fbpx

[Video] Nov mejnik slovenskega predsedstva na področju znanosti: Nova ERA in ključna vloga Slovenije pri njeni prenovi

Ministrica Simona Kustec (Foto: STA)

Danes v Bruslju poteka novo zasedanje Sveta ministrov EU za raziskave, ki mu predseduje naša ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec. Na zasedanju bo predstavila ključne dosežke slovenskega predsedstva na področju raziskav in inovacij. 

Središče današnjega zasedenja je sprejem novega Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), ki je za Evropsko znanost pomembni mejnik, saj je usmerjen v doseganje hitrejših rezultatov in boljše učinkovitosti za evropske državljane. Udeleženci zasedanja bodo debatirali o oblikovanju novega evropskega raziskovalnega prostora, saj je to edini način da bo ta učinkovit. 

“Cilj slovenskega predsedstva je, da nov evropski raziskovalni prostor okrepimo in s predlaganimi konkretnimi aktivnostmi prispevamo k večji učinkovitosti in hitrejšemu odzivanju raziskav in inovacij na ključne izzive naše družbe,” je poudarila Simona Kustec. 

Pomembna naloga slovenskega predsedstva

Poleg tega, da gre za izredno pomemben dogodek za EU, današnje zasedanje za slovensko predsedstvo predstavlja pomembno nalogo, saj je prvič na sistemski ravni zadolžena za urejanje vključevanja deležnikov. Cilj je močno povezati inovacije in raziskave z industrijo, saj bi to dvignilo globalno konkurenčnost Evrope. Svet EU bo pregledal in debatiral o sklepih o upravljanju nove ERA in priporočilih pakta za raziskave in inovacije. Slovensko predsedstvo bo slavilo velik uspeh v primeru, da uspe sprejeti sklepe in priporočila.

Agenda na zasedanju bo vsebovala tudi tematiko o vlogi raziskav in doseganju ciljev v okviru paketa Fitfor55, ki je del pobude novi evropski Bauhaus, ki jo je predsednica Ursula von der Leyen napovedala že lani v svojem govoru o stanju v EU. Zaključni del zasedanja sveta bo namenjen predstavitvi ključnih dosežkov in dogodkov predsedovanja na področju znanosti, poudarek pa bo na sprejemu celotnega paketa zakonodajnih aktov evropskih partnerstev in ljubljanski deklaraciji o enakosti spolov. 

 

Zasedali bodo tudi drugi ministri EU

Na konferenci se bodo zbrali tudi drugi ministri EU, ki so pristojni za vesolje, ki bodo predvidoma sprejeli sklepe “Vesolje za vse”, ki je namenjen okrepitvi vključevanja vseh držav članic. Izpostavljen pa bo trajnostni razvoj in financiranje “novega vesolja”. Zasedanju bo prav tako predsedovala ministrica Kustec, ki bo tokrat nadomeščala ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška. 

Zasedanja sveta EU za izobraževanje, mladino in šport 

Ključne dosežke slovenskega predsedstva na področjih za izobraževanje, znanost in šport bo Kustečeva predstavila v Bruslju,  29. novembra, poroča vlada.

Tanja Brkić