fbpx

Györkös Žnidarjeva bo vendarle sprejela pomoč

Foto: STA

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes v Ljubljani zatrdil, da Slovenija v begunski krizi ni sama. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je povedala, da je več držav Sloveniji že ponudilo pomoč, vključno z osebjem, in da jo bo Slovenija sprejela.

Ministrica je pojasnila, da so Sloveniji pomoč ponudile Avstrija, Nemčija, Italija in države Višegrajske skupine. Slovenija bo pomoč sprejela, vendar je o konkretnih številkah še nemogoče govoriti, saj pogovori še potekajo, je po poročanju STA dejala Györkös Žnidarjeva.

Dnevno oskrba beguncev stane 770 tisoč evrov
Glede podpore agencije za zunanje meje EU Frontex je slovenska notranja ministrica poudarila, da bomo sprejeli analitično pomoč agencije, medtem ko bodo slovenski policiji pomagali zgolj policisti iz drugih članic in ne predstavniki Frontexa.

“Frontex bi morali nujno napotiti na grško in hrvaško mejo, da bi ustavili nekontroliran pritok migrantov v Evropo preko zunanje meje,” je dejala. “Slovenija ne bo hotspot, saj nismo na zunanji meji,” je dodala.

Povedala je, da ji je evropski komisar danes obljubil tako tehnično kot finančno pomoč iz sklada za nujno pomoč. Pojasnila je, da oskrba beguncev stane dnevno 770 tisoč evrov, kar bi v pol leta naneslo približno 140 milijonov evrov.

B. O.