fbpx

Vlada se ukvarja z rešitvijo Save, minister Mramor pa na dopustu

Bivši minister za finance Dušan Mramor (foto: STA)

Vlada je na današnji seji soglašala s prenosom terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do Save na Slovenski državni holding (SDH). Seji vlade sicer ni prisostoval finančni minister Mramor, saj si je privoščil dopust.

Minister Mramor je prenosu terjatev do Save z DUTB na SDH nasprotoval, ga je pa zagovarjal državni sekretar Metod Dragonja. Še enkrat se je tako izkazalo, da je Mramor po razkritju afere z izplačevanjem nezakonitih dodatkov za stalno pripravljenost politično popolnoma ohromljen, poročajo Finance.

“To odločitev je vlada sprejela zaradi pomembnega položaja Save d.d. v slovenskem gospodarstvu, predvsem delež Save, ki ga ima v turističnih podjetjih,” je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Za vlado je pomemben predvsem del lastništva Save Turizma
Odločitev temelji na strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, po kateri je naložba v Savo opredeljena kot pomembna naložba, in sicer zaradi lastništva Save Turizma ter upravljalskih nalog ali upravičenj v Hotelih Bernardin in Istrabenz Turizmu, ki jih ima prek finančnih zavarovanj in lastniških deležev.

Počivalšek pričakuje, da bo na podlagi današnje odločitve vlade v prisilni poravnavi Save brez zapletov pripravljen načrt finančnega prestrukturiranja, ki bo deležen večinske podpore upnikov. Načrt morajo sodišču predložiti do 16. februarja.

Prenos bo izveden po vrednostih, po katerih je DUTB terjatve prejela
Prenos bo izveden po vrednostih, po katerih je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) terjatve prejela v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bank, povečanih za morebitno razliko do knjigovodske vrednosti na dan 30. junij 2015 in strošek financiranja v višini tehtanega stroška kapitala DUTB v višini 4,2 odstotka za čas lastništva.

Poslanec SD Dejan Zidanšek pa je novinarjem pred državnim zborom pojasnil, da gre za odplačni prenos, seznanjeni pa so bili še s tem, da bo prva faza razlastitev sedanjih lastnikov. Dodal je še, da so predstavniki gospodarskega in finančnega ministrstva povedali, da je to usklajeno s strategijo kapitalskih naložb.

Ministrski zbor je odločitev sprejel v odsotnosti finančnega ministra Dušana Mramorja, ki je na dopustu.

N. K., STA