fbpx

Voljč in njegova žena bogatita na račun Gorenja – vsako leto okrog 300 tisoč evrov, za vsako sejo še okrog 10 tisoč evrov potnih stroškov

Foto: sta

Predsednik nadzornega sveta Gorenja Marko Voljč in njegova soproga Romana Voljč Kovács prek kadrovske agencije iz Gorenja vsako leto ‘povlečeta’ okoli 300 tisoč evrov, poroča Pozareport.

Omenjeni spletni portal poroča, da je precej zadolženo podjetje Gorenje “poligon za finančno izčrpavanje”, med drugim tudi Marka Voljča in njegove žene Romane Voljč Kovács. Voljč je v Gorenju predsednik nadzornega sveta, njegova žena pa je direktorica in solastnica kadrovske agencije Dr. Pendl & Dr. Piswanger, kadrovsko in podjetniško svetovanje, d. o. o. – vendar pa ima njeno podjetje z Gorenjem sklenjeno pogodbo o “strateških aktivnostih na področju upravljanja s kadri”.

Romana Voljč Kovács s svojo agencijo na leto zasluži okrog 300 tisoč evrov samo iz naslova Gorenja – po podatkih omenjenega portala naj bi bilo tako tudi za leto 2016. Glede na javno dostopne podatke prihodkov podjetja, ki ga vodi Voljčeva žena, je razvidno, da je v zadnjih letih pogodba  z Gorenjem prinesla okrog polovico vsega denarja v omenjeno podjetje. Marko Voljč je sicer na spletnem portalu Linkedln naveden kot direktor te kadrovske agencije. Vprašanje torej je, kdo zares vodi podjetje Dr. Pendl & Dr. Piswanger – on ali njegova žena?

Foto: printscreen

Voljč je na Linkedlnu navedel, da je direktor podjetja Dr. Pendl & Dr. Piswanger, ki od Gorenja vsako leto potegne za okrog 300 tisoč evrov. Največji posamični lastnik Gorenja je sicer Kapitalska družba, predstavnik te družbe v nadzornem svetu Gorenja pa je nekdanji mednarodni tajnik Mladega foruma Socialnih demokratov Bachtiar Djalil

Bobinac se izgovarja, da je bila prej podpisana pogodba z ženinim podjetjem, kot je Voljč postal predsednik nadzornega sveta
Požar še razkriva, da je bila pogodba med Gorenjem in kadrovsko agencijo Dr. Pendl & Dr. Piswanger podpisana v Avstriji, za Gorenje pa jo je podpisal direktor Gorenja Beteiligungs na Dunaju Žiga Debeljak. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac sicer trdi, da je bila pogodba z Voljčevo ženo sklenjena leta 2013 in kakor da Voljč na to ni imel vpliva, saj je postal predsednik nadzornega sveta v Gorenju leto kasneje. Vendar pa le redki temu verjamejo, saj naj bi Bobinac dobro vedel, kako visoko se bo povzpel Voljč, ki je pred tem enkrat že bil predsednik nadzornega sveta Gorenja – do leta 2006.

Potni stroški za udeležbo na seji nadzornega sveta okrog 10 tisoč evrov – ker prileti iz Mehike
Sicer pa se govori, tako Požar, da bo Voljčeva žena za novega člana uprave namesto Petra Groznika skadrovala Žigo Debeljaka, imenoval pa ga bo nadzorni svet Gorenja, ki ga vodi njen mož. Dodaja še, da zakonca živita v Mehiki, Romana kadruje kar prek elektronske pošte, Marko Voljč pa na sejo nadzornega sveta prileti neposredno od tam – njegovi potni stroški naj bi zato na sejo znašali okrog 10 tisoč evrov.

M. S., povzeto po Požarreport.si