fbpx

Grims in Mladina vložila pritožbi na dosojeno višino odškodnine zaradi blatenja njegove družine

Foto: STA

Poslanec SDS Branko Grims se je pritožil na dosojeno odškodnino 5.000 evrov zaradi objave fotografije njegove družine ob Goebbelsovi družini v tedniku Mladina, danes poroča časnik Delo. Grims zaradi duševnih bolečin, ki mu jih je povzročila omenjena objava, zahteva 20.000 evrov odškodnine. Pritožbo je vložila tudi Mladina, ki dvomi o poslančevih duševnih bolečinah.

Branko Grims je od Mladine sprva zahteval 40.000 evrov odškodnine, tožbo pa je vložila tudi njegova žena Martina Dragoš Grims, ki je zahtevala 79.000 evrov. Okrožno sodišče je njuni tožbi najprej zavrnilo, a je višje sodišče z vmesno sodbo zahtevku Dragoš Grimsove, ki se je nanašal na plačilo denarne odškodnine, ugodilo, poleg tega pa je delno spremenilo tudi sodbo glede poslanca. Mladini je naložilo objavo opravičila in sodbe; v tistem delu, ki se nanaša na odškodnino, pa je sodbo razveljavilo in jo okrožnemu sodišču vrnilo v novo presojo.

Tema odločitvama je pritrdilo tudi vrhovno sodišče. Mladina je zoper sodbo vrhovnega sodišča vložila ustavno pritožbo zaradi kršitve ustavne pravice do svobode izražanja.

Gre za hudo prizadetost njegove družine
Grims je v ponovljenem postopku na okrožnem sodišču trdil, da ga je objava Mladine leta 2011 osebno izjemno prizadela in ponižala. Posledice objave naj bi bile večplastne tako zanj kot za njegovo družino. Sodišče mu je prisodilo 5.000 evrov odškodnine, v preostalem je zahtevek zavrnilo. Ker Grims meni, da bi morala odškodnina znašati vsaj 20.000 evrov, se je preko odvetnika Jožeta Hribernika zoper sodbo pritožil. Pri tem je pritožbene navedbe oprl na sodno prakso v podobnih primerih. V pritožbi izpodbija tudi odločitev o pravdnih stroških.

Pritožbo je prav tako vložila Mladina, ki med drugim dvomi o njegovih duševnih bolečinah.

M. P., STA