fbpx

Vas je strah vladnih napovedi povišanj davkov? Davčni strokovnjak Snežič svetuje, zakaj odpreti podjetje v Bosni in Hercegovini

Dr. Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tuje davčno pravo. (Foto: Nova24TV)

Z napovedjo o zvišanju davkov, predvsem zvišanju obdavčitve dividend (dobičkov s 25 % na 50 %) se vedno več slovenskih podjetnikov odloča za odprtje podjetja v tujini. Bosna in Hercegovina (v nadaljevanju BiH) je država, kjer dividende oziroma izplačilo dobička lastniku ni obdavčeno. V BiH je obdavčeno le podjetje z od 0 do maksimalno 10 % davka. Če poenostavimo na primeru: v Sloveniji mora podjetnik od zasluženih 100 tisoč evrov letnega dobička državi najprej poravnati 20 % davek od dobička pravnih oseb, nato, ko si želi ta dobiček izplačati kot lastnik podjetja, mora državi trenutno plačati še dodatnih 25 % davka na dividende (izplačan dobiček). Z novo koalicijsko pogodbo pa se bo ta davek dvignil celo na 50 %. Torej, podjetnik bo moral v Sloveniji plačati od zasluženih 100 tisoč evrov 75 % davka.

V Bosni in Hercegovini pa je podjetnik obdavčen izključno z maksimalnim davkom, in sicer 10 % davka od zasluženih 100 tisoč evrov. Če poslujete preko bosanskega podjetja, boste prihranili 60 % vašega trdo zasluženega denarja.

Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o. vam nudi v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj Pravnik d.o.o. Banja Luka, katerega prokurist je dr. Rok Snežič univ. dipl. prav., celovito pomoč pri odprtju podjetja v BiH. Za vas uredijo delovno dovoljenje, če želite biti v podjetju tudi zaposleni, ter vam nudijo davčno in pravno pomoč ter svetovanje v Sloveniji in v Bosni. Ustanovitev bosanskega podjetja (d.o.o.) se opravi v roku 10 dni od podpisa vašega pooblastila. Prav tako za vas uredijo prijavo začasnega prebivališča in za vas priskrbijo sedež vašega podjetja v BiH. Potrebno je poudariti, da BiH ni na seznamu davčni oaz (seznam davčnega odtegljaja, ki ga vodi ministrstvo za finance), zato vam slovenski davčni organ ne more ob nakazilu storitev v BiH zaračunati kakršnih koli dodatnih davščin. V BiH znaša minimalna plača 250 evrov (bruto), zato so prispevki za zaposlenega z minimalno plačo 100 evrov.

Slovenski davčni organi nimajo jurisdikcije nad podjetji in rezidenti BiH
Prav tako ima BiH 17 % DDV, kar je edina davčna stopnja za DDV v BiH in ne pozna nobenih drugih obdavčitev pri nakupu avtomobila ali plovila. Torej, če razmišljate o nakupu dragega avtomobila ali plovila, predlagamo, da ustanovite podjetje v BiH, to pa nato kupi avtomobil in plovilo. V Sloveniji boste za primer ob nakupu dražjega avtomobila morali državi plačati davek na motorna vozila, davek na luksuz in DDV, kar vas bo v skupnem znesku stalo tudi več kot 60 % od neto vrednosti vozila. Za isto vozilo boste v BiH plačali le 17 % od neto vrednosti vozila. Če poenostavimo na primeru: nov avtomobil znamke BMW 750 vas bo v Sloveniji stal 160.000 evrov (bruto) v Bosni pa 117.000 evrov (bruto).

Bosna in Hercegovina ni članica Evropske unije in nima nikakršnega zakona o izvoru premoženja, zaradi česar bosanskih podjetij in bosanskih rezidentov ne slovenski ne bosanski davčni organi ne morejo povpraševati o izvoru premoženja, saj nimajo zakonske osnove. Slovenska finančna uprava pa nad bosanskimi podjetji in bosanskimi rezidenti (čeprav so slovenski državljani) nima jurisdikcije.

Lastnik podjetja lahko gotovino na bosanskih bankah z računa svojega podjetja dviguje neomejeno po plačilu 10 % davka od dobička pravne osebe. Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o., vam lahko pomaga in svetuje pri pridobitvi bosanskega rezidentstva, kar pa ne pomeni, da morate vrniti slovensko državljanstvo, le spremenite rezidentstvo (kar pomeni državo, kjer ste zavezani plačevati osebni davek kot fizična oseba) in s tem Slovenija nad vami izgubi davčno jurisdikcijo in možnost vaše obdavčitve.

C. Š.