fbpx

Jazbečeva žena pa kar pri ministru Mramorju

Marko Jazbec (foto: STA).

Njegova zgodovina je kratka. Predaleč nazaj morda ne bi bilo dobro iti, ker je že zadnjih šest let tako pestra in bogata kot pri malokom. To je opazil tudi Miro Cerar, ki še danes nima nobenega razloga, da človeku ne bi zaupal (če je prave barve).

Dober je tako, kot je dober Miro Cerar
Če Jazbec pred letom 2009 slučajno ne bi imel nobenega prijatelja, bi jih dobil veliko, ko je opravljal funkcijo člana uprave NLB, in sicer od decembra 2009 do novembra 2012.

Hkrati pa je bil predsednik kreditnega odbora NLB, kar je še bolj mikavna funkcija za vse, ki so potrebovali denar. Jazbec je bil radodaren in tudi prijateljev v težavah je imel veliko. Poleg tega pa je imel srečo, da je NLB nadzoroval finančnik, sicer njegov prijatelj Marko Simoneti.

Če sta bila prijatelja, je bilo logično, da si nista pretirano gledala pod prste. Tako sta bili na NLB pod Jazbecem realizirani 2 milijardi evrov slabitev. Morda se sliši slabo za nas, davkoplačevalce, pa vendar je bilo na ta račun kar nekaj takih, ki bodo Jazbecu večno hvaležni. V vseh treh letih je bil poslovni rezultat naše največje banke negativen. Ampak predvsem zaradi Jazbečeve velikodušnosti do prijateljev, česar mu ne gre zameriti. Za primerjavo – zasebna banka Unicredit je v istem času beležila pozitiven poslovni izid.

Iz NLB v Hotele Bernardin s samimi “starimi znanci policije”
Ko je bila luknja v NLB dovolj velika, je Jazbec iskal novo službo in postal predsednik uprave Hotelov Bernardin. Pipa, ki jo je odpiral za prijatelje, je postala nekoliko manjša. Toda Jazbec, navajen večjega pretoka iz NLB, je prakso v dobri veri kljub manjši pipi nadaljeval. Menda jo je puščal dalj časa odprto.

Semenarna
Trdo je delal, tega mu ne bi mogli očitati. Naprej je zamenjal vse kadre, ki so imeli nekaj pojma in izkušenj iz dela v turizmu. Sicer ni povsem jasno, zakaj se je najprej odločil, da Hoteli Bernardin nujno potrebujejo nekoga, ki ima dobre izkušnje s trgovanjem s semeni. Kakorkoli – takega človeka je hitro dobil, saj je direktor nabave in prodaje Hotelov Bernardin postal njegov prijatelj Borut Mavsar.

Le on je očitno zadostil Jazbečevi nenavadni želji, da potrebuje človeka z referencami na področju trgovanja s semeni. Mavsar je bil namreč predsednik uprave Semenarne Ljubljana, tako mimogrede pa je imel še eno referenco, ki se je sicer ne omenja – bil je kazensko ovaden (kar menda ni bil nujen pogoj za zasedbo novega delovnega mesta).

Hypo banka
Drugo delovno mesto je Jazbec ponudil Matjažu Stražišarju, poznanem iz afere Hypo banka. Za Jazbeca dovolj velika referenca, da ga je imenoval na mesto direktorja informacijskih tehnologij in skladnosti poslovanja.

Stranka modrega centra
Toda s tem zgodba o Jazbečevem kadrovanju še ni končana. Res da je v Hotele Bernardin dobil dva ugledna strokovnjaka  – sicer brez turističnih izkušenj, pa vendar … Iskal je še svetovalca in ga našel – ne boste verjeli – pri stranki SMC. Za svetovalca je najel znamenitega Jureta Lebna, sicer bolj znanega iz prvih dni Cerarjeve vlade, ko se je izkazalo, da je človek lagal glede svojega magisterija. Menda ni lagal nalašč, kot so nekateri tedaj zlobno namigovali. Želel je postati samo državni sekretar, v razpisu pa je pisalo, da mora imeti magisterij.

Firma pa v izgubo
Je pa seveda na mestu vprašanje, kako je svetovalec Leben svetoval Jazbecu, če se je izguba Hotelov Bernardin v njegovem času drastično povečala. In ko je postala izguba res velika, je Jazbec začel iskati novo službo …

Fantje zamenjajo le firme
Vlada Mira Cerarja je razumela njegovo stisko. Hkrati pa še poskrbela, da Jazbecu ne bi bilo potrebno pretirano odgovarjati za tisto, kar je delal prej na NLB in pozneje v hotelih. Zato ga je imenovala na čelo šefa SDH, za glavnega nadzornika DUTB pa njegovega prijatelja Simonetija. Slednji tako sedaj upravlja s slabimi krediti, ki jih je prej pridelal Jazbec na NLB in v Hotelih Bernardin.

Kot predsednik kreditnega odbora v NLB je Jazbec Hotelom Bernardin, ki jih je kasneje tudi vodil, odobril kredit v višini 6,6 milijona evrov, ki ni bil vrnjen in je sedaj na slabi banki, katere glavni nadzornik je Marko Simoneti.

 

Pri Mramorju pa Jazbečeva žena
Ni sicer povsem jasno, zakaj imata minister Mramor in predsednik vlade tako veliko zaupanje v osebo s tako nenavadno preteklostjo, res pa je, da je Mramor že pred Jazbecem videl velik potencial tudi v njegovi ženi – Saši Jazbec, ki dela pri njem kot direktorica direktorata za proračun. Delovno mesto, ki ga je svoj čas zasedala tudi Alenka Bratušek.

Uroš Urbanija