fbpx

Vodja skupine za lajšanje gospodarstva Lahovnik napoveduje največji intervencionizem v gospodarstvo, da bodo slovenska podjetja ostala likvidnostna

Dr. Matej Lahovnik (Foto: posnetek zaslona)

Premier Janez Janša je napovedal t.i. finančni top – garancijsko shemo in odkup terjatev podjetij. Kot je pojasnil ekonomist Matej Lahovnik, ki vodi strokovno skupino za pripravo ukrepov, to pomeni, da bo lahko podjetje terjatve, za katere obstaja možnost, da ne bodo poplačane, prodalo državni instituciji. Katera bo to, še niso opredelili.

“Z ukrepi se zelo mudi, ker se bo plačilna disciplina slabšala, s tem pa lahko pride do verižne nelikvidnosti v gospodarstvu, kot je bil primer med zadnjo krizo,” je dejal Matej Lahovnik. Napovedal je, da bo v naslednjih tednih najverjetneje pripravljen nov paket, v katerem bo poudarek na zagotavljanju likvidnosti podjetjem.

Že v tem megazakonu pa je predvidena tudi zamrznitev plačil akontacije davka od dohodka pravnih oseb in davka od dohodka iz dejavnosti. Poleg tega se bo rok za plačila iz javnih sredstev zasebnim dobaviteljem iz skrajšal na osem dni poroča STA.

Lahovnika skupina narodne enotnosti zajema strokovnjake iz sveta financ, ekonomije, davčne zakonodaje in podjetništva. (Posnetek zaslona:/ POP TV)

Ukrepi iz zakona so po Lahovnikovih besedah vredni okoli dve milijardi evrov.
“Gre za verjetno največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države,” je dejal Lahovnik in dodal, da podobno ukrepajo tudi druge države. “Vodilo nas je načelo, da morajo biti ukrepi hitri in enostavni. Vprašanje ciljanosti je bilo v zraku, ampak dejstvo je, da lahko ciljamo, koliko je sedaj mogoče in smiselno,” je povedal bivši gospodarski minister ter profesor na Ekonomski fakulteti dr. Matej Lahovnik.

Luka Perš