fbpx

Herman Van Rompuy prejel slovensko odlikovanje za prispevek k razvoju EU

LjubljanaPredsednik republike Borut Pahor bo vrocil red za izredne zasluge nekdanjemu predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu, za prispevek k razvoju EU in posebno skrb za enakopravnost narodov EU.

Prvemu predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu je predsednik Slovenije Borut Pahot izvročil red za izredne zasluge za prispevek k razvoju Evropske unije in posebno skrb za enakopravnost njenih narodov. Belgijec je Evropski Svet v težkem času vodil modro in preudarno ter pri tem namenjal posebno pozornost ranljivosti majhnih držav.

Herman Van Rompuy je bil in ostaja zaprisežen Evropejec. Kot prvi predsednik Evropskega Sveta je odigral ključno vlogo pri oblikovanju dokumentov in pogodb, s katermi je EU med svetovno gospodarsko krizo prebrodila največjo preizkušnjo evrskega območja do sedaj.

Van Rompuy je Sloveniji vedno prisluhnil
Van Rompuy je s svojim delovanjem veliko storil tudi za Slovenijo. Našim specifičnim zahtevam je posvečal posebno pozornost, tako smo imeli v najtežjih trenutkih velikega zaveznika in prijatelja. Sicer pa je s potrpežljivim in strokovnim delom uspešno združeval različne poglede držav članic v enotna stališča.

Počastil nas je z uradnim obiskom v Sloveniji, na dan, ko je uradno začela veljati Lizbonska pogodba. Tako je uradna evropska himna, 1. decembra 2009, prvič zadonela prav v Sloveniji.

Begunska kriza naj ne odvrne pozornosi od gospodarstva
Begunska kriza je sprožila najevčje migracijske tokove, po letu 1945 oziroma po koncu 2. svetovne vojne.  Zavzel se je za skupno evropsko politiko in dolgoročno politiko glede migracij. Evropa bi si morala po njegovih besedah skupaj z ZDA, Rusijo in arabskimi državami prizadevati za rešitev begunske krize.

»Priznati smo morali, da obstajajo zgolj evropske rešitve za rešitev te krize. Zadnji Evropski svet je prišel do pravih zaključkov, sedaj je ključnega pomena njihovo izvajanje. Toda dokler traja vojna na Bližnjem vzhodu bomo soočeni z obupanci, ki bodo poskušali prečkati meje in morja,« je dejal Van Rompuy.

Poudaril je, da to kljub temu ne sme odvrniti pozornosti od gospodarstva. Krepiti moramo gospodarsko in monetarno unijo. Ne vlagamo dovolj v informacijsko komunikacijsko tehnologijo, raziskave in razvoj, prav tako nismo dovolj inovativni. »Trudimo se, da bi popravili te primankljaje z največjim znanstvenim programom na svetu Obzorje 2020 in z evropskim investicijskim načrtom v obsegu 315 milijard evrov ali 2 odstotka našega BDP,« je povedal Van Rompuy.

Van Rompuy počaščen, da je prejel odlikovanje
»Odlikovanje ni le čast, temveč tudi spodbuda, da ostanem aktiven borec za to veliko evropsko idejo,« je svoje misli zaključil Van Rompuy.

J. F.