fbpx

Grims: Ahmad je Slovenijo stal že 50 tisoč evrov. Oglasil se je Pahor – Je dovolj kritičen do Cerarja?

“Kje je sedaj tista pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla. Velja za drugorazredne državljane, za prvorazredne, med katerimi so očitno tudi nelegalni migranti, pa ne velja. In to ni prav!” je bil do preprečitve deportacije nezakonitega migranta Ahmada Shamieha kritičen poslanec SDS Branko Grims. Oglasil se je tudi predsednik države Borut Pahor, ki je na naša vprašanja odgovoril, da je treba odločitve sodišč spoštovati in da pristojni ne smejo ustvarjati precedenčnega primera.

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na novinarski konferenci komentiral izogibanje deportaciji nezakonitega sirskega migranta, ki so ga predstavniki koalicije in Levice pred deportacijo skrili v Državnem zboru, kamor policija brez naloga nima vstopa.

“Parlament je zdaj, kot kaže, najdražji azilni dom v Sloveniji”
Uvodoma je postavil pomenljivo vprašanje: “Za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja in so ostale z otroki na cesti brez vsega, za koliko hudo bolnih slovenskih upokojencev, za koliko ubogih slovenskih sirot, otrok, ki so ostali brez vsega, so se tako zavzeli levičarji na čelu s predsednikom vlade, predsednikom parlamenta, s celimi strankami in njihovimi poslanci, jih pripeljali v parlament in naredili vsedržavni problem?” In odgovoril: “Meni ni znan niti en sam primer.” Dodal je: “Parlament je zdaj, kot kaže, najdražji azilni dom v Sloveniji.”

Dotaknil se je tudi po njegovih besedah “vprašanja lažnega humanizma in stroškov”. Ponovno je zastavil vprašanje: “Katera slovenska povprečna družina je v nekaj mesecih dobila 50.000 evrov od te države? Koliko mislite, da so stali bivanje g. Shamieha in vsi postopki?” Z gotovostjo je mogoče reči, da je Ahmad Shamieh stal slovenske davkoplačevalce najmanj 50.000 evrov. “50.000 evrov je toliko denarja, kot ga en slovenski upokojenec ne vidi v desetletju.”

Borut Pahor (Foto: STA)

Pahor: Odločitve sodišč je treba spoštovati
Vprašanja o primeru smo naslovili tudi na novega starega predsednika Boruta Pahorja, ki nam je odgovoril, da je že avgusta in novembra letos naslovil pismi na Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo Ministrstva za notranje zadeve in prosil za skrbno preučitev glede na posebno občutljivost tematike. “Po tem so v zadevi odločila sodišča, nazadnje s pravnomočno sodbo konec oktobra tudi Ustavno sodišče. Predsednik republike poudarja, da je potrebno odločitve sodišč spoštovati,” so navedli v njegovem kabinetu. Ob tem pa je Pahor dodal, da “v kolikor se bodo pristojni odločili drugače, mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvari precedenčnega primera”.

Ob tem Pahor ni odgovoril, ali bo pozval politiko, konkretno Mira Cerarja, k spoštovanju pravne države. Bomo pa videli, kako se bodo stvari razvijale v nadaljevanju in kako slišan bo glas našega predsednika v zvezi s tem primerom.

(Foto: Twitter)

Kordiš in Škoberne ponosna na svoje dejanje
Na celotno današnje burno dogajanje so se odzvali tudi nekateri drugi poslanci, med katerima sta bila tudi poslanec Levice Miha Kordiš, ki je skupaj s kolegom iz SD Janom Škobernetom Shamieha pripeljal v DZ. Kordiš je v izjavi novinarjem v DZ dejal, da je ravnal v skladu s svojimi načeli. “To bi si lahko v SMC zapisali za uho,” je dodal. Po Kordiševem prepričanju ni bilo nobene potrebe po vsem, kar se je danes dogajalo. “Na koncu je moral parlament zaščititi gospoda Shamieha pred samovoljo ministrstva za notranje zadeve in ministrice Vesne Györkös Žnidar. Predsednik vlade Miro Cerar je včeraj jasno povedal, da do deportacije ne sme priti, a očitno se je notranje ministrstvo odločilo delati po svoje, zato je vskočil DZ, na srečo – kot vidimo – z ugodnim razpletom,” je dejal Kordiš.

Tudi Škoberne je prepričan, da je ravnal prav. Zavrnil je očitke glede vmešavanja v delo policije ter izpostavil, da je bila policija zjutraj pred azilnim domom oborožena in je bilo vse pripravljeno za deportacijo. “Če smo v treh urah z nekaj truda in, če bo kdo temu tako rekel, diverzantske akcije uspeli najti rešitev in za birokracijo pogledati tudi človeka, ki s svojo stisko in z vsem, kar dela tudi za to skupnost, stoji, potem se lahko le zahvalim vsem, ki so nam pri tem pomagali,” je dejal Škoberne.

Na drugi strani sta bila v izjavi novinarjem do omenjenih dveh poslancev kritična poslanca SMC Jasna Murgel in Jani Möderndorfer. Opozorila sta na poseganje DZ v pristojnost MNZ in potezo Kordiša in Škoberneta označila za nedopustno. Zanimivo, da se Murglovi očitno ni zdelo nedopustno, da v DZ obišče nezakonitega migranta in z njim klepeta ob kavi. Ko je bilo treba stopiti pred novinarje, pa je sledila povsem druga izjava. Ali je poslanka pozabila, da so bili v sobi SD prisotni fotografi, ki so ujeli tako njo kot predsednika DZ Milana Brgleza?

B. V.