Zlorabe v bančnem sistemu: pod drobnogledom tudi Bratuškova

Alenka Bratušek (foto: STA).

Anže Logar je po današnji seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu za javnost pojasnil, da so sprejeli sklep o zaslišanju prič v primeru ugotavljanja smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor Banke in Probanke. Seznanili so se tudi s stanjem zahtev za zaseg dokumentacije, ki jih je na pristojna sodišča posredovala preiskovalna komisija. Pod drobnogledom so vsi, tudi Alenka Bratušek.

Preiskovalna komisija je po večmesečnem čakanju končno le prejela tudi odgovor specializiranega državnega tožilstva v zvezi z našo prošnjo za vpogled v dokumentacijo glede postopkov, ki so pred omenjenim organom v predkazenskem postopku. Zahtevo so na specializirano državno tožilstvo poslali zgodaj jeseni lani, a ker niso prejeli odgovora, so poslali urgenco.

“Sedaj pa smo prejeli odgovor, da so na podlagi mnenja Informacijske pooblaščenke ugotovili, da nam ne dovolijo vpogleda v tožilske spise v fazi predkazenskega postopka, ker bi to lahko škodovalo interesom postopka oziroma zasebnosti oseb,” je dejal predsednik preiskovalne komisije.

Krog tistih, ki spoštujejo zakon, se vedno bolj krči
Po njegovih besedah to pomeni zanimiv preobrat z njihove strani. “Ne vem, to je morda nezaupnica delu preiskovalne komisije,” opozarja Logar. Dodal je tudi, da poleg bank, ki so v domeni okrožnega sodišča v Ljubljani, očitno tudi s strani specializiranega državnega tožilstva ne bodo pridobili dodatnih podatkov, “tako da se očitno krog tistih, ki so pripravljeni posredovati te informacije in ki spoštujejo zakon o parlamentarni preiskavi, vedno bolj krči.”

Pod drobnogledom vsi – od uradnih revozorjev do Alenke Bratušek
Nadalje je pojasnil, da je parlamentarna preiskovalna komisija danes določila tudi nabor prič, ki jih bo obravnavali glede takoimenovane nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke. Zaslišali bodo tiste, ki so bili zadolženi za revizijo, inšpekcijo in pregled s strani Banke Slovenije. Pod drobnogledom pa bodo tudi uradni revizorji, ki so preverjali poslovanje obseh bank v preteklosti ter nadzorni sveti in upravi obeh bank.

Komisija bo zaslišala tudi predstavnike večjih lastnikov obeh bank, predsednike izrednih uprav in ministra, ki je odredil oziroma predlagal nadzorovano likvidacijo. Zaslišali bomo tudi vse tri guvernerje Banke Slovenije ter nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Logar je tem tudi pojasnil, da gre za ugotavljanje odgovornosti oziroma iskanje ozadij teh zgodb, ki večinoma temeljijo na podatkih, ki so označeni s stopnjo zaupnosti, ali pa so poslovna skrivnost oziroma bančna tajnost po zakonu.

Sodišče v Mariboru je ugodilo njihovi zahtevi
“Pri zahtevah za zaseg dokumentacije v okviru kreditnih pogodb z zamudo 90 in več dni z bonitetami A, B in C je sodišče v Mariboru ugodilo naši zahtevi in odredilo zaseg dokumentacije, ker je to po oceni sodišča edini možni ukrep, da parlamentarna preiskovalna komisija opravi svoje delo skladno z mandatom, podeljenim s strani parlamenta, v primeru okrožnega sodišča v Ljubljani, pa je naša nova zahteva ponovno romala v roke sodnici Deši Cener,” je povedal Logar.[/color-box]

Ob tem je dodal, da je to “že peta ali šesta zadeva, ki je po naravnem pravu romala v roke te sodnice, ki je zavrnila zaseg dokumentacije z obrazložitvijo, da je zakon o parlamentarni preiskavi v ustavni presoji, ki pa jo je zahtevala prav Deša Cener.”

N. K.

 • rrrrr

  Slovenski volilci slovimo po vsem svetu: ko Slovenija potrebuje prehod na odprto morje, izvolimo Pahorja. Ko Slovenija potrebuje višji prometni davek, izvoli Bratuškovo. Ko Slovenija potrebuje dodatke za stalno pripravljenost zbiralcev paštet in dihtung, izvoli Cerarja. In ko letos jeseni EU ne bo vedela kam z viški vin, bo izvolila Hanžka…

 • viktorh

  Do sranja prihaja, ko je v državi možno, da je vsaka “šivilja” članica nadzornega sveta neke državne banke. Pri tem je pomembno le to – da je lojalna aktualni oblasti.
  Meni je deklica kar všeč, povabil bi jo v posteljo, ne pa za nadzornico…

  • xtc

   Ti jo privoščim še preje pa bi ji gor moral dati nagobčnik.

