fbpx

Györkös Žnidarjeva še naprej trdno v sedlu notranjega ministrstva

Foto: STA

Interpelacija zoper ministrico Vesno Györkös Žnidar ni uspela. Državni zbor jo je s 25 glasovi za in 50 glasovi proti zavrnili.

Poslanke in poslanci so na maratonski seji razpravljali o odgovornosti Vesne Györkös Žnidar glede ravnanja pristojnih organov ob aretaciji nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Interpelacijo je vložila stranka SDS, a glede na razpravo poslancev in poslank v državnem zboru, je bilo kmalu jasno, da se bo ministrica glede na podporo obdržala na položaju.

Svojo podporo je v svojem nagovoru ponovno potrdil tudi premier Miro Cerar in dejal, da so “vse obtožujoče navedbe predlagatelja v interpelaciji povsem brez realne podlage oziroma so neresnične”.

Predlagatelji prepričani, da ministrica ni kompetentna za vodenje resorja
Anja Bah Žibert (SDS)
, je kot predstavnica predlagateljev dejala, da želijo z interpelacijo “zaščititi državo in njene prebivalce pred nadaljnjimi absurdnimi, napačnimi in škodljivimi odločitvami ministrice za notranje zadeve”.

Prepričani so, da je zaradi naraščajoče begunske problematike razprava še toliko bolj nujna.

“Če bi predsednik vlade meseca junija, ko je bila interpelacija vložena ravnal odgovorno in se odzval tako, kot je to storil v primeru ministra Vebra, bi nam bila prihranjena marsikatera napačna in škodljiva odločitev,” je še navedla Bah Žibertova.

V opozicijski SDS so sicer kot predlagatelji na ministrico naslovili še vrsto drugih očitkov, saj so prepričani, da za vodenje tega resorja ni kompetentna.

“Policija je zakonito in strokovno opravila svoje delo”
“Ta interpelacija je bila vložena pred dvema mesecema in v tem času predlagatelji sploh niso predložili, kaj je temelj te interpelacije oziroma v čem je bila zakonodaja kršena z moje strani”, pa je pred začetkom razprave v državnem zboru povedala notranja ministrica. Ob tem je dodala še, da je to pravzaprav SDS-ova interpelacija.

V svojem uvodnem nagovoru je nato poudarila, da zanika vse očitke predlagateljev interpelacije, ki so ob vložitvi izpostavljali predvsem nastalo politično in gospodarsko škodo, pa tudi okrnjen ugled Slovenije v mednarodnem okolju.

“Interpelacija vsebuje popolnoma napačna dejstva. Policija je zakonito in strokovno opravila svoje delo, je zatrdila ministrica.

Opozorila je še, da se skuša zdaj interpelacija “ustno prelivati v begunsko problematiko”, kar pa po njenem mnenju ni primerno in takšna dejanja posegajo v avtonomijo delovanja ministrice. “Vlagatelji ne poznajo osnov, vlaganja interpelacije,” je bila ostra Györkös Žnidarjeva.

Sledila je pestra in predvsem maratosnka razprava poslancev in poslank, v kateri so se križali očitki opozicije na eni, in besede podpore s strani koalicije na drugi strani.

Barbara Oprčkal