fbpx

Že imate zimske pnevmatike? Preverite, na kaj morate biti pozorni pred nakupom

Foto: iStock

Na cestah se s 15. novembrom začenja zimska sezona, v kateri morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo, kamor spadajo tudi zimske pnevmatike. Te se po besedah strokovnjakov v hladnejšem vremenu odzivajo bolje od letnih, priporočajo pa, da so vozniki na lastnosti pnevmatik pozorni že pri nakupu.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa voznikom kljub dovoljenim letnim pnevmatikam z verigami svetujejo, da na svoja vozila namestijo zimske pnevmatike, saj zaradi svojih lastnosti omogočajo bolj varno in zanesljivo vožnjo. Priporočajo tudi, da zamenjavo pnevmatik opravijo čim prej, in se tako izognejo gneči pri vulkanizerjih

Kakšne so lastnosti ustreznih zimskih gum?
Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Pnevmatike je po podatkih agencije treba zamenjati takrat, ko ne zadostujejo več zakonskim omejitvam oz. če vemo, da bi do tega v obdobju lahko prišlo. Priporočajo, da vozniki upoštevajo tudi starost pnevmatik.

Zavorna pot je na zasneženem cestišču z letnimi pnevmatiki bistveno daljša kot z zimskimi pnevmatikami (foto: iStock).

Zavorna pot je na zasneženem cestišču z letnimi pnevmatiki bistveno daljša kot z zimskimi (foto: iStock).

Z letnimi pnevmatikami se v snegu zavorna pot drastično poveča
Da so ustrezne pnevmatike res pomemben del opreme, je poudaril tudi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. Kot je pojasnil za STA, ima popolnoma nova letna pnevmatika na zasneženem vozišču pri vožnji s hitrostjo 50 kilometrov na uro 52 metrov zavorne poti, nova zimska pnevmatika pa 25 metrov.

Bodite pozorni na nalepko z oznakami
Od leta 2011 morajo imeti vse nove pnevmatike nalepko z enostavnimi EU oznakami za pnevmatike, ki povedo, kako pnevmatike vplivajo na porabo goriva, kakšna je zaviralna pot na mokrem cestišču in kakšno glasnost povzročajo. Na podlagi teh podatkov lahko vozniki naredijo enostavno primerjavo. Te oznake priskrbijo proizvajalci, zato je bolj smiselno narediti primerjavo med pnevmatikami na podlagi testov pnevmatik neodvisnih inštitutov, še svetuje agencija.

V čem je prednost nakupa pnevmatik preko spleta?
Po podatkih enega od slovenskih spletnih trgovcev vedno več voznikov pnevmatike kupi na spletu. Kupec se s spletnim nakupom izogne čakanju v vrsti, hkrati pa se lahko še bolj poglobi v nakup ter na spletu preveri mnenja in ocene pnevmatik. Odločilna prednost spletnega nakupa pnevmatik pa je predvsem ugodnejša cena, so zapisali v sporočilu. Kot navajajo, nakup štirih najbolj prodajanih pnevmatik stane približno 230 evrov.

N. K., STA