[VIDEO] Kdaj bo sodišče ukrepalo proti krivcem za bančno luknjo?

Foto: Nova24TV

V slovenskem bančnem sistemu je izginilo več kot 10 milijard evrov in do danes ni zato še nihče odgovarjal. Zdi se, kot da je parlamentarna državna komisija, ki raziskuje bančno luknjo, edina, ki se ukvarja s tem problemom. Predsednik preiskovalne komisije DZ za nadzor bančnega sistema Anže Logar, ki pričakuje dokumentacijo, katere zaseg je odredilo višje sodišče, pa meni, da “gre za pomembno proceduralno in sodno zmago parlamentarne preiskovalne komisije”.

Na začetku dela se je Anže Logar srečeval s proceduralnimi problemi in “metanjem polen pod noge” preiskovalni komisiji pri zasegu dokumentacije, saj je bil trdo odločen, da bo komisija uporabila vsa pravna sredstva in šla z njimi do konca. Vzpostaviti bo potrebno postopek, po katerem bo parlamentarna preiskovalna komisija od organov, pravnih oseb in drugih institucij, ki so potrebna za njeno delo, pridobila vso dokumentacijo. “Že od začetka je ljubljansko okrožno sodišče, ki je aktivno nasprotovalo pridobitvi dokumentacije še posebej sodnica Deša Cener –, je preiskovalna komisija samo z enotnostjo in s strokovno pomočjo zakonodajne pravne službe v DZ dosegla, da bo s težko pridobljeno dokumentacijo lahko nadaljevala z delom. Konec koncev so nas davkoplačevalci izvolili, da opravimo našo dolžnost v tem mandatu”.

Nadgradnja znamenitega stavka “Odgovor enak prejšnjemu.”

"Še posebej sodnica Deša Cener, ki je aktivno nasprotovalo pridobitvi dokumentacije," pravi Anže Logar

“… še posebej sodnica Deša Cener, ki je aktivno nasprotovalo pridobitvi dokumentacije,” pravi Anže Logar

Pred preiskovalno komisijo je bilo zaslišanih že nekaj ključnih prič iz Probanke in Factor banke – torej bank, ki so bile najprej pod drobnogledom njihovega portfelja. Sta pa to tudi iztočna primera za nadaljno preiskovanje večje Banke Slovenije, ki naj bi nadzorovala delo ostalih v bančnem sistemu in ki te dolžnosti ni opravila. “Ko sedejo nasproti mene, imam občutek, da se pojavi neka generalna amnezija. Pa s tem ne mislim zgolj na bančnike in nadzornike v teh bankah, ampak tudi nekdanji guvernerji, revizorji in celo nekdanja predsednica vlade in finančni minister se ne spomnijo dogodkov izpred treh let,” pove Anže Logar, ki o njihovemu sprenevedanju glede petmiljardnega dolga davkoplačevalskega denarja odkrito dvomi, saj je bilo pri obeh zaslišanjih – tako kot že večkrat doslej ob zaslišanjih posameznih prič – na konkretna vprašanja mogoče slišati naslednje odgovore: “Ne vem.”, “Se ne spomnim.”, “To se je dogajalo že pred leti.”

 10-milijonski kredit je bil zavarovan z 1 milijonom premoženja?
Kako je nastajala ta bančna luknja, ki vedno bolj spominja na krater? Ali je šlo res samo za prijateljsko podeljevanje “nikoli vrnjenih” kreditov brez kritja? Pri samem pregledu delovanja omenjenih dveh spornih bank je bilo takoj razvidno, da gre za popolnoma drugačen način bančnega poslovanja.

Prevevala me je zgroženost, kako se je v bančnem sistemu poslovalo. Podeljevanje kreditov je na meji dobrega okusa in potrebuješ kar nekaj časa, da se navadiš na te mahinacije in bančno prakso, ki ji navaden državljan ne bo nikoli prepuščen. Naloga komisije je, da ji tudi ostali ne bodo nikoli več prepuščeni. Gre za friziranje rezultatov, stroškov, fiktivne nakupe delnic in umetnega napihovanja cen delnic do najemanja kreditov z zastavo nepremičnin, ki so bile zavarovane in ocenjene po desetkrat večji oceni, kot so realno vredne. Torej če je bila nepremičnina vredna milijon evrov, je komitent dobil deset milijonov evrov kredita, ker je komitent vrednost ocenil na deset in banki je to zadoščalo. Tako je deset miljonov poniknilo v sistemu. Takih primerov je preveč,” je povedal Anže Logar, predsednik preiskovalne komisije DZ za nadzor bančnega sistema.

Podeljevanje kreditov na meji dobrega okusa

»Neposrednega vpletanja politike v samem podeljevanju kreditov ni," pove Logar.

»Neposrednega vpletanja politike v samem podeljevanju kreditov ni,” pove Logar.

Sredstva teh dveh bank so izčrpavale niti ne posredno politične, ampak bolj lokalno-poslovne hobotnice, ki so se napajale iz teh dveh bančnih central. Država je podpirala likvidnost teh dveh bank preko vloženih depozitov, s čimer sta banki pridobili likvidna sredstva za dajanje nepovratnih kreditov. Takoj ko je zmanjkalo sredstev za kredite, je država poskrbela za ponovno vlaganje depozitov. Postavlja se vprašanje, ali je država pri tem vlaganju depozitov imela še kakšno aktivno vlogo. “Neposrednega vpletanja politike v samem podeljevanju kreditov ni. Obstajajo pa drugačni odkloni in gre za strogo zaupne podatke v delnem poročilu, ki ga bo preiskovalna parlamentarna komisija pripravila jeseni,” pove Logar. Vsi ti podatki zaupne narave se predajo NPU vključno z magnetogrami javnih in zaprtih zaslišanj.

