fbpx

Vozniki, pozor: vlada enormno dvignila cene goriv

Foto: STA

Ceni reguliranih pogonskih goriv, dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina, se bosta opolnoči precej zvišali, kljub znižanju cen goriv na svetovnih trgih. Za dizel bo treba po novem odšteti 1,147 evra za liter ali 3,7 centa več kot doslej, medtem ko se bo liter 95-oktanskega bencina podražil za 3,6 centa na 1,242 evra.

Vozniki boste morali tako za 50-litrski rezervoar bencina odšteti 1,8 evra več, za rezervoar dizla pa 1,85 evra več. Cene goriv se bodo v Sloveniji zvišale kljub padcu cen nafte na svetovnih trgih in povečanem črpanju črnega zlata, zlasti v ZDA. Cene ameriške nafte z januarskim dobavnim rokom so se tako znižale za 0,52 dolarja na 51,17 dolarja za 159-litrski sod, medtem ko so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto Brent pocenile za 52 centov na 53,94 dolarja za sod.

V skladu z uredbo, ki jo je vlada sprejela novembra, lahko naftni trgovci cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Drugod po državi cene teh goriv še vedno ostajajo regulirane. Določajo se v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

M. P., STA