Vladna politika zadolževanja: Kako dolgo še?

Foto: STA

“Ne vidim niti enega cilja, ki ga želi ta vlada doseči,” je predlog vladnega proračuna za leto 2017 komentiral poslanec SDS Andrej Šircelj in pozval h koncu pretiranega zadolževanja. 

Vlada namerava v letu 2017 zmanjšati primanjkljaj na 717,8 milijona evrov, kar je 1,74 odstotka BDP. Načrtovan primanjkljaj za leto 2016 pa je 2,1 odstotka BDP ali 839,3 milijona evrov. Odhodki, ki se bodo že leta 2016 zmanjšali za več kot 300 milijonov evrov, se bodo v letu 2017 zmanjšali še za dodatnih več kot 100 milijonov evrov in so načrtovani v višini 9,4 milijarde evrov, poroča STA.

Varnost je pogoj za investicije
Branko Grims meni, da se je na področju varnosti preveč varčevalo, vendar se je z migrantsko krizo vse spremenilo, zato bi morala vlada zagotoviti več denarja za večjo varnost, ki je tudi pogoj za investicije in razvoj. “Če podjetniki ne zaupajo v varnost države, ti ne bodo investirali in zaposlovali, posledično pa ne bo niti blaginje.

Opozicija kritično o predlogu proračuna 2

Vlada raje s sindikati kot z gospodarstvom
Kritičen do predloga proračuna je bil tudi poslanec Marko Pogačnik, ki meni, da se konsolidacija javnih financ dela na politiki zadolževanja in dodatnih obremenitvah gospodarstva. Takšen način ni dober za razvoj Slovenije in konkurenčnost gospodarstva: “Glede na makroekonomske kazalnike, ki so bistveno boljši kot pred leti, ko je bila še kriza, bi pričakovali več poguma te vlade, da bi razbremenila gospodarstvo in okoljsko politiko ter privabila več investitorjev. Dejstvo je, da se vse več domačih in tujih podjetnikov odloča za umik iz Slovenije.

“Vlada bi si morala nujno vzeti več časa za gospodarstvo, kot si ga je vzela za dogovore s sindikati in javnim sektorjem. Poleg tega niti en amandma, ki ga je k predlogu proračuna predlagala opozicija, ne bo sprejet, zato so besede vlade o sodelovanju nevzdržne,” je še dodal Pogačnik.

M. P.

 

 • Vera

  Vlada z vsakim novim zadolževanjem dokaže, kako nesposobna je .

  • ferdoperdec

   Malo morš bit res blentav, da se še kar naprej zadolžuješ, čeprav veš da tega ne moreš pri zdravi pameti vrniti! Tem pajacem je pa čist vseeno kako bo, važno da kljuse živi dokler ga jaha Cmerar & CO.

  • epson mlacni

   Predstavljati si moraš kako levaki sploh funkcionirajo. Jemljejo iz vreče, ki jo filamo vsi, amen.

   Dokazujejo pa s tem ne svojo nesposbonost ampak izjemno pokvarjenost, z zadolževanjem pa ubijajo najine vnuke, midva sva že mrtva!

 • John

  Dokler bodo grdi kapitalisti še kaj dali. Ko bodo hoteli pa denar nazaj pa nastopi mesečnik in njegov klub zalunarjev, ki bodo organizirali stavke in hujskali narod, da denarja ne bomo vrnili.
  Siriza malo severneje.

 • dob

  Se srečata upokojenca:
  – Hvaljen Desus!
  – Na veke vekov.
  – Amen…
  – V glavnem men, teb pa če kej ostane.

 • Kučko pod pručko

  Kako dolgo še? Moje mnenje je, da se ne bo nič spremenilo na bolje, dokler bo živ Kučan. On ima v rokah vse niti, nastavlja same nesposobne vladarje, njegova edina skrb pa je oblast, za katero potrebuje veliko denarja. On je človek, ki mu je za dobrobit lastne domovine kaj malo mar. Oblast in le oblast.