NPU pripravljen na sodelovanje
Tudi osebni obisk kriminalistične skupine pri Anžetu Logarju zaradi preiskave posla dokazuje, da so pripravljeni na sodelovanje in izmenjavo informacij. “Primarna naloga teh postopkov je, da se odkrije, obsodi in na hladno postavi tiste, ki so kopali to bančno luknjo. To je stvar represivnih organov. Naloga parlamentarne preiskovalne komisije bo ugotovila odgovornost uprav nadzornih svetov in dela nadzornika Banke Slovenije in preiskala morebitne politične vplive. V kolikor se bomo v preiskovalni komisiji odločili, bomo podali na državno tožilstvo naznanitve sumov kaznivih dejanj, da se zaradi pet milijard bančne luknje kaznuje odgovorne za njo.”

V podobni situaciji kot Slovenija sta se znašli tudi Islandija in Irska, vendar so v teh dveh državah postopki pred sodišči danes več ali manj zaključeni. Glavna preiskovalka bančne luknje na Islandiji Eva Joly je pred časom povedala, da je bilo njihovo delo težaško, a so odgovornim za bančno luknjo uspeli odvzeti večino nezakonito pridobljenega premoženja in jih pripeljali pred sodišča, kjer so odgovarjali za svoja dejanja. Najprej so se lotili vodstev bank, ki postavljajo pogoje kreditiranja in odločajo v najpomembnejših zadevah na tem področju. Lotili so se celo predsednika vlade, ker so mu očitali, da ni sklical seje vlade, da bi pospešil postopke na tem področju. Podobno se je dogajalo tudi na Irskem, kjer so v dobrih treh letih in nekaj mesecih pravnomočno obsodili okoli 80 odstotkov vseh tistih, ki so povzročili bančno luknjo.

Kdaj bo sodišče zasulo bančno luknjo?
Stanje na področju odkrivanja bančne kriminalitete je v Sloveniji precej drugačno. Kriminalistična policija je do konca januarja 2016 evidentirala oziroma zaznala 228 sumov kaznivih dejanj na področju bančništva. Skupna ocenjena škoda zaznanih kaznivih dejanj je znašala 779 milijonov evrov. Doslej je bilo na ravni policije zaključenih 138 sumov kaznivih dejanj, za 96 so podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve različnih kaznivih dejanj, za 42 primerov pa so podali poročila, ker niso ugotovili podlage za kazensko ovadbo. Do sedaj ni bil še nihče obsojen niti na prvi stopnji.

Ni razlogov za optimizem?

"Svarim pred apatijo in vdanostjo v usodo »da se ne bo nič naredilo," meni Anže Logar.

“Svarim pred apatijo in vdanostjo v usodo »da se ne bo nič naredilo,” meni Anže Logar.

Državljani pa ne moremo biti ravno optimistični. Osmo leto je, odkar so se ti krediti podeljevali, pa glede na časovni zamik še niti en primer ni bil zaključen. Če od pravosodnih organov ne bomo zahtevali in pričakovali, da opravijo svojo nalogo brez javnega in medijskega pritiska, pa tudi civilnih združenj, potem se sodna veja oblasti ne bo zganila. “Če 90 odstotkov vprašanih meni, da sodstvo ne bo nič naredilo, potem ima sodstvo 90 razlogov, da tega ne bo naredilo. Če pa se sodstvo sooči z 90 odstotki pričakovanj in zahtev populacije, potem dvomim, da se sodstvo ne bo zganilo. Svarim pred apatijo in vdanostjo v usodo, da se ne bo nič naredilo. Na vprašanje obsodbe teh, ki so kopali bančno luknjo, lahko pade sodstvo in prav tako pade državotvornost. Če se ob tako obsežnem bančnem kriminalu krivcev ne bo odkrilo, zakaj bi potem naslednja generacija bankirjev funkcionirala drugače kot ta?” se je vprašal Logar.

Cerar in njegov kader na čelu komisije
Za slabe kredite, ki po svojem bistvu v večini primerov predstavljajo kazniva dejanja bančne kriminalitete, so večinoma odgovorna vodstva bank, ki so takšne kredite odobravala, in člani nadzornih svetov, ki so delovanje bank nadzorovali. Koliko je interesa in enotnosti s strani politike, da se odgovorne postavi pred sodišče? Koliko težav je bilo že z zbiranjem podpisov za ustanovitev parlamentarne komisije, ki so jo po dolgem pregovarjanju izglasovali v DZ, ker je vladajoča koalicija na čelo te komisije želela postaviti svojega predstavnika. “Dobro, da je zmagal razum, da poslanska skupina SDS kot predlagatelji za ustanovitev te komisije in tudi kot opozicija vodimo to komisijo,” meni Anže Logar. Brez teh pritiskov preiskovalne komisije v DZ, na strani tožilstva, NPU in v javnosti ne bi bilo toliko razprav o preiskovanju bančne kriminalitete.

Tako stanje jasno narekuje potrebo po ukrepanju vlade RS. Kljub temu koalicijski poslanci na seji odbora za pravosodje niso podprli priporočila, po katerem bi morala vlada pripraviti analizo stanja na področju preiskovanja kaznivih dejanj bančne kriminalitete, vezane na bančno luknjo, ter pripraviti načrt učinkovitih ukrepov, ki bodo pospešili odkrivanje in preiskovanje te bančne kriminalitete.

“Pozabimo na preteklost” je sporočilo za neaktivno sodstvo

»V primeru, ko najvišji predstavniki izvršilne veje oblasti to izreče – je to sporočilo sodni veji oblasti – da odgovorne za bančno luknjo ne bomo obsodili,« je kritičen Logar.

»V primeru, ko najvišji predstavniki izvršilne veje oblasti to izreče – je to sporočilo sodni veji oblasti – da odgovorne za bančno luknjo ne bomo obsodili,« je kritičen Logar.

