fbpx

Več kot 8000 podpisnikov želi preprečiti namere vlade

Foto: STA

Zaposleni v Luki Koper so danes zbrali skoraj 1000 podpisov pod izjavo, ki od vlade zahteva takojšen začetek gradnje drugega tira med Koprom in Divačo ter želi preprečiti razprodajo edinega slovenskega tovornega pristanišča. Skupaj s podpisi, zbranimi preko interneta, je izjavo podpisalo že 8500 ljudi.

8500 podpisov pod izjavo zahteva, da se drugi tir med Koprom in Divačo začne graditi takoj in da se Luke Koper ne privatizira. Zaposleni pa z zbiranjem podpisov še niso nehali. Vladi namreč želijo preprečiti namero, da bi preko napovedanega zakona o ustanovitvi projektnega podjetja za gradnjo drugega tira uzakonila izhodišča za privatizacijo Luke Koper.

Podpora različnih skupin
Podporo prizadevanjem zaposlenih v Luki Koper so v minulih dneh izkazale tudi različne skupine in združenja. Zaposleni so se obrnili tudi na primorske poslance in jih prosili, naj se zavzamejo za zaščito edinega slovenskega pristanišča. Luka Koper namreč zagotavlja okoli 4000 delovnih mest, ki vsako leto v državni in lokalne proračune prinaša okoli 20 milijonov evrov, brez dividend, ki so samo v lanskem letu znašale dobrih 13 milijonov evrov, navajajo v Luki.

Odločitev o drugem tiru že sprejeta
”Vsakršen poseg v organizacijski model pristanišča bi resno ogrozil konkurenčnost in prihodnost Luke Koper,” 
so prepričani zaposleni. Že v začetku februarja pa so predstavniki zaposlenih na vlado naslovili poziv, naj omogočijo razvoj Luke Koper in zgradijo dodaten železniški tir. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je sicer kmalu zatem poudaril, da država ne potrebuje nobenega pritiska glede pomembnosti drugega železniškega tira Koper-Divača, ker je ta odločitev že sprejeta.

M. G., STA