fbpx

Zaradi spopada boljševistične in tajkunske levice za Luko Koper je ustavljen ves tovorni železniški promet po državi

Foto: STA

“Spontani upor v pristanišču še vedno traja, kar pomeni, da so delovni procesi še vedno onemogočeni. Prav tako so vsi vhodi in izhodi v pristanišče blokirani,” sporočajo iz Luke Koper. Zaradi blokade Luke Koper je v Sloveniji popolnoma ustavljen tudi tovorni železniški promet. 

Kot sporočajo iz Luke Koper, je prehod dovoljen le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom. Trenutno je v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi včerajšnje blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij, pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni imelo dostopa v pristanišče.

Želijo vplivati na predsednika vlade
Uprava družbe in ožje vodstvo, ki sta se tudi v minulih urah intenzivno ukvarjala izključno z iskanjem rešitev za čim prejšnjo vzpostavitev normalnega stanja, ugotavljata, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade. Zato je vodstvo družbe zjutraj poslalo urgentni dopis predsedniku vlade, v katerem apelirajo, naj vzpostavi kontakt in pogovore z zaposlenimi, da bi preprečili katastrofalne posledice blokade pristanišča, ki lahko povzročijo ogromno gospodarsko škodo, ne le v pristanišču, ampak celotni logistiki,” sporočajo iz vodstva Luke Koper.

Protesti se vlečejo že cel teden
Zaradi zagrožene menjave nadzornikov Luke Koper so poleg zaposlenih delavcev pred Luko cel teden potekali tudi protesti iniciative “Civilna fronta Vstala Primorska – Vstani, Slovenija” – satelitskega gibanja Združene levice in Zveze združenj borcev NOB. Predstavniki iniciative trdijo, da se borijo proti privatizaciji Luke Koper. “Od sedaj naprej vam prepovedujemo prodajati slovenska državna podjetja. Vsako nadaljnjo prodajo bomo preganjali. Pa ne po sprevrženih zakonih in nefunkcionalni zakonodaji. Preganjali vas bomo državljani,” so organizatorji zapisali na svojem profilu na Facebooku.

M. P.