Sporno je tudi, ko na odboru za pravosodje ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar izjavi: “Morda bi tukaj samo še dodala glede na ta priporočila, ki so bila podana, da nekako ocenjujem, da vendar tukaj pa manjka ena komponenta, ki je bistvena, morda se preveč ukvarjamo s stanjem za nazaj.” Kar lahko razumemo kot jasno naznanilo enega od najodgovornejših izvršilne veje oblasti, da “dajmo pozabiti, kar se je zgodilo, in naredimo vse, da se to v prihodnje ne bo naredilo”. Težko je verjeti, da nam ob bančni luknji, veliki 5 milijard evrov, kar znese 2.500 evrov na osebo, eden od najodgovornejših ministrov – za notranje zadeve – reče, da se preveč ukvarjamo s preteklostjo in da raje poglejmo v prihodnost. “V primeru, ko najvišji predstavniki izvršilne veje oblasti to izreče – je to sporočilo sodni veji oblasti – da odgovorne za bančno luknjo ne bomo obsodili,” je kritičen Logar.

Tožilstvo nima pravnega sredstva?
Zaskrbljujoče pa so tudi izjave direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča, ki je dejal, da bo “šele sodna praksa dejansko pokazala, ali gre pri slabi bančni praksi v resnici tudi za kazniva dejanja” ter izjava vodje Specializiranega državnega tožilstva mag. Harija Furlana, ki je opozoril, da “enostavno ni objektivnih pogojev, da bi se preiskave, bančne ali pa gospodarske, končale v šestih mesecih, kot to določa Zakon o kazenskem postopku,” in da “zoper ta rok šestih mesecev, če preiskava ni končana, tožilstvo nima nobenega pravnega sredstva”.

Zopet Jazbec in Narat v bančni luknji

»Torej kljub temu, da sta bila soodgovorna pri nastajanju bančne luknje, sta danes najodgovornejša in najpomembnejša finančnika v državi, bistveno pomembnejša kot finančni minister in tudi bistveno pomembnejša kot predsednik Vlade,« pove Anže Logar.

»Torej kljub temu da sta bila soodgovorna pri nastajanju bančne luknje, sta danes najodgovornejša in najpomembnejša finančnika v državi, bistveno pomembnejša kot finančni minister in tudi bistveno pomembnejša kot predsednik vlade,« pove Anže Logar.

Dolgo časa so razpravljali o tem, kdo je odgovoren za bančno luknjo, in tudi v koalicijski pogodbi je zapisano, da je potrebno člane kreditnih odborov in nadzornih svetov bank, ki so povzročili bančno luknjo, presojati in ugotavljati njihovo odgovornost. Vsaj dva najvidnejša člana največje banke v državi, ki sta soodgovorna, sta bila na najpomembnejših funkcijah in še danes pod vlado Mira Cerarja zasedata najodgovornejše funkcije v državi. V času, ko je v Novi Ljubljanski banki nastalo za 2 milijardi evrov slabitev, je bil predsednik kreditnega odbora Marko Jazbec. Pod 750 milijonov kreditov, ki so romali pod slabo banko, se je podpisal prav Jazbec, kar je več, kot jih je podpisal Matej Narat – bivši šef Save.

Kdo so grobarji bančne luknje ali sprvržena logika vlade?
Vendar je bil Jazbec imenovan tudi na čelo SDH-ja in njegov nadzornik je bil Marko Simoneti. “Torej kljub temu da sta bila soodgovorna pri nastajanju bančne luknje sta danes najodgovornejša in najpomembnejša finančnika v državi, bistveno pomembnejša kot finančni minister in tudi bistveno pomembnejša kot predsednik vlade,” pove Anže Logar “Če bi Jazbec zaprosil za dovoljenje za vodenje banke, ga ne bi dobil niti od Banke Slovenije in niti od ECB – zaradi preteklih praks. Dobil pa je možnost za vodenje SDH, ki pokriva vse banke in vse gospodarske subjekte v državni lasti. To kaže na sprvrženo logiko vlade Mira Cerarja.” In javnost teh Cerarjevih kadrovskih potez tudi ni obsodila.

Napajanje hobotnic iz depozitov

Kdo se igra z našim denarjem 3

»Na podlagi zaslišanja guvernerja si bo preiskovalna komisija lahko ustvarila sliko, ali je bila odločitev za nadzorovano likvidacijo smotrna ali ne,« pravi Logar.

V primeru Probanke in Factor banke je država zaščitila vlagatelje preko zakonsko določenih 100.000 evrov in pokrila tiste, ki so uničili ti banki. Vstop nadzorovanja likvidacij je po žepu najbolj udaril dotedanje lastnike in kupce podrejenih obveznic – zaščitila pa je vlagatelje sredstev v teh bankah. V primeru stečaja teh dveh bank bi država krila vsa sredstva do 100.000 evrov, izgubili pa bi vsi tisti z višjimi sredstvi. V primeru Factor banke je bilo teh 32 milijonov in v Probanke 61 milijonov, saj je bila večina depozitov manjša od 100.000 evrov. Strošek, ki bi bil davkoplačevalcem lahko prihranjen, bi to bil le v primeru, če bi namesto države plačali tudi tisti z manjšimi depoziti. V tistem času je bila bančna situacija ne samo na Cipru, ampak posledično tudi pri nas – napeta, saj se je napovedoval prihod »trojke« in tu je šlo za politično neukrepanje, meni Anže Logar: “Na podlagi zaslišanja guvernerja si bo preiskovalna komisija lahko ustvarila sliko, ali je bila odločitev za nadzorovano likvidacijo smotrna ali ne.”

