fbpx

Grozi nova stavka v zdravstvu?

(Foto: Bobo)

Zdravniški sindikat Fides se bo na temo standardov in normativov za delo zdravnikov sestal z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. V primeru zavrnitve sledi zaostrovanje sindikalnega pritiska in verjetno tudi več kot zgolj enodnevna opozorilna stavka.

Medicinske sestre so se z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc prejšnji teden dogovorile, da bodo standardi in normativi priznani kot strokovno izhodišče in merilo za pripravo kadrovskih načrtov za prihodnje leto. Podoben dogovor pričakuje zdravniški sindikat Fides.

Razloga za zavlačevanje ni več
Fides je konec septembra ministrici poslal predlog nove kolektivne pogodbe za zdravnike, v kateri spreminjajo tudi tarifni del. Gre za spremembe v variabilnem delu plače, vertikalnem napredovanju, višje začetne uvrstitve v plačni razred in odprtje lestvice navzgor. S temi spremembami bi dosegli dolgo želeno razmerje ena proti tri, več zaposlovanja na deficitarnih področjih, nekateri zdravniki pa bi morali delati tudi več kot doslej. “Kolektivna pogodba je kot palica, ki jo na eni strani drži delodajalec, na drugi strani pa delojamalec. Če je dialog primeren, za nobeno stran ni potrebe, da jo uporabi kot palico,” je dejal Kuštrin.

(Foto: Fides)

(Foto: Fides)

Mislim, da ni več nobenega pravnega in ne praktičnega razloga za zavlačevanje. Pričakujemo, da se bomo začeli o standardih in normativih pogovarjati kot o delu sprememb v novi kolektivni pogodbi za zdravnike,” je za Radio Slovenija povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Hkrati napoveduje, da bodo zdravniki stavkali, če ministrstvo ne bo privolilo v spremembo kolektivne pogodbe, v katero želijo vključiti tudi standarde in normative.

“Če bo prišlo do zavrnitve, bo glavni odbor odločal o zavrniti sindikalnih razmer. To potem pomeni tudi več kot enodnevno opozorilno stavko,” je zaključil Kuštrin. O obliki stavke, če bo ta potrebna, bo Fides predvidoma odločal danes.

Fides je zaradi standardov in normativov letos že izvedel dve opozorilni stavki, sprva enourno, nato celodnevno. Če se bodo tudi tokrat odločili za stavko, jo bodo izvedli predvidoma na začetku novembra. Vlada ima čas za odgovor na predlog kolektivne pogodbe do konca meseca.

J. F.