fbpx

[Video] Vsi enaki, vsi revni – tako zahrbtno in enostransko se je POP TV pridružil gonji proti lastnikom kapitala

Igor Akrapovič (Foto: STA)

Klasičen primer enostranskega in zavajajočega poročanja je tudi prispevek o predlaganih obdavčitvah kapitala, ki ga je v torek v oddaji Preverjeno objavil POP TV. Za površnega opazovalca je prispevek narejen korektno, v njem so predstavljeni podatki in mnenja strokovnjakov. Vendar le na videz. V resnici gre za enostranski napad na kapital in obujanje že skoraj pozabljenega razrednega boja. Govori o grdih izkoriščevalskih kapitalistih in ubogih delavcih.

Kakšno je sporočilo celotnega prispevka, je vidno iz zaključka: “Ne gre torej za preganjanje kapitala ali kaj podobnega, gre preprosto za večjo pravičnost in uravnoteženje, ker če so doslej lahko zaposleni, zdravniki, ki rešujejo življenja, čistilke, ki komaj naberejo za kruh, od svojih trdo zasluženih plač plačevali večji delež davčnega bremena, bi zdaj lahko nekoliko več primaknil tudi kapital.” Pred tem pa poskuša novinarka utemeljiti zlobo kapitalistov: “Dobiček si je Akrapovič prvič po desetih letih izplačal lani, to leto je postal tudi lastnik 18-metrske jahte.” Grda manipulacija, ki izkorišča zavist povprečnega Slovenca. Da je Akrapovič ustvaril uspešno svetovno podjetje, ki zaposluje več kot tisoč delavcev, ni pomembno, pomembno je, da je kupil jahto.

Pred tem Bogomir Kovač razloži, da je upor delodajalcev proti dodatni obdavčitvi izmišljen in da gre za minorne zadeve: “Treba se je tudi zavedati, da je celoten problem, o katerem se mi danes pogovarjamo, odstotek davčnih oziroma fiskalnih prihodkov Slovenije, se pravi, mi imamo strašanski vihar v zelo majhnem kozarcu vode.” Motiv investitorjev oziroma lastnikov kapitala je ustvarjenje dobička. Na tem temeljijo vse uspešne in bogate družbe. Želja po dobičku ustvarja nova delovna mesta in praviloma so delavci v visoko donosnih podjetjih bolje plačani. Če lastnik kapitala ni motiviran, ker se ga pretirano obdavči, se preseli drugam. Tega Kovač ne pove. Poleg tega Gorazd Kovačič iz filozofske fakultete pove, da imamo pri nas v resnici ugodno poslovno okolje: “Mislim, da ne. Slovenija ima primerjalno prednost, če pogledamo druge države v širši evropski regiji, primerjalna prednost je v tem, da ima zelo dobro usposobljeno delovno silo. Delovno silo, ki je tudi marljiva, pripravljena na intenzivno delo, celo na garanje, hkrati pa relativno slabo plačana.” Kar potrdi direktorica poslovnega centra v Vrtojbi: “Recimo, tujcem je v Sloveniji najbolj všeč to, da je manj birokracije, če primerjamo recimo Italijo, in kot pravijo sami, pravila so znana vnaprej in se ne tako hitro spreminjajo.”

To so pavšalne ocene, ki nimajo osnove v dejanskem stanju. Center za mednarodne odnose (CMO) Fakultete za družbene vede  je v svoji raziskavi ugotovil: “Spodbujanje tujih investicij je tako ključno za gospodarski razvoj Slovenije, pri čemer pa se podobno kot domača tudi tuja podjetja v slovenskem poslovnem okolju še vedno soočajo s številnimi in raznolikimi ovirami,” je opozorila prof. dr. Andreja Jaklič iz Centra za mednarodne odnose FDV. Izsledki raziskave kažejo, da so za tuje investitorje pri poslovanju v Sloveniji najbolj obremenjujoče ovire visoki stroški dela, rigidnost delovne zakonodaje in neučinkovit sodni sistem. Primerjava rezultatov raziskav zadnjih 10 let kaže, da se te ovire po ocenah tujih investitorjev v zadnjih letih celo povečujejo. Navedbe torej ne držijo. Podobno kažejo tudi raziskave OECD. Zakaj je torej potrebno zavajati slovensko javnost? Edini možen razlog je zaščita omrežij, ki vodijo prenovljeno vlado.

Novinarka gre v prepričevanju o ugodnem poslovnem okolju še dlje
Za mnenje povpraša italijanskega investitorja v Sloveniji: “V Sloveniji je birokracija veliko manj zapletena od italijanske. Lažje je začeti s poslovanjem.” Tudi navede, da je v Sloveniji lažje poslovati. Pa poglejmo, kdo je Dino Faragotti. Na spletu zelo hitro najdemo podatke o njem. Pred leti je bil obtožen kaznivega dejanja izsiljevanja.

Foto: posnetek zaslona

Res je tudi, da je bil oproščen zaradi pomanjkanja dokazov, ampak to nakazuje možnost, da je bil njegov motiv selitve v Slovenijo drugačen, kot ga je navedel. Zelo verjetno je, da je prišel v Slovenijo, ker v Italiji ni mogel več normalno poslovati zaradi obtožbe o izsiljevanju.

V prispevku lahko slišimo tudi to:
“V predlogu koalicijske pogodbe pa naj bi se to po novem obdavčilo v dohodnini lastnika, kar lahko znese tudi 50 odstotkov davka. A samo z vidika trenutno veljavnih dohodninskih lestvic, ki pa se seveda ob spremembah spreminjajo.” Dohodninske lestvice se ob spremembah spreminjajo. Šarcizmi so očitno nalezljivi, a uporabni za demagogijo. V celotnem prispevku pa se novinarka niti enkrat ne vpraša, ali bi bila morda rešitev manjša javna potrošnja. Na ta račun ne bi bilo potrebno višati davka na kapital in najemnine. Lahko pa bi razbremenili plače. Ampak to je očitno predaleč od levičarskega razmišljanja o egalitarni družbi, v kateri bomo imeli vsi enako MALO.

Višek cinizma pa je, da se oddaja imenuje Preverjeno.

J. Ž.