Prekratek spomin zaslišanih
Pred preiskovalno komisijo o zlorabah v bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar, sta pričala nekdanji minister za finance Uroš Čufer in nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek. Medtem ko je bila komisija s strani nekdanjega finančnega ministra ob mnogih vprašanjih deležna tišine, dolgih premislekov in jecljanja, je  Alenka Bratušek pojasnjevala številne primere konflikta interesov, v katere je bila tudi vpletena. Nekdanji finančni minister Uroš Čufer je povedal, da o bančni luknji nima kakšnega posebnega mnenja. “Amnezija posameznikov ne deluje na delo preiskovalne komisjie.” Na vprašanje predsednika preiskovalne komisije Anžeta Logarja o tem, kdo je odgovoren za pet milijardno luknjo bančno luknjo, nekdanji finančni minister Čufer ni izpostavil nobenega imena, je pa s prstom pokazal na različne dejavnike in splet okoliščin, največjo težo pa pripisal prepoznemu reakcijskemu času. “Gre za različne zmesi ekonomskih odločitev, ker ena sama odločitev ne more pripeljati do tako velike bančne luknje,” je ocenil Čufer na zaslišanju preiskovalne komisije.

Kdor molči – komisiji odgovori

Kdo se igra z našim denarjem 7

Pri obeh zaslišanjih pa je bilo – tako kot že večkrat doslej – ob zaslišanjih posameznih prič na konkretna vprašanja mogoče slišati odgovore: »Ne vem«, »Se ne spomnim«, »To se je dogajalo že pred več leti,« je povedal Logar.

Skladno s kazenskim zakonikom je Čufer na vprašanje :“Ali je na pobudo nekega bančnika iz NLB omogočil nakazilo depozita v Factor banko?” zavrnil, da bi odgovoril, kar je Logarja presenetilo. Člen kazenskega zakonika namreč pravi, da vprašani zavrne odgovarjanje v primeru, če bi sebe ali svoje sorodnike spravil v sramoto ali v kazenski pregon. “Ne vem, katerega od teh razlogov je Čufer uporabil,” je dejal Logar, ki meni, da se da ta zavrnjeni Čuferjev odgovor razumeti kot izpoved.

 

Zaslišanje Bratuškove
Komisija je o bančni luknji ter odgovornih zanjo zaslišala tudi nekdanjo predsednico vlade mag. Alenko Bratušek, ki je bila v času svoje poklicne kariere tudi nekdanja nadzornica NKBM in direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance. Komisijo je pri tem zanimala predvsem vloga mag. Alenke Bratušek med letoma 2008 in 2011, ko je kot članica nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor  (NKBM) glasovala za podelitev kredita Ivanu Vizjaku, sicer prav tako članu nadzornega sveta, v višini 9,8 milijona evrov. Bratuškova je dejala, da je za podelitev takšnega kredita glasovala, ker je ocenila, da je bil kredit dobro zavarovan.

Tudi Jankovič ni vrnil kreditov
Predsednik preiskovalne komisije Anže Logar pa je Bratuškovo spraševal tudi o tem, ali je v zvezi s krediti morebiti kakšne pritiske nanjo vršil poznejši zamrznjeni predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, saj je, kot je znano, tudi on v tistem času dobil kredite pri NKBM, ki pa jih vse do danes ni vrnil. Prav tako je bila vodja poslovalnice v Kranju, kjer so se delili določeni posli, tudi njena politična sopotnica in mestna svetnica Hermina Krt, a ni, kot je dejala Bratuškova, pri odločitvi o nadzorovani likvidaciji nihče od navedenih nanjo vplival ali jo kdajkoli o tem vprašal.

Ustanovitev DUTB je dobra poteza
Idejo o ustanovitvi DUTB oziroma slabe banke, ki jo je sicer prvotno predlagala druga Janševa vlada, pa je Čufer ocenil kot dobro potezo, saj do tedaj v slovenskem bančnem sistemu ni bilo potrebnega znanja o učinkovitem prestrukturiranju podjetij. “Komisija bo pripravila za vsako od teh bank dva do tri primere, kjer bo jasno izkazana pot od zahteve do odobritve kreditov in bodo jasno izkazane tudi kršitve, ki so se pokazale predvsem pri zaprtem delu zaslišanj, ki so podprti z listninskimi dokazi,” razloži Anže Logar. Do sedaj ni bil še nihče obsojen niti na prvi stopnji.

Kdo se igra z našim denarjem 4

“Ampak to je napačna pot. Za vsakega od teh bi bilo pravilno izbrati najbolj evidenten primer, ki ima največjo obsodilno verjetnost in tega nemudoma in po najhitrejši poti sprocesirati in tako se po ustreznem sodnem epilogu lahko začnemo ukvarjati še z ostalimi posli, ki so se zalepili na prste tega že obsojenega,” je dejal Logar.

Šef specializiranega tožilstva Furlan pa je 27. maja povedal tole: “Kar se tiče bančnega kriminala bi rad povedal, da smo vložili 8 zahtev za preiskavo 26 fizičnih oseb in 4 obtožne predloge zoper 11 oseb.” Gre za premoženjsko škodo 130 milijonov. Eden od teh primerov je bil tudi končan. To je znani primer Dimic – z oprostilno sodbo.

Speljite zadeve do konca – to je največja sporočilna vrednost
Glede na zgoraj navedene izjave direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča in vodje Specializiranega državnega tožilstva mag. Harija Furlana pa Logar meni: “Čas je za akcijo – ne pa govoriti o tem, koliko primerov obravnava policija ali specializirano državno tožilstvo. Naj speljejo do konca. To bi bila za javnost največja sporočilna vrednost.”

“Posamezne priče smo zaslišali na različnih ravneh tajnosti, tajno smo zaslišali tudi žvižgače in upam, da se te stvari na podoben način lotevajo tudi policija, NPU ter Specializirano državno tožilstvo. Menim, da se tudi v naboru ljudi, ki smo jih zaslišali, najde kak skesanec. Če bi se tožilstvo s kom pogodilo, bi se verjetno tudi precej lažje koga obsodilo in bistveno hitreje bi se postopki končali, kot so se tega represivni organi lotili,” je zaključil Logar.