   • viktorh

    Takšna deklica je zame mala malica…

    • xtc

     Samo dokler neb ust odprla,potem bi imel pa “soldata” v defenzivi oz taktičnem umiku.

     • viktorh

      Pri meni in ob meni ženska molči.

  • Miran Pavličič

   Hajsinger, ali ?

   • viktorh

    Da!

    • Miran Pavličič

     Yes, pozdravljen Viiktor :D

     • viktorh

      ..zaščita D..?

     • viktorh

      Danilo?

 • domovina mili dom

  Ko bo preiskovalna komisija prišla do prvega kriminalca, bo padla vlada zato, da se komisija razpusti.

 • xtc

  To bable in sodnico bi morali strpari v zapor.Prva grobarka druga prikriva lumparije.

 • Rožle

  AB je Itaq povezana z čnogoskimi mafiskimi kanali……

 • xtc

  Tu le po sličici sodeč je morala nekaj močnega malce preje pokadit ali pa posnifat.

 • Miran Pavličič

  Mogoče bi jo Anže tako javno pred parlamentom vprašal, kam je izginilo 30 – trideset milionov €, ki jih je kot članica nadzornega sveta NKBM pod predsedstvom Danila Topleka (Talum Kidričevo) tako kot za špricar rundo odpisala enemu slamnatemu podjetju ( Danilo Toplek- Talum) v Slovenski Bistrici ? Ljudje to ni zahebancija, to so dokazljiva dejstva ampak do sedaj zamolčana ? Kdaj se bo NPU končno zdramil in obiskal odgovorne v Kidričevem ? Pa ne boste vendar novinarji ponovno dopustili, da stvari, ki so milionske vrednosti ponovno zastarajo zaradi nedotakljivosti foruma 21 in njegovega kapota…?

  • Janez33

   NPU je enota za prikrivanje kriminala. Enako velja za KPK. Enako velja za sodišča. Nove volitve ali pa splošna stavka in državljanska nepokorščina, dokler se odgovorni ne znajdejo v zaporu.

 • garfi

  šivilja ne šiva saj je odlična v sprenevedanju in manipuliranju
  Tu pa so dodatki za stalno pripravljenost ogromni.

 • Breiva

  Kako se to dela profesionalno v bančništvu si preberite v zadnjem Nedeljskem Dnevniku.

  Nedeljski dnevnik sem danes prvič kupil odkar sem v penziji (od marca 2005).

  Kupil sem ga zato, ker me je prijatelj opozoril, da je na strani 15 članek na temo Karanta, o kateri sem kar precej pisal 6.2.2016. Povezan pa je z ekonomsko svobodo Slovenije.

  Članek je napisal Aleksander Lucu in ima naslov “Senatorji prvi pili kokakolo”

  Na vem če je to slučajnost, da se je ta novinar nekaj dni po mojem postu lotil te tematike, ali pa me je kopiral?

  Piše sicer malo drugače o “maherjih”, ki so ustanovili Karanto in jo potem vodili. To naj bi bila uspešna firma in Lucu pravi, da bi tudi danes morali imeti takšne firme. O kraji našega denarja preko teh firm pa nič ne omeni. Kot senatorji (strici iz ozadja) pa so omenjeni Bogo Samsa, Boris Šnuderl, Egon Konradi, Milan Kučan, Janez Winkler, Miran Goslar, Niko Kavčič, Stojan Batič, Zvone Dragan, Niko Toš, Andrej Marinc in Marko Bulc, občasno tudi Vlado Miheljak.

  Aleksander Ivan Geržina ni omenjen, on je bil samo njihov sluga in je prišel v Karanto pozneje. Ustanovitelj Karante pa je bil nihče drug kot Ivan Maček-Matija, izvedbeni direktor pa neki Danilo Kolšek.

  Preberite, mislim, da se splača.

 • hribovc

  nč ne pomaga, če so banksterji pod drobnogledom…
  dokler so zlizani s “našim” krivosodjem, se ne bo zgodilo nič dobrega…