelo velika nevarnost vojne,saj se bodo režimi pač skušali zadržaati na oblasti ,spremembe pa bodo prinašale upore in nemire ter vojne.
  Tudi Kitajski model se je znašel v krizi,zaradi partije,ki je umetno nižala Juan in slabo plačevala delavce-zaradi umetnega vzdrževanja konkurence na svetovnem trgu,kar se ji je uteplo,država res ima denarne rezerve ampak narod pa v večini nič,s čemer bi se generirala notranja potrošnja inublažil zunanji upad.Napihovali so se delniški in nepremičninski baloni ter projekti duhov,ker potrošnje ni so začela propadati podjetja,prihodki pa usihati,poledica tegapa država rešuje z višjimi davki,trošarinam in drugim kar je povzročilo beg tujih firm in še večjo gospodarsko nestabilnost in majanje države.
  Partijski kapitalizem je Kitajsko zapeljal v slepo ulico in sedaj je čas ,da se od njega poslovi,kot tudi partije,to pa prinaša nove težave in prestrukturiranje družbe in nove nevarne napetosti znotraj že tako občutljivega stanja.
  Da je reševanje Kitajske ekonomije na partijski način pogubno ,kažejo zdrsi delnic,beg podjetij in tržna nestabilnosk,ki utegne kmalu potegniti za sabo še socialne,saj utegne brezposelnost poskočiti,država pa z ravnanji odganja tuje investitorje,ki se selijo v varnejša okolja.

  • Mihilus

   Poraba nafte se v razvitih državah zmanjšuje ne samo zaradi varčnejših vozil ampak predvsem zaradi ogrevanja. Včasih se je velika večina hiš ogrevala na kurilca danes pa skoraj nihče več.

 • janez zorman

  Prah si bil in v prah se boš spremenil; …..ko bo zmanjkalo nafte in ko jih bojo posledično zapustili tuji financarji in naftne družbe.

 • Nata

  Ma, dokler jim bo ta nafta tekla in dokler bodo ti lobiji tako močni , da v kali zatrejo vsako ” misel ” na alternativo …….jim ne bo hudega !!

 • Vrhovni sodnik

  Naj krepajo, bo vsaj konec terorizma, ki ga v največji meri podpira SA.