Vlada odločila: Naslednje tri mesece bomo plačevali nižje račune za elektriko!

Foto: Pixabay

Vlada je v petek izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov. Z izrednim ukrepom se je v petek odzvala tudi Agencija za energijo, ki je uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine, ki se bo za gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike uporabnike znižala za 33 odstotkov.

Z odlokom se začasno poseže v obveznost plačila prispevkov na način, da za čas od 1. marca do 31. maja mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo omenjenega prispevka, so po današnji dopisni seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Z ukrepom vlada pomaga gospodinjstvom in podjetnikom, ki se soočajo s posledicami epidemije
“S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh vsaj malo olajšala skrbi,” je prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Z ukrepom vlada prihaja naproti podjetnikom in gospodinjstvom, ki se te dni soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa.

Strošek elektrike nižji še za del omrežnine
Agencija za energijo je v petek z izrednim ukrepom uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo cena za to postavko 0,00 evrov na kilovat, so sporočili iz Agencije za energijo. Povprečen mesečni strošek gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike za elektriko znaša okoli 50 evrov. Omrežnina se bo za te uporabnike znižala za 33 odstotkov, ob nespremenjeni porabi bo celoten račun nižji za 14 odstotkov, so preračunali na agenciji.

Foto: iStock

Računi bodo nižji za približno 27 odstotkov
Skupaj z ukrepom vlade, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci v istem obdobju ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije, bo njihov skupni mesečni prihranek približno 27 odstotkov. S tem se na agenciji odzivajo na socialne in gospodarske posledice širjenja koronavirusa, so poudarili.

Foto: Pixabay

Državni zbor ponoči sprejel prvi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije za gospodarstvo
Državni zbor je na nočni izredni seji po nujnem postopku tudi že sprejel prvi paket zakonov, s katerimi naj bi vsaj nekoliko omilili posledice epidemije za gospodarstvo.

Med drugim bo država priskočila na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma. Rešitve bodo tudi administrativno razbremenile podjetja, ki se že soočajo s poslovno škodo, zagotovile proračunska sredstva za spopad z epidemijo, prav tako pa bo država v primeru zaostritve razmer lahko zagotovila nemoteno oskrbo s hrano.

Državni svetniki so sklenili, da ne bodo izkoristili možnosti veta na sveženj sprejetih interventnih zakonov, da bodo zakoni čim prej stopili v veljavo, še poroča STA.

Rok Krajnc

 • Koliko bo to preračunano v eurih? Zdaj plačujemo 24 eurov.

  • maček ivan

   Okrog 5 €.

  • piko8

   24€ -27% = 17,52€

   • maček ivan

    Ne da ne obvladam matematike, vendar imajo trgovci z el. energijo svojo matematiko, te pa najbolj ne obvladam.
    Bom pa dodal naslednje. Upanje umre zadnje.

 • LeftistsNPCs

  no še rtv ukinte pa si lahko še 10x dvigneste plačo

 • dan ton

  pozdravljam ta ukrep.

 • piko8

  Zelo spodbudno in pohvalno !!
  Vlada, ki dela za narodni blagor !!!

 • DOMOVINSKA LIGA

  Ne bom plačal ne bom imel s čim.

 • Kraljm

  Če bi bila država poštena, prispevkov za SPTE in OVE nikoli ne bi smelo biti na naših položnicah. Soproizvodnja toplote in elektrike je smiselna za podjetja, ki zagotavljajo ogrevanje svojim odjemalcem, pa še to le v času kurilne sezone. Zaradi bogatih subvencij s strani države, pa imajo SPTE naprave tudi podjetja, pri katerih je toplota stranski produkt njihove proizvodnje, proizvedena elektrika pa je lahko tudi 10x dražja kot na trgu – popoln nesmisel. Popolnoma enako je s fotopaneli, ki z izkoristkom, kot ga imajo v svoji življenski dobi ne morejo oddati toliko energije, kot jo je bilo porabljeno za njihovo izdelavo. O veternih elektrarnah ne bom izgubljal besed. Kmalu bodo najbrž na naše položnice dodali tudi prispevek za električne hranilnike (baterije), ki jih v zadnjem času pospešeno postavljajo.
  Zato je na mestu vprašanje, če res potrebujemo ekološke vire energije, katerih dodana vrednost je subvencija?
  Primerno bi bilo, da bi država subvencionirala vire, ki bi zagotavljali energijo na dolgi rok, tako, da bi ta vir lahko subvencijo tudi povrnil. Naprave SPTE in sončne elektrarne pa bodo lastniki po izteku subvencij podrli, z njihovimi ostanki pa dodatno obremenili okolje. Prispevki pa bodo spet na naših položnicah.

 • samsara

  Dober ukrep. Sledi naj mi še zmanjšanje obvezne dajatve v žep (proti)nacionalnega medija.
  Za začetek, blago uverturo, morda 30%, potem progresivno povečevanej skozi naslednje mesece.
  Delitev usode javne hiše s tistimi, ki dodano vrednost ustvarjajo.

 • Antonius

  Čakam na rtvS kozlarijo, ko bodo objavili, da je predlog za olajševalni ukrep, ki ga je udejanjila Janševa vlada, že pred odstopom predlagala in sprejela Šarčeva vlada.
  Samo še na novinarsko izmišljotijo čakam, da je za Kučanovo razorožitev slovenske TO kriv Janša.

 • skorpijon93

  Slovenija zgleduj se po Češki Republiky , imajo nižje davke, nižje omrežnine, nižji RTV prispevek, manj birokracije, manjšo javni upravo , na lestvici ekonomske svobode zasedajo 24. mesto, stopnja revščine je najnižja v vsej EU ! delež revnih zaposlenih je 3.4 %, takoj za Finsko 3.1 %, v Sloveniji pa je 6 % delovno aktivnih revnih , češka si ne uvaža muslimanov iz bosne, albanije, na češkem je bila lustracija,.niso sprejeli evra, Slovenija kam si padla zadnjih 10 let ??? Je to še Slovenija, ali bosna ? poglejte si Velenje, Jesenice, Kranj, Bistrico in še kje

 • Olga101

  Hvala!