fbpx

Voljč in Slavinec kljub težavam, s katerimi se soočajo v Gorenju, ostajata v nadzornem svetu

Foto: Nova24TV. Marko Voljč.

Delničarji Gorenja so z večinskim glasom potrdili, da trenutni predsednik nadzornega sveta Marko Voljč in njegov namestnik Uroš Slavinec ostaneta na svojih položajih. Menjavo je predlagala družba Home Products Europe, predlog pa so podprli še v Raiffeisenbank Austria, Splitski banki, Unicredit Bank Hungary in Društvu malih delničarjev Gorenja. Navkljub temu je za obstanek Voljča in Slavinca glasovalo 55,3 odstotka od navzočih 69,6 odstotka delničarjev.

Za potrebno menjavo bi po poslovnem statutu Gorenja bila potrebna prisotnost 75-odstotnega kapitala na seji, kar pomeni, da v primeru, če bi večina od 69,6 odstotka navzočih delničarjev podprla menjave v nadzornem svetu, te še vedno ne bi uspele zaradi prenizkega števila udeležencev.

Zagovorniki odpoklica so predlagali, da bi namesto Voljča in Slavinca imenovali zastopnika Home Products Europe, Philipa Alexandra Sluiterja, in nekdanjega direktorja Steklarne Rogaška, Roberta Lična. Razlog temu naj bi bila po poročanju STA želja po okrepitvi nadzornega sveta z novimi člani, “ki imajo vrhunska znanja in izkušnje v industriji gospodinjskih aparatov in v financah”, kar naj bi pripomoglo k boljšemu poslovanju, razvoju ter stabilnosti družbe.

Gorenje je bolnik z negativnim finančnim tokom
Na seji je Sluiter dejal, da je Gorenje v resnih težavah in so potrebne spremembe v načinu dela: “Lepe besede poslušamo že nekaj časa, a te niso finančno utemeljene. Gorenje je bolnik, ki ima kar nekaj časa negativen finančni tok. Gorenje bi bilo treba prestrukturirati. Izvedba strategije razvoja Gorenja pa ni strokovna.” Sluiter si je želel, da bi bilo Gorenje bolj sposobno podjetje s hitrejšim uvajanjem izdelkov na trgu. Po njegovem mnenju Voljč in Slavinec ne ustrezata takšnemu načinu dela, saj “imata hecne povezave z upravo Gorenja”, zaradi česar naj ne bi bila dovolj neodvisna nadzornika.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je po končani seji izrazil zadovoljstvo z “izkazano podporo”. Lansko poslovanje naj bi bilo “zahtevno”, ravno tako rast stroškov surovin in materialov še vedno ni bila nadomeščena. V podjetju pa še vedno iščejo prihodnjega strateškega partnerja, ki bi Gorenju lahko omogočil nadaljnjo rast in razvoj.

Tveganje, da brez dela ostane tisoč zaposlenih
Že pred časom smo na Novi24TV poročali, da se Gorenje, slovensko podjetje z več kot tisoč zaposlenimi, nahaja v najbolj turbulentnih trenutkih obstoja. Uprava Franja Bobinca ciljev iz strategije 2020 ne dosega. Vse kaže, da bo morala po odločitvi Panasonica, da lastniškega deleža ne bo povečeval, v primeru njegovega popolnega umika Gorenje reševati največja lastnica, tj. država. Bobinac je ob pomoči nadzornega sveta, ki mu predseduje Marko Voljč, za svetovalca najelo multinacionalko Rothschild. To pa je problematično z dveh vidikov – prvi nadzornik Voljč naj bi bil po pričevanjih virov z njimi tesno zasebno povezan, upravljali naj bi celo njegove nepremičnine v Mehiki. V preteklosti pa so v Sloveniji že svetovali družbam, ki so končale v stečajih.

Ivan Šokić