fbpx

Zupančič: Dohodek znotraj živilsko predelovalne verige je nepravično razdeljen

“Želimo zbrati kmete in povedati potrošnikom, državi, institucijam, da je dohodek znotraj živilskopredelovalne industrije nepravično razdeljen,” je pred napovedanim shodom kmetov dejal Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice.

Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice so napovedali miren sobotni shod, ko bodo v osmih slovenskih mestih opozorili na poslabšan dohodkovni položaj domačih kmetov. Ker prijav ne zbirajo, ne vedo povedati, koliko kmetov pričakujejo na ulicah.

Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice, je na novinarski konferenci povedal, da so v Sloveniji veliki stroški pridelave hrane, kar prispeva k temu, da so včasih odhodki kmetov višji od prihodkov. V takšnih razmerah kmetje ne morejo živeti, kaj šele investirati. Dodal je tudi, da gozd zaradi slabe kvalitete lesa, ki je posledica naravnih nesreč, kmetu ne prinaša več zaslužka.

“Želimo zbrati kmete in povedati potrošnikom, državi, institucijam, da je dohodek znotraj živilskopredelovalne industrije nepravično razdeljen. Potrošnike bi radi opozorili, da bodo pomagali domačemu kmetu, če bodo kupovali hrano, pridelano v Sloveniji,” je Zupančič opisal namen shoda.

Sedem glavnih pričakovanj
Branko Ravnik
, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice, je v sedmih točkah povzel pričakovanja, ki jih ima omenjena zbornica do države, institucij in potrošnikov.

Želijo predvsem:
1. poštena razmerja cen v verigi preskrbe s prehrano,
2. natančno deklariranje slovenskih proizvodov,
3. ustavitev uvoza pridelkov po nizkih cenah in previdnost pri liberalizaciji kmetijskih trgov,
4. da ima slovenska agroživilska veriga prednost pri dobavljanju hrane v javne ustanove,
5. uveljavitev poštenih odnosov v verigi preskrbe s hrano,
6. ustreznejše ukrepe in zakonodajo v primeru naravnih nesreč ter
7. učinkovitejši odziv EU in države na trenutno stanje.

Na novinarsko vprašanje, kako nameravajo uveljaviti zahtevo o ustavitvi uvoza pridelkov s – po njihovem mnenju – prenizko ceno, je Ravnik odgovoril, da nekateri proizvajalci prodajajo izdelke po »dumpinških« cenah, kar pa je težko dokazati. Meni, da je glede tega potrebno nekaj ukreniti tudi na ravni Evropske unije.

Kdaj, kje?
Shod bo potekal prihajajočo soboto ob 10. uri v Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju. Shodu se pridružuje Zadružna zveza, Sindikat kmetov, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije.

Ž. K.