Sofija Pika Simič

 • Krtača17

  Tile strički bojo šli veselo čičat samo in ko bo Slovenija izstopila iz fašistoidne eu in ko bo trenutna vlada padla. Prej pa ne pričakujte sprememb.

  • Mojca pokraculja

   Aja, hočeš rečt vsi v EU razen slovenije so fašistoidni ?! A sploh veš kaj ta izraz pomeni, dej zbud se. Drugo, a nej prej vlada pade , al nej prej ta vlada zrihta izstop iz Eu?! No odloč se, kaj bi prej!

   • Krtača17

    Oboje

 • Slovenec 33

  Hvala za dokazovanje, da je bančna finančna luknja nastala zaradi kriminalnih dejanj. Lepo ni natančno dokazano.
  Žal pa še vedno velja, da okupatorji in izdajalci svojega naroda nikjer na svetu ne spoštujejo nobenih norm, niti etičnih niti moralnih in zanje ne velja, da je vsaka kraja kaznivo dejanje.
  Tudi v slovenskih deželah ni nič drugače, ker jih okupatorske horde varujejo v treh bistvenih segmentih
  – glavni mediji pod vodstvom fdvizma preprečujejo javne objave imen in dejanj,
  – sodišča in tožilstva jih ščitijo z zastaralnimi procedurami in s pomanjkanjem dokazov, da ni obsodb
  – okupatorska oblast vkjučno z vlado in z večino v parlamentu pa z dvojnimi merili skrbi, da v zakonodajo ne pride nobeno določilo, ki bi lahko pomenilo pregon teh kriminalcev.

  Nič drugače ni, kot je v primeru več kot 600 morišč po slovenski zemlji – ni morilcev. Izgleda, kot da so se slovenski domoljubi sami pobijali in zagrebali po moriščih – hecno ane!

 • centurion

  Sodišče bo ukrepalo, ko bo vsled volitev volilno telo spregledalo in
  speljalo lustracijo.
  In to hard mode.
  Ko bo sodišče obravnavalo kriminaliste, policijo, sodnike in tožilce,
  ki doslej niso ukrepali,
  pa bi pod kazensko in moralno odgovornostjo
  že zdavnaj MORALI!

 • garfi

  in Janšo so zaprli za izmišljeno obljubo
  rdeče butale

 • Kučko pod pručko

  Predsednik parlamentarne komisije za ugotavljanje nastanka bančne luknje. g. Anže Logar me je v zadnji Hobotnici navdal z optimizmom, saj vidim, da v Sloveniji živi še dovolj pametnih ljudi, ki bi radi popeljali državo v lepšo prihodnost. Moje mnenje je, da je pravi strokovnjak, ki se spozna na finance. Svojemu poslanstvu, da se bo končno enkrat razkrilo, kdo je za katastrofalno stanje v Sloveniji odgovoren in da se bo krivce postavilo za rešetke, je predan in dela v tej smeri. V svojem jasnem pojasnjevanju ni kazal niti najmanjše želje po maščevalnosti, ampak trezen pristop h končanju naše agonije.

  Vesel pa sem tudi spoznanja, da ima SDS v svojih vrstah človeka, ki bi bil po mojem mnenju pravšnji za prevzem desnice, ko bo Janša, preveč utrujen od nenehnih napadov pokvarjene murgelske združbe, nekoč zapustil politiko in se posvetil svoji družini. Vidim, da ima Slovenija prihodnost!!!

  • tinta

   Delim s teboj enako mnenje. Človek je vsestransko strokovno podkovan, razgledan – skratka, je sposoben in vztrajen.
   Takih ljudi je premalo v slovenski politiki.

  • indijanka

   Se strinjam s tvojimi besedami. Poseduje zdrav razum, mirnost in vztrajnost. Zato me skrbi zanj. Obsodbo bankirjev bi si najprej morala želeti celotna družba. Preiskovalna komisija je dobra ideja. Ampak brez sodelovanja bančnega ceha je to zgodba brez uspeha. Vsem bankam bi morali poslati najbolj evidentne primere in jih povprašati, če bi kredite odobrili pod navedenimi pogoji in razloge proti. S preiskovalno komisijo pa bi morali sodelovati tudi bančni revizorji, ki bi ocenjevali ali je nadzor ustrezal. Brez cehovske obsodbe dotični nikoli ne bodo obsojeni in bodo še vedno prosperirali na finančnem področju. Razen, če bi bil kdo izmed njih žrtvovan, zato da utiša ulico.

 • Olga

  Volitve! Lustracija! Kazenski pregon vseh vpletenih (bank, sodstva, policije,politike…,), ki niso ukrepali! Posebna odgovornost na Banki Slovenije z Arharjem in Kranjcem! Povezati se z mednarodnimi institucijami in poiskati denar! Tudi Udbovski!

  • tinta

   In popravilo vseh krivic v izvršilnih postopkih od osamosvojitve dalje.
   Marsikdo si je v obupu in občutku nemoči celo vzel življenje.

  • Mojca pokraculja

   Ja sej vsi vemo, ampak kako bi to dosegel, kdo bi to naredu ?!

 • Viktorh

  “Kdaj bo sodišče ukrepalo proti krivcem za bančno luknjo?”

  Spoštovani g. Anže Logar, po mojem mišljenju nikoli.
  Hvala Vam, da se kot poslanec izpostavljate tudi v mojem imenu. Morda se bo kaj premaknilo, veliko gotovo ne.

  • dob

   Znana je anekdota o enem od slavnih bratov Marx, ki je z gledalci med predstavo svojega filma vedno znova stavil, da bo konj na dirki v filmu tokrat pa le zmagal. In je vsakokrat znova stavo, jasno, izgubil, saj je film sam posnel, scenarij sam napisal in konj v dirki na filmu ni zmagal. Ampak on kljub temu vztraja in vedno znova stavi s publiko, da bo konj enkrat le zmagal.

   Takega človeka moraš imeti rad!

