Zaradi neučinkovite gospodarske politike vlade bodo nekatera slovenska podjetja zaprla vrata

Robert Golob (Foto: sta)

Podjetja v Sloveniji po naših podatkih že zapirajo in pripirajo svoja vrata zaradi neučinkovitih ukrepov te vlade. To pa še ni vse, saj se temu pridružuje še en šok – poleg tega, da cene energentov letijo v nebo, podjetja čakajo še bistveno višji stroški za upravljanje z odpadki. 

Kot opozarjata ekonomista dr. Sašo Polanec in dr. Aljoša Feldin, zakon o varstvu okolja ni usklajen z  zakonodajo EU, saj omejuje vstop organizacij na trg in prinaša vrsto negativnih posledic na trg upravljanja z odpadki v Sloveniji.

Med drugim opozarjata tudi na znižanje stroškovne učinkovitosti in posledično višje cene ravnanja z odpadki. “Ključno je, da Republika Slovenija vzpostavi neodvisen nadzor nad vključevanjem proizvajalcev v sheme skupnega ravnanja z odpadki in sankcioniranjem zavezancev, ki so se obveznostim izognili. Uvesti se morajo kazni, skladne s potencialnimi koristmi nevključitve,” izpostavlja Feldin.

Odpadki, smeti

Z njim se je na okrogli mizi v ljubljanskem Maximarketu strinjal tudi Andreas Pertl, generalni direktor avstrijske Klirinške družbe na področju odpadne embalaže, ki je povedal, da je ključno, da Slovenija ustanovi neodvisno agencijo, ki bo nadzorovala trg z odpadki. Samo transparentnost je lahko po njegovih besedah tista, ki lahko uredi to sicer kompleksno področje v Sloveniji.

Demokracija