fbpx

Zmajčki pripomogli k rekordnemu obisku Postonjske jame

Foto: Postojnska jama

V Postojnski jami so zadovoljni z letošnjim obiskom, doslej si je vse znamenitosti ogledalo 672.000 obiskovalcev oz. osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, tudi v poletnih mesecih je obisk boljši. Samo ogled vivarija, kjer je predstavljen živalski podzemni svet, je ob zanimanju za zarod človeških ribic večji za tretjino.

Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj je povedal, da je bilo obiskovalcev Postojnske jame od začetka leta do sredine avgusta več za dobre tri odstotke, število obiskovalcev v vivariju proteus pa kar za 30 odstotkov. Samo julija si je vivarij ogledalo 43 odstotkov več obiskovalcev, kar gre pripisati zanimanju za zarod človeških ribic.

Skupno število obiskov vseh znamenitosti – to je doseglo 672.000 – je v primerjavi z enakim obdobjem lani večje za dobrih osem odstotkov ali več kot 50.000.

Po rekordni sezoni še ena rekordna
“Čeprav se zdi, da je po vseh rekordnih sezonah težko imeti eno še boljšo, nam to uspeva tudi to leto,”
je povedal Batagelj. Trend enakomernega naraščanja števila obiskovalcev namreč beležijo že vse leto. Če se bo nadaljeval do konca leta, bodo zagotovo našteli prek milijon obiskov vseh znamenitosti.

Največ gostov še vedno prihaja iz Italije in Južne Koreje. “Izjemno pa smo zadovoljni zaradi velikega porasta obiska slovenskih gostov, saj imajo najvišji indeks rasti obiska,” je zadovoljen Batagelj. Kot najpomembnejši trg je omenil še tradicionalne nemške goste, hit sezone so zagotovo tokrat poleg slovenskih izraelski gostje. Med prvih deset držav po številu obiskovalcev pa se uvrščajo še Poljska, Velika Britanija, ZDA in Japonska, kjer je poleg Južne Koreje opaziti največji upad. “Očitno je strah pred begunsko krizo naredil svoje in del turističnega toka preusmeril v srednjo Evropo,” so pojasnili v Postojnski jami.

M. P., STA