fbpx

Vlada pridelovalcem sadja obljubila pomoč zaradi škode, ki jo je povzročila pozeba

Foto: Twitter

“Današnja pozeba je še posebej prizadela pridelovalce zgodnjih vrst sadja. Pristojno Ministrstvo za kmetijstvo RS bo v prihodnjih dneh zbralo podatke o škodi ter presodilo, kateri ukrepi Vlade RS lahko omilijo posledice že četrte velike pozebe v zadnjih šestih letih v Sloveniji,” je sporočil predsednik vlade Janez Janša. 

Pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije so v luči današnje pozebe in posledične škode za kmetijstvo, zlasti sadjarstvo, napisali sporočilo za javnost z naslovom “Posledice pozebe v kmetijstvu”, obenem pa povabili na dogodek preko zooma, ki bo potekal čez dva dni, in se bo nanašal na perečo tematiko: “Trenutna pozeba, ki je zajela celotno Slovenijo, je še enkrat pokazala, kako občutljivo in od narave odvisno je kmetijstvo. Še najbolj je prizadeto sadjarstvo, kjer težavam ni videti konca.” Ob vseh težavah v zadnjih letih zaradi ruskega embarga, eni kakovostno slabi, a obilni letini in slabši prodaji zaradi epidemije virusa COVID  so sadjarje prizadele tudi tri hude pozebe v letih 2016, 2017 in 2020.

“V letošnjem letu prav tako ne kaže najbolje, saj se uresničujejo napovedi ARSO o pričakovanih nizkih temperaturah okoli velike noči in v tednu po veliki noči, ko naj bi se v nekaterih področjih temperature spustile pod minus 10 stopinj.” Že v prejšnjem tednu so specialisti za sadjarstvo pri KGZS ugotavljali, da so nizke temperature na Primorskem na izpostavljenih lokacijah že prizadele marelice, ki so že cvetele. Včerajšnji sneg in današnje nizke temperature, ki so se na nekaterih sadjarskih legah spustile krepko pod ničlo pa bodo prizadele tudi pečkato sadje.

“Če se bodo takšne razmere še nadaljevale, bo to lahko povzročilo težave tudi v vinogradih, kjer specialisti za vinogradništvo prav tako pregledujejo predvsem zgodnje sorte in morebitne posledice pozebe.” Škoda pa je in bo lahko nastala tudi v vrtnarstvu. Ker so nizke ali še nižje temperature napovedane tudi za jutri, je stopnjo škode težko napovedati. Kmetijski svetovalci-specialisti pri KGZS so na terenu in pregledujejo poškodovane nasade. Prva ocena o prizadetosti nasadov bo tako znana pojutrišnjem, dokončna ocena pa seveda šele čez nekaj tednov.

Vabljeni na zoom konferenco glede prvih ocen posledic pozebe in priporočenih ukrepov v kmetijstvu
Zato v petek, 9. aprila, ob 10.00 vabijo prek spodnje povezave na portal zoom, kjer bodo posredovali prve ocene posledic pozebe, kakšne ukrepe priporočajo kmetom in kaj ta pozeba pomeni za sadjarstvo, ki je že tako v težkem položaju. Program dogodka: Nagovor predsednika KGZS; Roman Žveglič, predsednik KGZS, Kratko poročilo o stanju po pozebi; JSKS pri KGZS, Ukrepi po pozebi; Zlatka Gutman Kobal, KGZS – Zavod Maribor, Stanje v sadjarstvu; Boris Orešek, predsednik strokovnega odbora za sadjarstvo pri KGZS Vabljeni v petek, 9. aprila, ob 10.00 na spodnjo povezavo: https://zoom.us/j/93555814793?pwd=NGhzT0t1TnJkZndNenZiOWdjZExGUT09  Koda: 300494.

Domen Mezeg