fbpx

[VIDEO] Borut Jamnik – mož, ki nadzoruje slovensko gospodarstvo

Borut Jamnik (foto: STA).

V torek je potekala skupščina Združenja nadzornikov Slovenije, ki šteje več kot 600 individualnih in 15 korporativnih članov združenja. Združenju že dva mandata predseduje Borut Jamnik. Nominacijski odbor, ki ga je vodil Borut Jamnik, je predlagal le enega kandidata za predsednika – in to prav Boruta Jamnika.

Skupščina združenja je bila zaprta za javnost, gradiva zanjo so bila dostopna le članom, rezultati volitev vodstva pa so bili predstavljeni javnosti šele dan po skupščini, smo poročali v oddaji Hobotnica. Združenje, ki se promovira z visokimi standardi korporativnega upravljanja, ravna pri svojem delu ravno nasprotno od načel, ki jih zagovarjajo.

Časa za prijavo je bilo zgolj en dan
Jamnik je volilno skupščino ZNS pripravil tako, da je bilo časa za prijavo nanjo le en dan. Posledično se je skupščine udeležilo manj kot 10 odstotkov članov. V upravni odbor so bili predlagani le zvesti člani Jamnikove mreže, večino pa predstavljajo nadzorniki v državnih podjetjih. Tako se strokovna usmeritev združenja upravičeno postavlja pod vprašaj.

Združenje išče izgovore, da se stanje ne spremeni
Sorodne organizacije po svetu predstavljajo eno najmočnejših trdnjav logike tržne ekonomije in neusmiljeno zastopajo interese kapitala. Dejavnost slovenskega združenja pa je povsem nasprotna: s svojim delom deluje za ohranjanje in vzdrževanje aktivne vloge države v gospodarstvu ter išče načine in izgovore, da se stanje ne bi spremenilo.

V ta namen je združenje v zadnjih osmih letih, kar mu predseduje Borut Jamnik, porabilo več kot dva milijona evrov. Podatek je šokanten in razkriva zelo močno, dobro organizirano in širši javnosti nepoznano strokovno lobistično utrdbo, ki razvoj korporativnega upravljanja načrtno usmerja v smer, ki omogoča velik vpliv posameznikov iz ozadja.

Stalno isti obrazi
Na dogodkih združenja se v glavnih vlogah venomer pojavljajo iste osebe. Med njimi prednjači vodja strokovnega sveta Gorazd Podbevšek, ki je med Jamnikovim mandatom predaval več kot štiridesetkrat. Pravzaprav ni bilo dogodka, na katerem združenje Podbevška ne bi promoviralo kot nepogrešljivega strokovnjaka.

Naslednja oseba, ki se je po istem vzorcu in s številom nastopov na dogodkih prelevila v pravo vsevednico upravljanja, je generalna sekretarka združenja Irena Prijović. Takšno delovanje ni le v konfliktu interesov z njeno managersko funkcijo, temveč hkrati jasno kaže na porazne “strokovne kriterije”, ki jih ima združenje.

Prijovićeva tudi članica nadzornega sveta Petrola
Irena Prijović, prva operativka združenja, je bila za svojo lojalnost tudi bogato nagrajena s funkcijo članice nadzornega sveta Petrola. Bila je tudi direktorica podjetja – Inštituta ZNS za upravljanje družb d.o.o., ki je v 100-odstotni lasti združenja in je bilo ustanovljeno 13. marca lani. Govori se, da je bila z Jamnikom tudi intimno povezana. Prav tako je znana kot ljubiteljica prestiža in potovanj, ki skrbno pazi na svojo podobo.

Prijovićeva si je zelo blizu z Mirjano Veljić, direktorico Name ter dolgoletno intimno prijateljico in zaupnico Boruta Jamnika. V privilegiranih relacijah z vodstvom združenja so še naslednji predavatelji – Sergeja Slapničar, Borut Bratina, Marko Jaklič, Rado Bohinc, Anja Strojin Štampar in Alenka Podbevšek. Med njimi zlahka prepoznamo člane NS vodilnih državnih bank in agencij ter akterje upravljanja državnih podjetij. Tako je Združenje nadzornikov Slovenije eden izmed ključnih Jamnikovih vzvodov za širjenje lovk njegove hobotnice po državnih podjetjih.

B. P.