fbpx

Zlorabe v bančnem sistemu: pod drobnogledom tudi Bratuškova

Alenka Bratušek (foto: STA).

Anže Logar je po današnji seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu za javnost pojasnil, da so sprejeli sklep o zaslišanju prič v primeru ugotavljanja smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor Banke in Probanke. Seznanili so se tudi s stanjem zahtev za zaseg dokumentacije, ki jih je na pristojna sodišča posredovala preiskovalna komisija. Pod drobnogledom so vsi, tudi Alenka Bratušek.

Preiskovalna komisija je po večmesečnem čakanju končno le prejela tudi odgovor specializiranega državnega tožilstva v zvezi z našo prošnjo za vpogled v dokumentacijo glede postopkov, ki so pred omenjenim organom v predkazenskem postopku. Zahtevo so na specializirano državno tožilstvo poslali zgodaj jeseni lani, a ker niso prejeli odgovora, so poslali urgenco.

“Sedaj pa smo prejeli odgovor, da so na podlagi mnenja Informacijske pooblaščenke ugotovili, da nam ne dovolijo vpogleda v tožilske spise v fazi predkazenskega postopka, ker bi to lahko škodovalo interesom postopka oziroma zasebnosti oseb,” je dejal predsednik preiskovalne komisije.

Krog tistih, ki spoštujejo zakon, se vedno bolj krči
Po njegovih besedah to pomeni zanimiv preobrat z njihove strani. “Ne vem, to je morda nezaupnica delu preiskovalne komisije,” opozarja Logar. Dodal je tudi, da poleg bank, ki so v domeni okrožnega sodišča v Ljubljani, očitno tudi s strani specializiranega državnega tožilstva ne bodo pridobili dodatnih podatkov, “tako da se očitno krog tistih, ki so pripravljeni posredovati te informacije in ki spoštujejo zakon o parlamentarni preiskavi, vedno bolj krči.”

Pod drobnogledom vsi – od uradnih revozorjev do Alenke Bratušek
Nadalje je pojasnil, da je parlamentarna preiskovalna komisija danes določila tudi nabor prič, ki jih bo obravnavali glede takoimenovane nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke. Zaslišali bodo tiste, ki so bili zadolženi za revizijo, inšpekcijo in pregled s strani Banke Slovenije. Pod drobnogledom pa bodo tudi uradni revizorji, ki so preverjali poslovanje obseh bank v preteklosti ter nadzorni sveti in upravi obeh bank.

Komisija bo zaslišala tudi predstavnike večjih lastnikov obeh bank, predsednike izrednih uprav in ministra, ki je odredil oziroma predlagal nadzorovano likvidacijo. Zaslišali bomo tudi vse tri guvernerje Banke Slovenije ter nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Logar je tem tudi pojasnil, da gre za ugotavljanje odgovornosti oziroma iskanje ozadij teh zgodb, ki večinoma temeljijo na podatkih, ki so označeni s stopnjo zaupnosti, ali pa so poslovna skrivnost oziroma bančna tajnost po zakonu.

Sodišče v Mariboru je ugodilo njihovi zahtevi
“Pri zahtevah za zaseg dokumentacije v okviru kreditnih pogodb z zamudo 90 in več dni z bonitetami A, B in C je sodišče v Mariboru ugodilo naši zahtevi in odredilo zaseg dokumentacije, ker je to po oceni sodišča edini možni ukrep, da parlamentarna preiskovalna komisija opravi svoje delo skladno z mandatom, podeljenim s strani parlamenta, v primeru okrožnega sodišča v Ljubljani, pa je naša nova zahteva ponovno romala v roke sodnici Deši Cener,” je povedal Logar.[/color-box]

Ob tem je dodal, da je to “že peta ali šesta zadeva, ki je po naravnem pravu romala v roke te sodnice, ki je zavrnila zaseg dokumentacije z obrazložitvijo, da je zakon o parlamentarni preiskavi v ustavni presoji, ki pa jo je zahtevala prav Deša Cener.”

N. K.