   Jaz imam rad ljudi, ki vztrajajo pri svojem, kljub temu, da jim slabo kaže.

   • Mojca pokraculja

    Ja, ja, vztrajnost je lepa čednost.

    • dob

     K vztrajnosti spada doslednost.
     Ker če zanemarjaš doslednost in ostaneš samo pri vztrajnosti pri delanju vedno istih napak, ne prideš nikamor.
     Če pa si vztrajen in pri tem dosleden, si se sposoben učiti iz napak. Tako boš slej ko prej prišel do dobrih rezultatov.

     kučan je recimo vztrajen. Dela vedno iste napake in s sabo potegne še druge ljudi. Je pač trmast mali kepec, ki ga plačujejo in s tem vzdržujejo drugi. Sam pa tega ni sposoben. Je pa vztrajen.
     Ampak jaz sem bolj vztrajen. Poleg tega sem dosleden.

 • Kučko pod pručko

  Predsednik preiskovalne komisije Anže Logar v Hobotnici: “Jazbec je podpisan pod 750 milijonov slabega dolga”, ki ga je NLB pošenkala murgelskemu podzemlju, davkoplačevalci pa smo morali to luknjo brez dna dokapitalizirati za okroglih 5 milijad EUR!!!

  • indijanka

   O tveganju se v banki izreka del banke, ki je pristojen za tveganje in neodvisen od komerciale. Kreditni odbor se praviloma izreka samo o komercialnih odločitvah. Jazbec bi lahko odgovarjal samo za odločitve, ki so nasprotovale odločitvi pristojnih za tveganja. Uprava banke pa je odgovorna za politiko tveganj in nadzorni odbor za nadzor tveganj. Predvsem s stališča prikazovanj tveganih naložb za katere bi morali pravočasno ustvariti ustrezne rezervacije.

 • Viktorh

  Mimogrede, Sofija Pika Simič, g. Anže Logar je opravil tudi magisterij znanosti.

  Poleg tega, da je za njim uspešna kariera, je prav, da ga naslavljamo tako, kot mu gre.

  Mag. Anže Logar se je rodil 15. maja 1976 v Ljubljani. Leta 2000 je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Januarja 2006 je magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Leta 2000 se je zaposlil v SKB banki, januarja 2003 pa odšel z mesta produktnega vodje v oddelku za marketing ter se zaposlil v Evropskem parlamentu. Tam je prevzel mesto svetovalca za Slovenijo v poslanski skupini Evropske ljudske stranke. Bil je vključen v intenzivne priprave poslanske skupine EPP na prve evropske volitve po veliki širitvi leta 2004, potem pa je opravljal naloge tiskovnega predstavnika slovenske delegacije v poslanski skupini EPP. Aprila 2006 je prevzel vodenje odnosov z javnostmi v Službi Vlade RS za evropske zadeve, osrednjem koordinacijskem organu za priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v prvi polovici leta 2008.

  V obeh vladah premierja Janeza Janše ga je Vlada RS imenovala na položaj direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, med predsedovanjem Slovenije Svetu EU pa je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva Svetu EU. Kasneje je v Direktoratu za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve v nazivu pooblaščeni minister deloval na področju odnosov z OECD, v začetku julija 2014 pa je bil izvoljen za poslanca v Državni zbor Republike Slovenije. 16. februarja 2007 mu je ob dnevu neodvisnosti tedanji litovski predsednik Valdas Adamkus podelil državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred utopitvijo v enem od madžarskih jezer. Je ljubitelj športa in navdušen pohodnik. Že dvakrat je odšel na romanje v Španijo in prehodil Jakobovo pot do romarskega središča Santiago de Compostela – prvič po francoski in drugič po severni poti.
  Res je, da ta portal tudi sicer ne navaja teh naslovov, mislim pa, da bi jih moral.

  • Kučko pod pručko

   Njegov magisterij je nakaj drugega kot tisti od šivilje, ki še o švicu ni znala sama nič povedati, ampak ga je preplonkala iz diplomske naloge neke študentke. Plagiatorka, sicer pa je to ena od značilnih lastnosti levakov!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Iz česa je pa diplomiral, mogoče iz filozofije ali iz umetnostne zgodovine, taki lahko pri nas delajo kvečjemu sinopsise za reklamne spote, si izmislijo kakšen slogan za navijače in podobno.

   Dejstvo je, da biografije najhitreje najdemo na internetu, kjer so strani v Slovenščini praktično nekoristne in zavajajoče, redko katera dežela tako skriva splošne informacije, po drugi strani imamo bolj razvito in aktivno družbeno samozaščitno id nekdanje vzhodne Nemčije, ulični radijo ve o slehernemu vaščani vse kar mora režim vedeti o svojih občanov. Tudi ali še posebej, če ni nič res.

   • Viktorh

    Slab si v branju…

  • Viktorh

   Tole pa sem prejel na dom:

   avtohtoni neandartalec

   Iz česa je pa diplomiral, mogoče iz filozofije ali iz umetnostne
   zgodovine, taki lahko pri nas delajo kvečjemu sinopsise za reklamne spote, si
   izmislijo kakšen slogan za navijače in podobno.

   Dejstvo je, da biografije najhitreje najdemo na internetu, kjer
   so strani v Slovenščini praktično nekoristne in zavajajoče, redko katera dežela
   tako skriva splošne informacije, po drugi strani imamo bolj razvito in aktivno
   družbeno samozaščitno id nekdanje vzhodne Nemčije, ulični radijo ve o
   slehernemu vaščani vse kar mora režim vedeti o svojih občanov. Tudi a li še
   posebej, če ni nič res.

  • MEFISTO

   In dovolj je brihten, da mu magisrske naloge ni bilo treba prepisali kot je v navadi na levici

 • Kučko pod pručko

  Po vseh Luzerjih, s katerimi se Murgelčan pojavlja na volitvah, si upam trditi, da celotna levica ne premore človeka, ki bi bil vsaj približno tako dober, kot je Anže Logar!!!

