fbpx

Z novim letom gre zares – če vas dobijo brez, boste ob 400 evrov

Izteka se preizkusno obdobje davčnega potrjevanja računov, ko so lahko podjetniki uporabljali simulacijsko različico davčnih blagajn. Zavezanci morajo zdaj – torej vsi, ki poslujejo z gotovino in za to izdajajo račune (z izjemo kmetov, razen če ti opravljajo dopolnilno dejavnost) – davčno potrditi vsak izdan račun. 

Davčne blagajne za potrošnike pri nakupu ne bodo predstavljale bistvene spremembe. Izkušnje iz tujine sicer kažejo, da izdajanje računa traja dve do tri sekunde več, saj bo račun “potoval” do finančne uprave, kjer mu bodo nato dodelili identifikacijsko oznako računa – EOR in s tem tudi potrdili, da je račun potrjen. V kolikor bo podjetnik/ca pri potrjevanju naletel na težave – bodisi zaradi izpada elektrike ali slabe povezave z internetom, bo imel največ dva dni časa, da račune, izdane v času izpada, pošlje na FURS.

Morda vas zanima tudi: Gostinec Marko: Od davčnih blagajn bo “profitiral” samo kakšen sekretarček ali minister

FURS naj bi v prvih dneh obvezne uporabe sistema davčnih blagajn zavezance o delovanju blagajn predvsem osveščal, saj naj bi imel “sistem” še vedno določene težave.

Drakonske kazni in veliki stroški
Kazni bodo za tiste, ki bodo račune “pozabili” potrjevati, znašale od nekaj sto evrov za odgovorne osebe in do več deset tisoč evrov za podjetnike. Stroški bodo zanemarljivi v primeru tistih podjetnikov, ki uporabljajo moderne blagajne – nadgradnja blagajniškega sistema bo znašala le nekaj evrov. Stroški pa bodo veliko večji za tiste, ki imajo še stare blagajne s knjigo vezanih računov. Ti podjetniki bodo namreč morali kupiti računalniško blagajno in tiskalnik, kar pa lahko stane tudi 600 evrov.

Potrošniki, pazite se inšpektorjev
Zakon razburja tudi potrošnike, saj jih bodo pred trgovinami ali delavnicami lahko pričakali inšpektorji. V primeru, da ste račun nesrečno založili, vam je padel iz rok in ga ne boste več našli, vas bo inšpektor lahko oglobil s kaznijo tudi do 400 evrov.

Za zdaj delovanje brezhibno
Danes do 7. ure je davčne blagajne po podatkih finančne uprave uporabilo 18.836 različnih zavezancev, ki so skupaj potrdili skoraj 30.000 računov, piše STA. Sistem deluje brezhibno, so sporočili s Fursa.

Ž. K.