Helena Jaklitsch: Ehrlichova opozorila so bila na mestu

Foto: Družina

V petek, 26. maja 2023, je bila na Teološki fakulteti v Ljubljani spominska slovesnost ob obletnici komunističnega umora dr. Lamberta Ehrlicha. Zgodovinarka in sociologinja dr. Helena Jaklitsch je na osrednji slovesnosti ob obletnici rojstva velikega Slovenca dr. Lamberta Ehrlicha poudarila, da se pomen njegove vloge skozi čas vedno bolj izrisuje in da so bila njegova opozorila na mestu, saj smo prav danes “priča ponovnemu vsiljevanju kulturnega boja, za katerega smo mislili, da so se mu iztekle ure”, vlada pa s svojimi dejanji po njenih besedah načrtno pozornost državljanov preusmerja od svoje duhovne praznine na polje ideologije. Dr. Ehrlich je bil katoliški duhovnik, domoljub in etnolog, med 2. svetovno vojno pa je postal žrtev komunističnega nasilja.

Slovesnost na pobudo Teološke fakultete UL in društva Združeni ob Lipi se je začela z zbiranjem na Streliški ulici pred nekdanjo Ljudsko kuhinjo, osrednja slovesnost pa je potekala na dvorišču bližnje Teološke fakultete ob kipu dr. Lamberta Ehrlicha. Udeležili so se je tudi škof Andrej Saje, predsednik SDS Janez Janša in poslanec Zvone Černač. Slovesnost se je zaključila z mašo v stolnici, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Uvodno besedo je imel ob pričetku slovesnosti predstavnik fakultete dr. Roman Globokar, ki je povedal nekaj besed o profesorju Ehrlichu, kot osrednja govornica pa je o njem spregovorila dr. Helena Jaklitsch, podpredsednica Nove Slovenske zaveze, ki je poudarila kako hudo krivico je Ehrlichu storila totalitarna oblast. Z njegovo razglasitvijo za narodnega izdajalca si je takratna oblast priskrbela “licenco za njegov umor, za zločine revolucionarne strani pa bi bil osovražen in preganjan še danes. Po njenih besedah je oblast “sistematično črtila in blatila njegovo dobro ime, z oskrunitvijo njegovega groba pa šla celo v predcivilizacijsko skrajnost, še hujšo krivico pa je temu velikemu Slovencu delalo slovensko povojno režimsko zgodovinopisje, ki kot sveti in nedotakljivi gral še danes duši novejša zgodovinska spoznanja in odkritja,” je dejala Jaklitscheva. Dogodek so povzeli novinarji Družine.

Jaklitsch: Danes stojim tu z dvignjeno glavo
Opomnila je na to, da zgodovinarji ne bi smeli potvarjati resnice, ampak bi morali biti zavezani k resnici in spoštovanju zgodovinske premise, da pa kljub vsemu “danes stojimo tu, ne le v pietetni zbranosti ob misli na njegovo smrt, ampak s pokončno dvignjeno glavo, navdihujoč se ob življenju in delu velikega domoljuba, predanega pa tudi premočrtnega vzgojitelja mladih, socialno občutljivega človeka, globoko duhovnega in zvestega duhovnika, preroka slovenskega naroda,” je dejala in ob tem opozorila, da se skozi časovno distanco vedno bolj izrisuje pomembnost Ehrlichove vloge v preteklosti in pa tudi njegovih opozoril.

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik SDS Janez Janša in poslanec Zvonko Černač. (Foto: Družina)

Jaklitscheva je spomnila na pogumno dejanje Erlicha, ko je aprila 1942 napisal in italijanskim okupacijskim oblastem izročil spomenico, v kateri je obsodil njihova nasilna ravnanja, s tem pa tvegal zaporno kazen ali celo smrtno obsodbo. Spomenico so po njenih besedah komunisti zlorabili za obračun z njim, saj je v njej opozoril tudi na ostala nedopustna dejanja partizanov. Da so bila njegova opozorila na mestu, njegov strah pa upravičen, dokazuje stanje duha v slovenskem narodu v naši državi danes po desetletjih miselne prevzgoje in vztrajnem prevračanju temeljnih narodnih in krščanskih vrednot.

Foto: Družina

V stolnici je sledila maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. V pridigi je dr. Janez Juhant povzel misli, ki jih je 28. maja 1967 ob petindvajseti obletnici umora profesorja Ehrlicha izrekel prof. Milan Komar v Buenos Airesu in jih objavil v Slovenski državi septembra istega leta.

Tanja Brkić