fbpx

Grožnja terorizma skoraj zagotovo zavrnjena: Vse več informacij o bombnem preplahu in drami na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana

Easyjet (foto: STA).

Evropo iz tedna v teden, iz dneva v dan pretresajo novi teroristični napadi, na katere tudi Slovenija ni imuna. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se je odvila prava drama. Let britanskega nizkocenovnega prevoznika Easyjet iz Ljubljane v London je bil zaradi nevarnosti izvedbe terorističnega dejanja oz. zaradi t. i. bombnega preplaha preusmerjen na letališče Kölln/Bonn na zahodu Nemčije.

Po znanih podatkih naj bi bil povod za preusmeritev leta pogovor med dvema potnikoma, v katerem naj bi bila izrečena beseda bomba oz. eksploziv. Pilot leta EZY3246 se je po navedbah policije iz previdnosti odločil za predčasni pristanek, potem ko so drugi potniki obvestili stevardese, da “se več moških pogovarja o terorističnih dejavnostih”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po zasilnem pristanku  je nemška zvezna policija z letala po reševalni drči evakuirala potnike, med preiskavo pa so našli kovček, ki ni imel lastnika, zato ga je nemška policija nadzorovano razstrelila. Letališče v Kölnu so za nekaj časa zaprli. Potnikom so pri letalski družbi zagotovili prenočitev in naj bi danes nadaljevali pot.

Skoraj zagotovo je mogoče izključiti teroristično ozadje. Kaj se je zgodilo?
Vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes povedal, da so prejeli informacijo nemške policije, po kateri je v primeru sobotnega zasilnega pristanka Easyjetovega letala po doslej znanih podatkih skoraj zagotovo mogoče izključiti teroristično ozadje. Kot je dejal, so zaslišanja in pogovori s potniki pokazali, da so trije britanski državljani omenjali besede, ki so pri posadki upravičeno vzbudile dvom o tem, ali je polet varen, zato se je pilot odločil za zasilni pristanek. Šter je pojasnil, da pri tem ni bil nihče ogrožen, pri izstopu iz letala pa se je ena ženska lažje poškodovala. Kot je še dodal, po podatkih nemške policije niti vpleteni v dogodek niti poškodovanka niso slovenski državljani.

Dogodek se je tako, po Šterovih besedah k sreči iztekel brez nesrečnih posledic. A je obenem opozoril, da gre za resno zadevo, saj gre za vprašanje varnosti poletov. Pri tem je posebej opozoril vse, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegajo povzročitve tovrstnih preplahov. To ima namreč lahko zelo neprijetne posledice – od dodatnega čakanja in pogovorov pa vse do verjetno kar omembe vrednih stroškov za tistega, ki si kaj takšnega privošči. Let britanskega nizkocenovnega prevoznika iz Ljubljane v London je bil namreč preusmerjen, ker so potniki slišali pogovor, v katerem naj bi se omenjala beseda bomba oz. eksploziv.

Vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter (foto: STA).

Promet na letališču danes že poteka nemoteno
Tiskovna predstavnica družbe Fraport Slovenija Brigita Zorec je najprej potrdila le, da so bili o dogodku obveščeni in da sodelujejo. V kasnejši pisni izjavi so v družbi pojasnili, da so slovenski policiji in tujim pristojnim službam takoj posredovali vse razpoložljive informacije o podrobnostih leta. Kot so zapisali, je bilo letalo z letališča odpravljeno brez posebnosti, vsi potniki in prtljaga pa glede na doslej preverjene informacije pregledani v skladu z uveljavljenimi in zahtevanimi procedurami. Letalski promet je danes in v soboto potekal nemoteno, povečane zaskrbljenosti ali panike med potniki ni opaziti, so še navedli.

Med pridržanimi so moški stari 31, 38 in 48 let, vsi so britanski državljani. Povezave s skrajnimi islamisti naj ne bi bilo, prav tako policiji od prej niso znani. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v stiku z nemškimi oblastmi. Nanje se za zdaj ni obrnil nihče od potnikov. Na slovenskih policiji so povedali, da so bili o dogodku obveščeni in da so bili vključeni v preverjanje določenih informacije glede potnikov.

Kot poročata nemška tiskovna agencije dpa in spletna izdaja časnika Bild je potnik osebju letala prenesel informacijo o pogovoru “s teroristično vsebino” in o sumljivem kosu prtljage, kapitan pa je iz previdnosti letalo preusmeril na eno največjih nemških letališč.

Po pristanku je 151 potnikov zapustilo letalo, nemška zvezna policija pa ga je preiskala in našla nahrbtnik, ki ni pripadal nikomur. Zunaj letala ga je nato razstrelila. Policija je po poročanju Bilda prijela 3 osebe, ostale potnike pa so povprašali o dogajanju na letu. Konkretnih povezav med aretiranimi in nahrbtnikom policisti sicer niso ugotovili.

Zaradi dogajanja so ob približno 19. uri tudi zaustavili promet na letališču, okoli 22. ure pa so ga spet vzpostavili. V tem času je bilo preusmerjenih 10 letov, 20 letal pa je vzletelo z zamudo, poroča STA.

Informacije o preiskavi so še vedno skope. Nemška policija izidov preiskave namreč še ni sporočila. Kot danes poroča nemška tiskovna agencija dpa, oblasti preiskujejo sum hujšega kaznivega dejanja proti državi.

J. F.