  • Novakec1

   SDH prevzemajo kure tipa katička, gerkeška, murgelca, kozlovička itd….
   Katastrofa.

 • Juhica SDH

  Zanimivo je pa to, da Jazbeci se še imajo za sposobne finančnike. Potem pa še na obali izvajajo NLB turizem.

 • avtohtoni neandartalec

  SeNe znate računati.
  Kdo pravi, da so zadolžili vse državljane, meni so vzeli, ne denar posodili, to pomeni, da je nekdo dobil 5 jurjev, ne le 2.500, ker je treba prišteti še moj delež zraven njegovega. Raje še malo več, ker so mi vzeli, tudi tisto je zdaj od nekoga drugega.
  Odvisno, koliko Slovencev je izgubilo kapital, ker v takih primerih radi preklopimo na statistiko, je povsem mogoče videti v aferi tisočletja celo profit, gniloba je itak, ampak krediti so vendar postavili marsikoga na noge, ko bi sam po sebi, zgolj iz naravnih danosti, verjetno gnili v kakšnih zakotnih luknjah, tako pa so hiperaktivni turbo poslovneži in vaške gazele leta. Ni slabo, za kup gnoja.

  Kaj bodo z mijardami, mogoče so jih pa pametno naložili, tudi Slovenci drugega razreda, z državljanstvom na odpoklic in tretjega razreda, pod posebno zaščito države, bi si morali sposoditi denar, bomo rabili vsaj par tisoč sodnikov, tožilcev in odvetnikov, pa vsaj sto tisoč kriminalistov in policistov, vojakov, obstoječi nimajo časa, v nekaj letih so pospravi več milijonov zaostalih primerov, pobrali so na.tisoče vozniških dovoljenj in zasegli goro vozil, s katerimi se zdaj vozijo eni drugi cigani, deložacija so pa sploh izjemno zahtevne, ko morajo sredi noči buditi še specialce.
  Vam zgleda še vedno ne potegne kje mi živimo in zakaj rabijo fašisti naše domove, kapital in kar je v mednarodnem prostoru največ vredno, ustavne in človekove pravice, ki bodo spet stale tudi življenja, če jih bomo hoteli dobiti nazaj.

  Pa pridni bodite, saj veste, da ste nula, stranišče je vedno umazano!

 • avtohtoni neandartalec

  Primerjati Slovenijo in tradicionalne demokracije je ena velika kozlarija, pa kaj imamo mi z njimi, tam cele družine že stoletja grabijo kapital na kup, pri nas večina sproti zagoni minimalne plače in socialne prejemke, živijo pa v družbenih stanovanjih, brez keša ne bi zdržali niti čez mesec.
  Krediti so šli za državne teroriste, naša življenja in dostojanstvo nimajo nobene vrednosti, ti je zdaj živalska dežela, ki bo še zelo mutirala, preživeli bodo samo tropi močnejših in bolje prilagojenih.
  Povejte mi en primer iz vzhodne Evrope, kjer se je država tako zadolžila za javne uslužbence in tajkune, ga ni, z izjemo Hrvaške, ki smo jim edini podobni. S Hrvati se pa lahko primerjamo, edini, ki so uničili še več državljanov kot mi,ampak pri njih se vsaj ve kdo lahko krade in tlači vse okoli sebe, kdo pa je po rodu Srb ali pravi Slovenec, brez Hrvaških korenin.

 • Novakec1

  Nikoli ker so “naši”!

 • Novakec1

  Tapru pa izračunite velikost luknje, glede na dogodke gre v neskončnost.

 • macon

  Naivno je pričakovati, da je v kučanovemu sistemu in po kučanovih pravilih možno izpeljati pregon kučanovih milijardnih kriminalcev. Nekje bo vse skupaj pogrnilo, saj so kučanovi nastavili varovalke za take primere. Našli bodo kake proceduralne napake in se na njih oprli po črki zakona, saj drugače pa ne bi bili pravna država, a nje?

  Bravo, Logar, ker se mu da. Ko bo nazaj pogledal večletno dogajanje okoli bančne komisije, bo modrejši in zrelejši. Drugič sigurno ne bo šel več skozi isto kalvarijo, zato bodo že poskrbeli varuhi kučanovega sistema.

 • Juhica SDH

  Kaj bo šele, ko pridejo v Luko Kp, NLB turizem bi se nadaljeval.

 • MEFISTO

  Kdaj bo sodišče ukrepalo proti krivcem za bančno luknjo?

  Ob Sv. Nikoli!

 • tinta

  SDS je edina stranka, ki se bori proti temu, kar je celotno Slovenijo in njeno gospodarstvo spravilo
  “na kolena”……. in potem, danes beremo na sosednjem portalu izjavo N.Si, da “… ne želijo sodelovati z
  SDS, dokler jo vodi Janez Janša…”
  A s temi, ki so pokradli vso državo in jo še vedno kradejo in narodu lažejo pa bi sodelovali ?
  Malo modrosti bi pa človek le pričakoval preden nekdo nekaj takšnega izreče.
  Kdo si lahko prilašča pravico odločanja o tem, kdo naj vodi SDS ????

  • tinta

   Oh nekateri odgovorni na desnici, kako ste lahki, da dovolite levici, da sebi v prid vas “vlečejo za nos” in razbijajo vašo enotnost.
   Ali ne uvidite, da s tem delati levici uslugo in sebe “stiskate za vrat” … in s tem vse svoje volivce, ki so vam zaupali glas ???
   V politiki ni mesta za zamere. V politiki je potreben dialog !!!

   • Slobajker

    Tudi janša je bil nekaj časa predsednik vlade tudi takrat ko so se začeli ti največji direktorski odkupi podjetij pa tudi on tega ni preprečil mislim da bi bil lahko če bi mel voljo !!!

