fbpx

Grozljivo: Na današnji dan pred 75 leti so partizani kruto in sistematično umorili več slovenskih duhovnikov

Foto: Twitter. Slika, objavljena v časopisu Slovenec, priča o zločinih komunističnih partizanov.

Spominjamo se še ene žalostne zgodbe iz druge svetovne vojne – na današnji dan, 18. junija leta 1942, so partizani zverinsko umorili šentruperškega kaplana Franca Cvara, ki so ga so le dan prej aretirali in več ur mučili. Le nekaj dni pozneje je podobne nasilne smrti umrl tudi Franc Nahtigal, nato pa še kmet Alojz Jakoš. Zgodba, ki je bila objavljena v medvojnem časopisu Slovenec, znova priča o neštetih krutih zločinih, ki jih je nad nedolžnimi ljudmi na Slovenskem zagrešila t. i. “narodno-osvobodilna” vojska.

Časopis Slovenec je o partizanskem zločinu bolj podrobno poročal 22. junija leta 1942, ko je narodno-osvobodilna vojska v samo nekaj dneh zagrešila več hudih zločinov. “Po Ljubljani se je raznesla žalostna, grozna in skoraj neverjetna vest, da so komunistični partizani ubili župnika in kaplana v Št. Rupertu na Dolenjskem, Franca Nahtigala in Franca Cvara,” je pisal Slovenec.

Kot je poročal omenjeni časnik, je novica na ljudi naredila velik vtis. “Ogromna večina je strmela nad grozno novico, nekateri pa, ki so kljub vsem dosedanjim dokazom o zločinstvu Osvobodilne fronte in partizanov še omahovali, so končno tudi zdaj spregledali. Spet se je zgodilo, da je Slovenec načrtno in premišljeno dvignil roko zoper svojo duhovščino. Ni se še polegel vtis te novice, ko se je izvedelo, da sta bila ubita še dva duhovnika, tudi iz okolice Novega mesta,” je zapisano v izrezkih časopisa, ki je dostopen v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Žrtvi sta bili sicer Janez Komljanec, župnik v Prečni, in kaplan v Hinjah, Henrik Novak.

Kot je poročal Slovenec, so komunistični partizani le nekaj dni pred tem zvečer nasilno vdrli v župnišče in več župnikov odpeljali v gozd, kjer so morali prenočiti na prostem. Naslednji dan so jim sodili in jih obsodili na smrt zaradi sodelovanja v t. i. katoliški akciji. Partizani pred smrtjo župnikom niso dovolili tihe spovedi, zato so ti drug drugemu podelili sveto odvezo. Nato so jih nasilneži ubili in pokopali nekje v gozdu.

T. F.