fbpx

Nevarna družinska razmerja: Oče Janković ne utegne, sin Jure pa ne želi

Jure Janković (Foto: STA)

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljujejo zaslišanja v zadevi Niš, v kateri je med soobtoženimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Tokrat ga na sodišče ni bilo zaradi službenih obveznosti. Kot priča je bil povabljen tudi njegov sin Jure Janković, ki pa zaradi sorodstvenih vezi ni želel pričati.

Na sodišču so danes tako le prebrali izpoved Jankovićevega sina, ki jo je podal v preiskavi. Takrat je podal izjavo, da o poslih Mercatorja ne ve ničesar, saj tam ni nikolidelal, člane takratne uprave pa naj bi poznal z rokometnih tekem. V izjavi je še zapisano, da ne pozna ciprske družbe Facim, ki naj bi prejela premoženjsko korist v poslu z Mercatorjem, in njenega takratnega zastopnika Borisa Milevoja, poroča STA.

Obtoženi naj bi oškodovali Mercator za 100.000 evrov
Obtoženi v zadevi Niš so po mnenju tožilstva s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki niso bile nikoli opravljene, Mercator oškodovali za 100.000 evrov. Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Janković, nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj krivdo za dejanja, navedena v obtožnici, zavračajo. Iz postopka je zaradi zdravstvenih težav izločen nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek.

Milevoj je pred zaslišanji dopolnil svoj zagovor, v katerem je poudaril, da s poslom z Mercatorjem – razen podpisa pogodbe – ni imel nič. Dodal je še: “Dvomim, da verjamete, da bi člani uprave, ki me ne poznajo, s podpisom fiktivne pogodbe tvegali svoje dobro ime in položaj,” poroča STA.

Plačilo za posle, ki se ne bodo nikoli izvedli
V obtožnici je zapisano, da je Marinšek s ciprsko družbo Facim podpisal pogodbo za vsa pripravljalna dela, ki naj bi jih Facim izvedel za pridobitev gradbenih dovoljenj za trgovski center v Nišu, Mercator pa naj bi za to plačal 100.000 evrov. Marinšek je odobril plačilo računov, čeprav je po mnenju tožilstva vedel, da gre le za fiktiven posel.

Janković in nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak pa sta s plačilom računov soglašala, kljub temu da naj bi po mnenju tožilstva vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel.

A. D.