fbpx

Vladna pomoč podjetjem ne zadostuje; Šumi zaustavil proizvodnjo

Foto: STA

Tovarna Šumi je v luči varčevalnih ukrepov zaradi visokih cen energentov 1. januarja začasno ustavila proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev v Krškem, so za portal Siol potrdili v Žitu. Zdaj v tovarni izvajajo čiščenje in remont strojev, kar se običajno opravlja poleti. Proizvodnja bo po navedbah portala neuradno ustavljena do konca marca. Podjetniki pa so že konec leta 2022, potem ko je vlada sprejela paket pomoči gospodarstvu, opozarjali, da je vladna pomoč premajhna in da lahko pričakujemo stečaje podjetij. Tako so že takrat v opozicijski SDS predlagali, da pomoč za omilitev posledic energetske krize prejmejo vsi, ki opravljajo kakšno gospodarsko dejavnost ne glede na to, katere vrste energentov uporabljajo. Golobova koalicija pa je predlog na škodo gospodarstva zavrnila.

V Žitu, ki je v lasti hrvaške Podravke, so za Siol povedali, da zaposleni v proizvodnji v tem času koristijo nadure ali letni dopust. Skladno z dogovorom pa pomagajo tudi na drugih Žitovih lokacijah, ki zaradi narave izdelkov normalno obratujejo. V času dela na drugih lokacijah so delavcem organizirali prevoz na delo in z dela.

Podjetje Šumi bonboni je leta 2008 proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev preselilo iz Ljubljane v Krško. Tam je zaposlenih okoli 60 delavcev. Žito ima poleg kruha, pekovskega peciva in zamrznjenih izdelkov blagovne znamke Žito v portfelju blagovne znamke riža, testenin in mlevskih izdelkov Zlato polje, čajev 1001 cvet, začimb Maestro, kaš in stročnic Natura, bonbonov Šumi in čokolad ter biskvitnega peciva Gorenjka.

Bonboni Šumi (Foto: STA)

Vlada je na decembrski seji sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Zakon vsebuje ukrepe za subvencioniranje visokih cen električne energije, plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Skupna ocenjena vrednost ukrepov v zakonu znaša 1,2 milijarde evrov. Obseg in nabor ukrepov je po mnenju gospodarskih in poslovnih združenj premajhen, nekateri predpisi v zakonu pa neustrezni. To se sedaj odraža tudi v praksi. Poglejmo za primerjavo: celotna vrednost Golobove pomoči gospodarstvu približno ustreza vrednosti enega PKP paketa, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše. Teh paketov pa je bilo deset. To se sedaj odraža tudi v praksi.

Sara Kovač