    • asdfg

     Ne trapaj bedarij !
     Zakaj levaki niste napravili v 20 letih drugega, kot samo kradli in kradli in basali skupni denar v svoje žepe……. mrrršššš

     Janša bi moral napraviti čudeže, vi pa ga že 20 let samo OVAJATE, ŠIRITE LAŽI, NAROD ZAVAJATE…. in NJEGA po SODIŠČIH po NEDOLŽNEM GONITE … celo ZAPRLI STE GA…………………PRED NARODOM pa SE Z NJIM NE UPATE SOOČITI…………………….. GNUSOBE…..

     • Slobajker

      Kateri VI !! nikoli nisem bil član nobene stranke gledam stvari čisto iz nevtralne strani pa vidim da je ista baraba kot drugi ni jim mar za nikogar razen za njihove riti !!!

     • Slobajker

      Pa nehajte gonit leve pa desne ista banda je vse noben ne naredi nič da bi se kaj uredilo zakone so si napisali po svoji meri nič se nikoli ne razišče do konca nobeden ni kaznovan nekaj časa mine pa vse potihne ,vsak ki je kaj hotel spremeniti so ga uničili al je pa sam odnehal !!!

     • Tanja Bor

      Če krivcem praviš, da niso krivi, nisi nevtralen.

 • Unikatna

  Vsi bi že morali sedeti in to ne na odprtem oddelku Dob-a!! Vse jim pobrati!!!

 • samsara

  Samo preko kučanovega trupla, se mi zdi. Pa morda še katerega zraven, za dobro vago.
  Podobno kot je za izvedbo lustracije rekel tovariš Bučar, nekdanji oznovec.

 • Franc Mihič

  Levica in desnica sta namreč podpirali menedžerske prevzeme in gledali proč pri kreditih, sedaj pa to tajita.

  http://www.publishwall.si/franc.mihi%C4%8D/post/188655/levica-in-desnica-sta-podpirali-menedzerske-prevzeme-in-gledali-proc-pri-kreditih,

  Ne pozabimo, kdo vse in kako je zagovarjal tajkunizacijo!

  http://hubert.blog.siol.net/2013/12/20/ne-pozabimo-kdo-vse-in-kako-je-zagovarjal-tajkunizacijo/

  Pogubna izjava dr. Jožeta Mencingerja

  http://hubert.blog.siol.net/2015/12/30/pogubna-izjava/

  Slovenija potrebuje moralno prenovo!

  http://hubert.blog.siol.net/2015/10/19/slovenija-potrebuje-moralno-prenovo/

  Državljani tako nismo enakopravni pri uveljavljanju ekonomske svobode, kar je največje
  razočaranje državljanov nad demokracijo in državo.

 • Franc Mihič

  Politika je prva odgovorna za bančno luknjo, saj je vse odobravala!
  Vlada Janeza Janše oz. konkretno Jože Tanko, SDS, enako NS.i, so še 21. novembra 2007 trdili, da menedžerski odkupi potekajo skladno z evropsko in slovensko zakonodajo ter ob ustreznem nadzoru pristojnih organov in ustanov. »Evropska direktiva o prevzemnih ponudbah enakopravno obravnava vse možne akterje prevzema, tudi menedžerje. Praviloma vsak menedžerski odkup spremlja vsaj ena banka, ki po zakonih in internih pravilih za presojo posla poskrbi za ustrezno zavarovanje kreditov pri izpeljavi kupčije.«

  Vladajoča desnica v l. 2004-8 očitno ni prav razumela direktive in je vede ali nevede podpirala tajkunske prevzeme in kredite. Šele na pritisk javnosti je sprejela spremenjeno zakonodajo za prevzeme.

  Berem sporočilo za javnost o sklepih, ki jih je Vlada RS sprejela na 148 seji, 28. novembra 2007, o noveli zakona o prevzemih: «Vlada RS je na današnji seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo določila besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevzemih (ZPre-1A) in ga poslal v
  obravnavo in sprejem DZ RS. Predlog zakona ureja spremembo postopka dajanja prevzemne ponudbe, in sicer v smislu prepovedi zastave vrednostnih papirjev ciljne družbe. Taka sprememba je usmerjena v preprečevanje situacij, ko prevzemnik zastavi vrednostne papirje ciljne družbe za pridobitev bančne garancije za njen prevzem.

  Ministrstvo za gospodarstvo je pri pripravi sledilo ključnim načelom, ki so usmerjena zlasti v zaščito interesov vseh in še posebej manjšinskih delničarjev ter enakost njihove obravnave, določitev pravične cene, obveznost prevzemne ponudbe, varstvo pridobljenih pravic, pravno varstvo, transparentnost prevzemnega postopka, obveščanje vseh strank, posebno predstavnikov zaposlenih, o vseh ključnih elementih povezanih s prevzemno ponudbo, transparentnost obrambnih struktur. Sprejeta novela zakona bo izboljšala preglednost na področju tako imenovanih menedžerskih odkupov gospodarskih družb.«Berem tudi dokument; EVA: 2007-2111-0154, PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PREVZEMIH (ZPre-1A), kjer je povsem jasno navedeno: »Večina držav EU prevzemniku zakonsko prepoveduje finančno pomoč družbe, ki jo prevzema. Prepovedano je, da prevzemnik zastavi vrednostne papirje,
  delnice, ciljne družbe za pridobitev denarja ali posojila (kredita) s strani finančnih institucij (bank). S to rešitvijo naj se onemogoči izčrpavanje ciljne družbe. S predlagano spremembo pa da se želi zaščititi interese ciljne družbe, predvsem v smeri zaščite manjšinskih delničarjev in enakost njihove
  obravnave«.

  Torej je vedenje o problematičnosti naše »divje privatizacije« glede na vrednote in regulativo EU le obstajalo.

  EU torej prepoveduje prevzemniku izčrpavanje in oškodovanje gospodarske družbe.