Vodstvu SDH nagrada za rezanje korporativnih glav

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Žiga Debeljak. (Foto: STA)

Golobova vlada brezsramno deli socialistične puhlice o enakosti in solidarnosti ter tako počasi z egalitaristično politiko siromaši srednji razred. Najprej z zakonom o dohodnini, ki je poleg nižjih plač za vse napadla še popoldanske espejevce, zdaj s predlogom “solidarnega” dodatnega zdravstvenega zavarovanja, straši pa še s progresivnim davkom in davkom na nepremičnine. A to velja le za nas navadne smrtnike. Za elito bo – kot v vsakem socialističnem režimu – lepo poskrbljeno. 

Finance namreč poročajo, da se bo plača glavnih na Slovenskem državnem holdingu kar krepko popravila. Nadzorniki pod vodstvom sporne Karmen Dietner so jima namreč za trud pri rezanju korporativnih glav odobrili radodarno zvišanje. Žigi Debeljaku, predsedniku uprave, se je plača z 12.800 povišala na 18.500 evro bruto, torej kar za 5.700 evrov, član uprave Janez Tomšič pa bo prejemal pet tisočakov več, in sicer se mu je plača z 11.500 povišala na 16.500 evrov bruto. Ne pozabite! V času, ko se je 1. januarja 2023 zaradi ukrepov vlade Roberta Goloba VSEM državljanom plača do leta 2025 znižala za več kot 1000 evrov na leto.

Kaj so razlogi? Razlogi za povečanje plače so povečan obseg dela, h kateremu naj bi botrovala energetska kriza in pripojitev slabe banke, primerjava s plačami družb, ki sodijo pod SDH, in dejstvo, da se plače razen z inflacijo v upravi SDH niso usklajevale že vse od leta 2013. Cinizem brez primere.

Plače niso vezane na zahtevnost dela in uspešnost poslovanja kot v zasebnem sektorju
Spomnimo, plače članov uprav v družbah v večinski državni ali občinski lasti so že več kot desetletje omejene s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom. Prejemki članov uprav in poslovodstev državnih družb so marsikje nižji kot v primerljivih zasebnih podjetjih – plača predsednika uprave NLB se je, denimo, po privatizaciji potrojila – a  je pri tem treba poudariti predvsem, da večinoma niso vezani na zahtevnost dela in uspešnost poslovanja.

Za zvišanje se borijo že od lani
Za zvišanje plač so se na SDH borili že od lanskega aprila (in tako dajali signale Golobu, ki je bil takrat favorit za predsednika vlade). Zdaj jih bo očitno uslišal. SDH je sicer dejure samostojni organ, defacto pa ga seveda obvladuje vsakokratna vlada, saj je to njen glavni inštrument obvladovanja gospodarstva. Predsednik uprave Debeljak, sicer znan kot “Jankovićev čudežni deček”, je sicer že takoj na začetku mandata obglavil vodstva večjih gospodarskih družb v državni lasti in nastavil uprave, ki so po godu posttranzicijskim stricem globoke države.

Kdo je Dietnerjeva, ki je odobrila zvišanje plače upravi?
Spomnimo, na predlog vlade je Državni zbor julija lani zaradi domnevnega “neizpolnjevanja pogojev za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH)” odpoklical mag. Boža Emeršiča in dr. Leona Cizlja. O domnevnem kršenju zakonov Emeršiča, Cizlja in prejšnjega državnega zbora sta vlada in parlament odločala povsem politično – kar ni jasno zgolj iz tega, da je Cizelj jasno izpolnjeval vse pogoje četrte alineje 39. člena Zakona o SDH, pač pa tudi iz dejstva, da vlade Roberta Goloba očitno prav nič ni motilo, da je mesto predsednice nadzornega sveta SDH zasedla Karmen Dietner, ki je med šesterico, za katero je KPK potrdila kršitev integritete.

Proti Dietnerjevi je KPK namreč uvedla postopek leta 2019 in tudi zaznala kršitve.

“Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) javnost obvešča, da je zaključila postopek suma kršitve integritete, ki ga je vodila zoper šest članov nadzornega sveta in uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so te funkcije opravljali v letu 2019. V vseh primerih je potrdila kršitve integritete,” so zapisali. V okviru postopka, ki ga je Komisija uvedla leta 2019, je zaradi zaznanih sumov kaznivih dejanj zadevo odstopila v reševanje organom odkrivanja in pregona.

Andrej Žitnik