fbpx

Vladna politika zadolževanja: Kako dolgo še?

Foto: STA

“Ne vidim niti enega cilja, ki ga želi ta vlada doseči,” je predlog vladnega proračuna za leto 2017 komentiral poslanec SDS Andrej Šircelj in pozval h koncu pretiranega zadolževanja. 

Vlada namerava v letu 2017 zmanjšati primanjkljaj na 717,8 milijona evrov, kar je 1,74 odstotka BDP. Načrtovan primanjkljaj za leto 2016 pa je 2,1 odstotka BDP ali 839,3 milijona evrov. Odhodki, ki se bodo že leta 2016 zmanjšali za več kot 300 milijonov evrov, se bodo v letu 2017 zmanjšali še za dodatnih več kot 100 milijonov evrov in so načrtovani v višini 9,4 milijarde evrov, poroča STA.

Varnost je pogoj za investicije
Branko Grims meni, da se je na področju varnosti preveč varčevalo, vendar se je z migrantsko krizo vse spremenilo, zato bi morala vlada zagotoviti več denarja za večjo varnost, ki je tudi pogoj za investicije in razvoj. “Če podjetniki ne zaupajo v varnost države, ti ne bodo investirali in zaposlovali, posledično pa ne bo niti blaginje.

Opozicija kritično o predlogu proračuna 2

Vlada raje s sindikati kot z gospodarstvom
Kritičen do predloga proračuna je bil tudi poslanec Marko Pogačnik, ki meni, da se konsolidacija javnih financ dela na politiki zadolževanja in dodatnih obremenitvah gospodarstva. Takšen način ni dober za razvoj Slovenije in konkurenčnost gospodarstva: “Glede na makroekonomske kazalnike, ki so bistveno boljši kot pred leti, ko je bila še kriza, bi pričakovali več poguma te vlade, da bi razbremenila gospodarstvo in okoljsko politiko ter privabila več investitorjev. Dejstvo je, da se vse več domačih in tujih podjetnikov odloča za umik iz Slovenije.

“Vlada bi si morala nujno vzeti več časa za gospodarstvo, kot si ga je vzela za dogovore s sindikati in javnim sektorjem. Poleg tega niti en amandma, ki ga je k predlogu proračuna predlagala opozicija, ne bo sprejet, zato so besede vlade o sodelovanju nevzdržne,” je še dodal Pogačnik.

M. P.