  Pa upam, da teh besed kdo ne bo razumel kot poziv k linču bivšega predsednika. Niti najmanj si ne mislim tega, vesel pa bi bil, če bi se upokojenec res upokojil in umaknil na murgelski vrtiček in ga obdeloval skupaj s Štefko, Sloveniji pa pustil svobodno dihati!!!

  • karlina

   Točno tako, pa dokler v tej državi gospodarstvo vleče kratko, JU PA SI KLJUB VSEMU POVEČUJE PLAČE.

  • domovina mili dom

   Slovenija ni hišnikova domovina. Baje je v sorodu z županom Ljubljane. Za kontrolo bi mu morali dati na gleženj sledilno napravo. Za komunikacijo pa konzerve na špagi. Ves njegov trop pa v dom upokojencev z velikim peskovnikom. Morda tudi odrom, da se bodo šli Germane pa partidžane. Pa velike slinčke za brisat slino.

 • Kučko pod pručko

  Poden od podna ta Cmero in njegovi ministri!!!

 • rubec

  Tista gospođa na levi je jako zaposlena kot vidim. Študira recept za joto.

 • xtc

  Dejstvo je,da Slovenija dajansko kolapsira ne rase,Pokojninski sistem bo po napovedid okeog leta 19 kolapsiral,enostavno sesedel se bo.Težava rasti BDP pa se skriva tem ,da se sem štejejo državne investicije,ki so politične,kaj torej to pomeni?
  Gradi se na slepo brezpametno,ker realno denarja ni se država še bolj zadolžuje,dejansko pa je rast BDP ja en sam dolg.
  Povedano plastično-projekti kot so Teš,ograje ob avtocesti(kmalu jih bo treba odstraniti zaradi širitve),Drugi tir in še nekateri taki politični projekti resda kažejo rast BDP,v resnici pa za njimi ostajajo miljardne luknje za katere si izposojamo denar v tujini,da o ostalih potrošnikih ne govorimo.Ker pa so javno sektoraši pogruntali ,da se da BDP napihovati in tako sebi višati prejemke to tudi počno ,n drugi strani pa se gospodarstvo vse bolj šivi in tujci umikajo,firme pa zapirajo.

 • Poštenje velja

  do bridkega konca in naprej!
  balkan za vedno

  • John

   Če že tonemo, potem potonimo s plalpolajočimi zastavami.
   Oddaja iz časov RŠ, ko je ta bil še proti enoumju.

   • stajerc5

    Ne sanjaj o zastavah, se na LJ- Grad jo ne smemo postaviti, no-ja, francosko ze, a ne?

    • John

     Ne da Zoki. Lublanska može al sluvenska ne može.

     • stajerc5

      Pocakaj na novi raufnk, pa bomo ponoci Vatikansko gor obesili, mogoce se kaj zraven…

 • Nata

  Ja in to , da se sedaj zadolžuje še za migrante , je pa višek !! Naj bodo še oni malo lačni, saj so naši ljudje tudi……….

 • domovina mili dom

  Ko poslušaš te Che Guevara poslance v DZ začne para delat kot v ekonom piskru. Zakaj se je narava tako poigrala s temi tipi. To bolezen verjetno ne morejo diagnosticirati pred vstopom na FDV. Problem je če nastopi pandemija.

 • ney

  Francija je pozvala članice v vojno zoper ISIS….Zakaj ne bi naši predlagali izbris dolga,( ki ga imamo v EU) v zameno, ker bomo/smo izpostavili naše domove in naš način življenja za to vojno…

  • sunday

   a da bi levaki zopet lahko naprej kradli in to brez pameti !!

 • viktorh

  “Kako dolgo še?”
  Dokler bo takšno volilno telo kot je.

 • xtc

  V Bruslju jm je že počil film zaradi KučanovoŠtrukjevskoMaramorjevo Cerarjjevega zapravljanja,vse bolj jim je jasno ,da je Slovenija pod levaki brezupen primer in sleje kot preje bo Kučanova druščina z BRUSLJEM,KOT JE LAŽNIVI lažnivi gtški socialist,ki se mu dogaja realnost.

 • sunday

  ta pokvarjena oblast izrablja lasten narod samo za izkoriščanje in dobesedno za zasužnjevanje preko davčne politike !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!