fbpx

Vlada odločila: Naslednje tri mesece bomo plačevali nižje račune za elektriko!

Foto: Pixabay

Vlada je v petek izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov. Z izrednim ukrepom se je v petek odzvala tudi Agencija za energijo, ki je uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine, ki se bo za gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike uporabnike znižala za 33 odstotkov.

Z odlokom se začasno poseže v obveznost plačila prispevkov na način, da za čas od 1. marca do 31. maja mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo omenjenega prispevka, so po današnji dopisni seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Z ukrepom vlada pomaga gospodinjstvom in podjetnikom, ki se soočajo s posledicami epidemije
“S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh vsaj malo olajšala skrbi,” je prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Z ukrepom vlada prihaja naproti podjetnikom in gospodinjstvom, ki se te dni soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa.

Strošek elektrike nižji še za del omrežnine
Agencija za energijo je v petek z izrednim ukrepom uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo cena za to postavko 0,00 evrov na kilovat, so sporočili iz Agencije za energijo. Povprečen mesečni strošek gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike za elektriko znaša okoli 50 evrov. Omrežnina se bo za te uporabnike znižala za 33 odstotkov, ob nespremenjeni porabi bo celoten račun nižji za 14 odstotkov, so preračunali na agenciji.

Foto: iStock

Računi bodo nižji za približno 27 odstotkov
Skupaj z ukrepom vlade, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci v istem obdobju ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije, bo njihov skupni mesečni prihranek približno 27 odstotkov. S tem se na agenciji odzivajo na socialne in gospodarske posledice širjenja koronavirusa, so poudarili.

Foto: Pixabay

Državni zbor ponoči sprejel prvi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije za gospodarstvo
Državni zbor je na nočni izredni seji po nujnem postopku tudi že sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije za gospodarstvo.

Med drugim bo država priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. Rešitve bodo tudi administrativno razbremenile podjetja, ki se že soočajo s poslovno škodo, zagotovile proračunska sredstva za spopad z epidemijo, prav tako pa bo država v primeru zaostritve razmer lahko zagotovila nemoteno oskrbo s hrano.

Državni svetniki so sklenili, da ne bodo izkoristili možnosti veta na sveženj sprejetih interventnih zakonov, da bodo zakoni čim prej stopili v veljavo, še poroča STA.

Rok Krajnc